Bude, či nebude plyn? Fico - áno, Kyjev - nie! Ale niečo chystajú
26 | 01 | 2024 I Milan Laca

Predseda vlády SR oznámil „skvelú správu“ o tranzite plynu z Ruska.

Slovenský premiér Fico informoval o predĺžení tranzitu plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu.
Bude?

Premiér Robert Fico, ktorý sa 24. januára stretol so svojím ukrajinským partnerom Denisom Šmyhaľom, oznámil dohodu o pokračovaní tranzitu ruského plynu a označil to za „skvelú správu“. Jeho slová cituje agentúra Bloomberg.

Ruská rozviedka: Zelenskému "odporúčajú" novú premiérku. Takto vyzerá zákulisie
Ruská rozviedka odhalila sprisahanie proti Zelenskému. Podľa ruskej zahraničnej spravodajskej služby Washington núti prezidenta Ukrajiny, aby vymenoval za nového premiéra osobu, ktorá je mu najbližšia - veľvyslankyňu Ukrajiny v Spojených štátoch... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Milan Laca

Optimzmus

„To znamená, že aj my na Slovensku budeme môcť pokračovať v tranzite tohto plynu, z čoho bude mať úžitok aj Rakúsko a Taliansko,“ cituje agentúra premiérov videopríspevok na Facebooku. Podrobnosti sa, podľa Roberta Fica, dohodnú čoskoro. Predstavitelia ruského Gazpromu tieto informácie nekomentovali.

Nebude!

Kyjev však komentoval „skvelú správu“ o tranzite plynu z Ruska. Ukrajina nemieni rokovať s Ruskom a predĺžiť kontrakt na prepravu plynu do Európy. Takto komentovala vyjadrenia slovenského premiéra tlačová služba vlády, informuje telegramový kanál „Politika Strany“. „Postoj ukrajinskej strany je jasný: zmluva o preprave vyprší na konci tohto roka, nemienime rokovať s Rusmi a predlžovať zmluvu. Ale kabinet ministrov môže hovoriť s európskou krajinou (členom EÚ) o využívaní svojej siete na prepravu plynu", napísali na kanále Telegram.   

Jeden NIE a iný ÁNO... 

Šéf ukrajinského Naftogazu Alexej Černyšev v októbri oznámil, že neplánujú iniciovať predĺženie dohody, ktorej platnosť vyprší koncom roka 2024. „Nebudeme iniciovať pokračovanie tohto tranzitu. Zmluva sa skončí a tranzit sa zastaví,“ povedal Černyšev  a dodal, že Ukrajina naďalej dodáva ruský plyn do Európy cez svoje územie „výhradne za účelom podpory svojich európskych kolegov“. Ukrajinskí politici následne museli ubezpečiť predstaviteľov Rakúska, ktoré na základe dlhodobého kontraktu odoberá väčšinu plynu z Ruska. Podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olga Stefanišina ubezpečila, že dodávky do krajiny budú pokračovať aj po ukončení zmluvy o tranzite. Napriek tomu, rakúsko stále považuje riziká zastavenia ukrajinského tranzitu za vysoké.čo znepokojilo vládu.

Alebo naozaj áno?

"Ukrajinská vláda však nepopiera, že tranzit ruského plynu bude pokračovať aj po roku 2024. Ako uvádza v kabinete ministrov, Ukrajina sa „môže dohodnúť s európskou krajinou na využívaní svojej (to znamená ukrajinskej) siete na prepravu plynu“, napísala Stana.ua.  To znamená, že ukrajinské úrady sú zrejme pripravené na schému, v ktorej budú európske spoločnosti nakupovať plyn od Gazpromu na rusko-ukrajinskej hranici a potom ho prepravovať cez ukrajinský systém. V tomto prípade Ukrajina uzatvorí tranzitnú zmluvu nie s Gazpromom, ale s európskymi spoločnosťami. To však nemení podstatu: ruský plyn bude naďalej tranzitovať cez Ukrajinu do Európy. To znamená, že Ruská federácia bude naďalej dostávať peniaze z vývozu plynu do EÚ pomocou ukrajinského tranzitu. Zrejme sa do tejto schémy teraz snaží zapojiť aj Slovensko, ktoré nie je len jednou z tranzitných krajín ruského plynu, ale nedávno ohlásilo aj politiku priateľskú voči Ruskej federácii", píšu noviny. Zostáva otvorená otázka, či bude Rusko súhlasiť s touto možnosťou - predajom plynu Európanom na rusko-ukrajinskej hranici. Vzhľadom na skutočnosť, že na rozdiel od ropy je pre Rusov ťažké nájsť nové trhy pre plyn, je pravdepodobnosť, že Gazprom bude spokojný s novou schémou, pomerne vysoká.

Maďarská ekonómka otvorene: Z EÚ sa stáva diktatúra (VIDEO)
Maďarská ekonómka Andrea Hossó o EÚ hovorí, že sa mení na diktatúru plniacu záujmy veľmoci spoza oceánu. Hossó je jednou z tých, ktorí hovoria veci, ktoré by sme si v tomto slobodnom svete asi ani nemali myslieť, je preto pre mnohých nepohodlná.... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik