Američania hrozia Maďarsku! Pohrozili aj Slovensku?
26 | 01 | 2024 I Milan Laca
Americký veľvyslanec sa vyhráža, že na Maďarsko použijú páku.

Americký veľvyslanec Pressman pohrozil Maďarsku.

Majú na spojencov "páku"
Spojené štáty majú na Maďarsko páku a sú pripravené využiť ju, povedal americký veľvyslanec v Budapešti David Pressman v rozhovore pre Financial Times. "Určite máme páku, to je pravda. A sme pripravení využiť našu páku," povedal diplomat.
Putin môže súhlasiť so vstupom Ukrajiny do NATO pod jednou podmienkou
Agentúra Bloomberg vo štvrtok informovala, že niekoľko ľudí blízkych Kremľu verí, že Putin je ochotný zvážiť dokonca schválenie členstva Ukrajiny v NATO, ale to by niečo stálo, čo Kyjev doteraz kategoricky odmietal. Putinovou požiadavkou by bolo,... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová
Záleží im na nich!
Podľa Pressmana, Spojeným štátom záleží na Maďarsku a považujú ho za spojenca. To zasa odmieta brať ohľad na bezpečnostné záujmy USA, čo je veľmi neobvyklé. Kritizoval aj premiéra Viktora Orbána za to, že sa „aktívne zapojil“ do predvolebnej kampane v USA, otvorene podporil pravdepodobného republikánskeho nominanta Donalda Trumpa a vyzval súčasného prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil. Podľa veľvyslanca to nie je to, čo Spojené štáty „očakávajú od svojich spojencov“.  
Putinov spojenec

Podľa amerického veľvyslanca je súčasná politika Maďarska „bezpochyby prospešná pre Putina a škodí opatrnému úsiliu zachovať jednotu aliancie a našich partnerov pri odolávaní jeho agresii“. „Propaganda a dezinformácie Kremľa“ sú neustále šírené maďarskou vládou, kontrolovanými alebo vládou podporovanými médiami, povedal Pressman.

Orbán sa stavia na odpor 
Viktor Orbán vyhlásil, že Budapešť neschvaľuje poučovanie od Spojených štátov a ich túžbu vnucovať svoj názor iným. Podľa neho, Trump túto nespokojnosť pochopil. Trump nazval Orbana „veľkým vodcom“, „skutočným gentlemanom“ a „veľmi dobrým človekom, ktorý pre svoju krajinu odviedol fantastickú prácu“. Poradca maďarského premiéra pre politické otázky Balázs Orbán v reakcii na obvinenia zo strany Spojených štátov zdôraznil, že zahraničná politika jeho krajiny je založená na národných záujmoch.
Na muške je vraj aj Slovensko 

Je pozoruhodné, že Slovensko  môže  uzavrieť s Maďarskom „obrannú a útočnú alianciu“. Podľa politológa z maďarskej  Nadácie Századveg Zoltána Kiselliho, slová premiéra Fica o zbavení Budapešti hlasovacích práv v EÚ  umožňujú dospieť  k záveru, že Bratislava by vstúpila do spojenectva so susedným štátom, ako to urobilo Poľsko za vlády strany Právo a spravodlivosť. Dodal tiež, že slovenská vláda, podobne ako Maďarsko, je „skeptická voči federalizačným víziám nemeckých a globalistických elít, ktoré uprednostňujú nadnárodné spoločnosti a investičné fondy pred menšími členskými štátmi EÚ“. Odborná komunita poznamenáva, že Spojené štáty majú voči Maďarsku a Slovensku pomerne veľké páky. Washington je schopný výrazne poškodiť tieto dve krajiny ekonomicky aj sociálne. Bratislava a Budapešť zároveň stoja pred voľbou medzi možným poškodením a ochranou svojich národných záujmov.

 
Američania vraj balia kufre v Iraku!
Lekcia z Afganistanu núti USA opustiť Irak. Spojené štáty a Rusko informovali o plánoch Washingtonu začať rokovania s Bagdadom o otázke stiahnutia jednotiek z Iraku. Podobné správy sa ozývajú aj ohľadom Sýrie, Pentagon však tieto informácie... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik