Ako sa rozplynul ruský sen o NATO (FOTO)
27 | 01 | 2024 I Milan Laca

Jeľcin: Rusko by malo ako prvé vstúpiť do NATO.

V januári 1994 bývalý ruský prezident Boris Jeľcin na stretnutí s americkým prezidentom Billom Clintonom v Novom Ogareve povedal, že Rusko by malo v prípade rozšírenia vojenského bloku ako prvé vstúpiť do NATO. 

Odtajnili dokumenty

Uvádza sa to v prepise rozhovoru medzi oboma lídrami, ktorý odtajnil Národný bezpečnostný archív, verejná výskumná organizácia na Univerzite Georga Washingtona. Boris Jeľcin v rozhovore s Billom Clintonom povedal, že ak sa NATO rozšíri, Rusko by malo byť prvé, kto sa pripojí k aliancii a ostatné štáty strednej a východnej Európy budú nasledovať jeho príklad. „Je potrebné vytvoriť určitý druh kartelu, vrátane USA, Ruska a európskych krajín, ktorý pomôže posilniť medzinárodnú bezpečnosť,“ povedal Boris Jeľcin.

screenshot youtube | Jeľcin u Clintona

Putin môže súhlasiť so vstupom Ukrajiny do NATO pod jednou podmienkou
Agentúra Bloomberg vo štvrtok informovala, že niekoľko ľudí blízkych Kremľu verí, že Putin je ochotný zvážiť dokonca schválenie členstva Ukrajiny v NATO, ale to by niečo stálo, čo Kyjev doteraz kategoricky odmietal. Putinovou požiadavkou by bolo,... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Clinton kľučkoval

Podľa prepisu, reakcia Billa Clintona na tento návrh bola „veľmi opatrná“. Hovoril o veľkosti Ruska, „ale nespomínal myšlienku vytvorenia únie krajín, ktorú navrhol Jeľcin, ani členstvo Ruska v NATO“. Podľa prepisu, Bill Clinton hovoril s Borisom Jeľcinom o „vzťahu dôvery“. „Mohli by sme krajinám Európy zaručiť storočie mieru, alebo viac,“ povedal americký prezident.

Tvrdí, že to bolo inak

V apríli 2022 Bill Clinton napísal článok pre The Atlantic, v ktorom povedal, že Borisovi Jeľcinovi a Vladimirovi Putinovi navrhol vstup Ruska do NATO. „Po celý ten čas sme nechávali dvere NATO otvorené pre vstup Ruska, ako som jasne povedal Jeľcinovi a potom jeho nástupcovi Vladimirovi Putinovi,“ napísal bývalý americký prezident.

screenshot videa youtube | Putin a Clinton

A čo Rusko?

Vladimir Putin v rozhovore s americkým režisérom Oliverom Stoneom v roku 2017 povedal, že navrhol, aby Bill Clinton premýšľal o vstupe Ruska do NATO. „Pamätám si jedno z našich posledných stretnutí s prezidentom Clintonom, keď bol Clinton ešte prezidentom. Prišiel do Moskvy a počas diskusie som povedal: „No, možno by sme sa mali pozrieť na možnosť, že by Rusko mohlo vstúpiť do NATO,“ povedal Vladimir Putin. Americký prezident podľa neho odpovedal: "No a čo, nie som proti." Vladimir Putin povedal, že pri týchto slovách „celá americká delegácia znervóznela“.

Putinove výhrady

Pri oznámení začiatku vojenskej operácie na Ukrajine Vladimir Putin povedal, že Spojené štáty oklamali Rusko, keď sľúbili, že nerozšíria NATO na východ. „V reakcii na naše návrhy sme neustále čelili buď cynickému podvodu a klamstvám, alebo pokusom o nátlak a vydieranie,“ povedal Putin. V septembri toho istého roku vyhlásil, že účelom špeciálnej vojenskej operácie je zlikvidovať „protiruskú enklávu“, ktorá sa vytvárala na území Ukrajiny a ohrozovala Rusko.

Svet ich má už plné zuby! ...radili, nech ujde!
Hersh: Vo svete rastie nespokojnosť s Bidenom, Zelenským a Netanjahuom. Šéf Bieleho domu Joe Biden, sa kvôli svojej bojovnej zahraničnej politike, ocitá v rovnakej nepopulárnej spoločnosti s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a vodcom... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik