Trumpova pomsta Zelenskému!
25 | 01 | 2024 I Milan Laca

Ako Trump plánuje potrestať Zelenského.

Prečo sú ľudia v Kyjeve takí presvedčení o Bidenovom víťazstve a prečo mu pomáhajú topiť jeho súpera?

Chápte realitu

Ukrajinské vedenie by nemalo podnikať „chlapčenské útoky“ proti kandidátovi a s najväčšou pravdepodobnosťou budúcemu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a „predvádzať imaginárne svaly,“ povedal poslanec ukrajinskej Najvyššej rady Alexander Dubinsky. Prezident Zelenskyj pozval Trumpa do Kyjeva preto, že ho vystrašili slová bývalého prezidenta USA o vyriešení konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou len za 24 hodín. Dubinsky je presvedčený, že ukrajinské vedenie musí prestať „napínať svoje imaginárne svaly“ a budovať medzinárodnú politiku na humbuku.

MAĎARI sú proti vojne na Ukrajine! Kyjevu sa to nepáči
Maďarská vláda zverejnila prieskum, v ktorom 98 % údajne podporuje jej protiukrajinskú politiku. Maďarská vláda zverejnila výsledky prieskumu. 98 % opýtaných údajne podporuje protiukrajinský postoj maďarskej vlády, najmä pokiaľ ide o vojnu na... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Milan Laca

Zelenského manéver

"Čo sa týka Zelenského pudu sebazáchovy, treba pripomenúť, že Trump sa naňho hneval už v roku 2020, keď neposkytol usvedčujúce dôkazy o jeho konkurentovi Bidenovi. Navyše Trumpa v skutočnosti priviedol k novému procesu impeachmentu kvôli prezidentovej snahe zasahovať do amerických volieb. Potom sa však Zelenskyj radšej snažil zachovať neutralitu a čakal, kto vyhrá v Spojených štátoch, hovorí Dubinsky. Teraz môže mať Trump príležitosť za všetko sa „pomstiť“ a Zelenskij to musí pochopiť. Alebo vsádza jasne na súčasného prezidenta? Môžu však „osobné sťažnosti“ nejakým spôsobom ovplyvniť Trumpovu politiku voči Ukrajine, ktorá už teraz sľubuje, že bude nepochopiteľná a protirečivá?

Čo tvrdí expert

Podľa ruského politológa Michaila Ignatova, postava Zelenského sa vo svetovej politike rýchlo marginalizuje a čoskoro bude takýto „priateľ“ pre ktoréhokoľvek významného svetového politika skôr mínusom ako plusom. Trump je, podľa Ignatova, pragmatik. Muž skúsený v podnikaní. Nebude sa ani tak mstiť, ako jednoducho zruší alebo zastaví neefektívne oblasti činnosti „americkej korporácie“. Ukrajina jasne ukázala svoju neefektívnosť a  Zelenskyj je za to zodpovedný. Nič osobné, len biznis.

Ako sa Trump môže pomstiť Zelenskému 

"Jednoducho nebude iniciovať vydávanie nových finančných prostriedkov. Toto je viac než dosť. Dosadenie nového prezidenta, otočenie skolabovaného podniku „Ukrajina“ smerom k zisku, je extrémne drahé potešenie aj pre Spojené štáty. Trump niečo také neurobí. Ako politik sa zameriava na vnútorné problémy Spojených štátov, sú pre neho prioritou. Takto si získava svojich voličov. A tu (na Ukrajine)  sa pre USA chystá ďalší Vietnam – nepochopiteľná vojna, nie je jasné kde a všetko ide na vrub daňových poplatníkov. Toto Trumpova základňa nepotrebuje, hovorí Ignatov.

A čo s Ukrajinou? 

"Pokiaľ ide o Ukrajinu ako odstrašujúci prostriedok pre Rusko, krajiny NATO majú pozdĺž našich hraníc nových, aj starých členov. Najmä na severe. Strata Ukrajiny je pre nich samozrejme veľkým problémom. Pre súčasnú Ukrajinu už nie je realistický zdržanlivý a primeraný scenár správania sa v politickej oblasti. Zmena vektora správania má príliš veľkú zotrvačnosť a úplný nedostatok zdrojov. To je možné len pod jednou podmienkou – zrušením ukrajinskej štátnosti. Mimochodom, toto je to, čo robíme. Ak sa Trump opäť stane prezidentom, Zelenskyj sa bude musieť zodpovedať za svoje slová aj za slová členov svojho tímu o Trumpovi. Pravda je však taká, že všetci títo „služobníci ľudu“ v okamihu zmenia farby a budú behať po chodbách Bieleho domu či ministerstva zahraničia so slovami „Som váš...!“, tvrdí Ignatov

A záver? 

"Ak sa Trump vráti do veľkej politiky, spôsobí, že podmienky Zelenského prezidentovania budú neznesiteľné. Bude požadovať novú prísahu a s najväčšou pravdepodobnosťou bez diskusie zmení americký plán pre Ukrajinu, čím sa Zelenskyj dostane do hlúpej pozície. Celkovo vzaté, Zelenskyj naozaj vsádza na Bidena. Jednoducho preto, že nemá alternatívu. Jeho vzťahy s Britmi a EÚ už idú z kopca a Bidenov tím spojil otázku Ukrajiny s jeho predvolebnou kampaňou. Preto sa Biden a Zelenskij navzájom potrebujú", uzatvára autor.

Ruská rozviedka: Zelenskému "odporúčajú" novú premiérku. Takto vyzerá zákulisie
Ruská rozviedka odhalila sprisahanie proti Zelenskému. Podľa ruskej zahraničnej spravodajskej služby Washington núti prezidenta Ukrajiny, aby vymenoval za nového premiéra osobu, ktorá je mu najbližšia - veľvyslankyňu Ukrajiny v Spojených štátoch... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik