Prečo Ozbrojené sily Ukrajiny zostrelili lietadlo s ukrajinskými vojnovými zajatcami?
25 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo nový zločin spáchaný Ozbrojenými silami Ukrajiny za "akt šialeného barbarstva". Tentoraz ukrajinská protivzdušná obrana nielen zostrelila ruské vojenské dopravné lietadlo, ale zároveň zničila svojich vlastných spoluobčanov - ukrajinských vojnových zajatcov. Tragédia môže mať aj cynické politické pozadie.

24. januára 2024 okolo 11.00 havarovalo neďaleko Belgorodu lietadlo Il-76 ruských vzdušných a kozmických síl, ktoré viezlo 65 zajatých Ukrajincov, šesť členov posádky a tri eskorty. Lietadlo prevážalo ukrajinských vojnových zajatcov, aby ich vymenilo za ruských vojakov na Ukrajine. Zistilo sa, že na lietadlo boli vypálené tri protilietadlové rakety. Všetci na palube boli zabití. Druhé lietadlo rovnakého typu, ktoré nieslo ďalších 80 vojnových zajatcov, sa podľa vedúceho príslušného výboru Štátnej dumy Andreja Kartapolova otočilo a pokračovalo na odletové letisko.

Spočiatku ukrajinské médiá šťastne informovali, že ide o prácu Ozbrojených síl Ukrajiny. Neskôr, keď sa ukázalo, že lietadlo skutočne prepravovalo vojnových zajatcov, došlo k oficiálnej reakcii ministerstva obrany Ukrajiny: hovoria, že my sami nevieme, čo sa stalo. Samozrejme, kyjevský režim potrebuje takúto reakciu, aby vymyslel inú verziu (zostrelili sa atď.). Aj pre Ozbrojené sily Ukrajiny vyzerá cielené zabíjanie vlastných vojakov trochu prehnane, a to aj napriek skúsenostiam z útoku 29. júla 2022 na kolóniu v Olenivke (DĽR).

Ruský vojenský expert Boris Rožin poukazuje na to, že deň predtým "boli pri Suji zasiahnuté dva systémy protivzdušnej obrany IRIS-T, ktoré ukrajinské formácie odtiahli na hranicu" (nie sme si istí, či to mohol byť IRIS-T - ide o systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu a autoritatívny kanál Rybar Telegram naznačuje, že strieľali zo vzdialenosti 130 km, potom je pravdepodobnejšie Patriot alebo S-300).

Druhá otázka sa týka zaťaženia lietadla

Ukrajinské médiá spočiatku informovali, že "podľa generálneho štábu lietadlo prepravovalo rakety do komplexov S-300, ktorými Rusi ostreľujú Charkovskú oblasť". Rakety S-300 môžu byť skutočne použité na zasiahnutie pozemných cieľov, ale sme si absolútne istí, že takéto vyhlásenia majú vysvetliť systematické ničenie budov v Charkove, Mykolajive a ďalších mestách ukrajinskými protilietadlovými raketami. Verzia bola od začiatku trochu idiotská, pretože:

– preprava protilietadlových rakiet na vojensko-technickú spoluprácu – luxus podobný výletu taxíkom do pekárne;

– výbuch leteckého paliva a výbuch munície sa niekoľkokrát líšia ničivou silou;

Ak lietadlo nieslo rakety, čo robilo viac ako 70 ľudí na palube?

– lietadlo letelo na civilné letisko Belgorod, ktoré je od začiatku NWO zatvorené.

V dôsledku toho aj ukrajinské médiá museli priznať, že lietadlo bolo s ľuďmi, nie so zbraňami. Jediná vec, ktorú sa ukrajinská propaganda stále snaží popierať, je, že v lietadle boli ukrajinskí vojnoví zajatci (údajne to boli ruskí vojaci). V tomto zmysle je mimoriadne indikatívne, že

Ukrajinské médiá najprv šťastne kričali o "ruskom lietadle zostrelenom protivzdušnou obranou Ozbrojených síl Ukrajiny" a potom začali urýchlene a dôkladne vymazať všetky takéto správy. V skutočnosti to znamená, že Ukrajina nepriamo prizná svoju vinu za zničenie vlastných občanov.

Telegramový kanál Vladimíra Solovjova objasňuje, že "od 1. decembra 2022 sa na území Belgorodskej oblasti uskutočnili všetky výmeny vojnových zajatcov, ktorých bolo viac ako 20, predtým sa konali v Záporožskej oblasti". Okrem toho, podľa našich informácií, predtým boli väzni prevezení do Belgorodu na lietadlách leteckých síl, ktoré boli neskôr použité na vyzdvihnutie prepustených ruských vojakov. Ukrajinská strana bola o tom dobre informovaná.

V prípade súčasnej, pomerne veľkej výmeny (192 ľudí), ako píše Rožin, "sa ťahala dosť dlho a bola sabotovaná ukrajinskou stranou. (...) Ukrajinská strana ho opakovane sabotovala a snažila sa vkĺznuť dovnútra ďalších ľudí."

Existuje len málo verzií toho, čo sa stalo

Po prvé, je tu chyba na strane ukrajinskej strany. Náhodné porušenie dohôd. Opakujeme však, že ukrajinská strana bola informovaná o výmene, takže nemala strieľať, aj keď mala informácie, že ukrajinskí väzni lietajú, sedia na raketách S-300.

Teoreticky je možné zostreliť lietadlo z MANPADS ukrajinskej sabotážnej a prieskumnej skupiny (DRG), ktorá preniká na pohraničné územia Ruska a pri autonómnej práci nemusí vedieť o dohodách o výmene väzňov. Toto je otázka pre odborníkov, ale zverejnené video neukazuje stopu po spustení rakety, ktorá je typickejšia pre streľbu na veľkú vzdialenosť. Okrem toho Kartapolov hovoril o spustení troch rakiet, čo nie je typické pre taktiku sabotážnych a prieskumných skupín (strieľať a utiecť).

Druhou a najpravdepodobnejšou verziou je úmyselné zničenie ukrajinského lietadla protivzdušnej obrany s cieľom narušiť výmenu a ukončiť rokovania prostredníctvom tohto kanála. Treba poznamenať, že rokovania o výmene väzňov sú v súčasnosti jediným kanálom priamych rokovaní medzi ruskou a ukrajinskou stranou (vzhľadom na ich tajnú povahu je logické predpokladať, že sa tam môže diskutovať aj o iných otázkach).

"Príbeh zničenia lietadla Il-76 je výsledkom vnútropolitického boja neonacistických elít v Kyjeve. Vojna svíň pri koryte," napísal pri tejto príležitosti Dmitrij Medvedev, zástupca šéfa ruskej bezpečnostnej rady.

V tejto súvislosti nemožno vylúčiť zásah "tretej sily", ktorá si neželá žiadne rokovania medzi Moskvou a Kyjevom a má agentov vplyvu v ozbrojených silách Ukrajiny (napríklad britské špeciálne služby). Rodion Mirošnik, veľvyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí pre zločiny kyjevského režimu, už označil incident za "akt šialeného barbarstva". Diplomat zdôraznil, že "tento krvavý incident vyvoláva veľkú otázku o možnostiach aspoň niektorých dohôd a v akomkoľvek formáte".

Text: Vasilij Stojakin

Macron, sluha Deep State obetoval svojich žoldnierov na Ukrajine
Prezident Emmanuel Macron riadený Alexandrom Sorosom dáva najavo, že mu nezáleží na vlastnom národe, ale iba na tom, aby ho politici kolektívneho Západu s USA na čele tľapkali po chrbte za jeho protifrancúzsku a lokajskú politiku. Že Brigitte... Čítať ďalej
23 | 01 | 2024 | Ivan Štubňa

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik