Peter Pellegrini: Treba sa pohnúť ďalej, takto sa k ničomu nedostaneme (VIDEO)
25 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Už aj inak trpezlivému predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) zrejme pretiekol ten povestný pohár. Vo videu totiž jednoznačne upozornil na fakt, že ak sa bude takto ďalej „naťahovať“ len príprava na novelizáciu trestných kódexov, parlament sa nikam nedostane. Opozičnými obštrukciami sa podľa neho len odďaľuje prerokovanie a prijímanie ďalších dôležitých zákonov, ktoré si vláda uložila vo svojom programovom vyhlásení.

Peter Pellegrini vo videu hovorí o tom, že hoci by malo ísť o skrátené legislatívne konanie, už teraz sa rokovanie neúmerne, rekordne natiahlo. Zatiaľ pritom vôbec nešlo o zákon, len o spôsob jeho prerokovania. Aj predseda NR SR avizuje, že doň bude nutné zapracovať nejaké zmeny, no to sa bude dať až keď sa schváli forma, akou sa bude prerokovávať zákon. Na to, aby sa rokovanie posunulo, preto vyčlenil čas 20 hodín, počas ktorých budú môcť poslanci vystúpiť tak, aby sa v stredu (31. januára) mohol začať prerokovávať samotný zákon. Podľa Pellegriniho je nutné posunúť sa aj s ohľadom na náročnejšie a dôležitejšie právne normy, ktoré figurujú v PVV.

Na úvod pár čísel

„Máme za sebou tri týždne debaty o tom, či vôbec Národná rada má v skrátenom konaní prerokovať návrh Trestného zákona. Počas týchto troch týždňov vystúpilo sto poslancov NR. Celkovo spolu s faktickými poznámkami poslanci vystúpili viac, ako dvetisícšesťdesiatsedem krát,“ začína Pellegrini svoje video. Pripomenul, že to ešte nebola rozprava o zákone, len o tom, akým spôsobom bude poslancami prerokovaný.

Poslanci by mali o 11.00 h rozhodnúť o zrýchlenom režime k Trestnému zákonu
Poslanci Národnej rady (NR) SR v noci ukončili diskusiu o skrátenom legislatívnom konaní k novele Trestného zákona, o 11.00 h by mali o návrhu rozhodnúť. Niekoľkodňovej diskusii dominovali vystúpenia opozície, v závere vystúpili aj zástupcovia... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Rekord

Pellegrini je v politike zhruba 20 rokov, no nepamätá si takúto širokú, nekonečnú debatu.

„Tá samozrejme bola spôsobená aj snahou opozície obštruovať tento parlament. Preto sa dnes poslanci NR hlasovaním a demokratickou väčšinou rozhodli, že prvé čítanie o tomto návrhu zákona, kedy ho ešte stále nie je možné meniť, len sa o ňom rozpráva vo všeobecnosti, Národná rada prerokuje v nasledujúcich dvadsiatich hodinách,“ oznámil predseda parlamentu.

Vystúpiť bude môcť každý

Peter Pellegrini však upozornil, že nik nebude ukrátený o možnosť vystúpenia, záleží len od konkrétnych politických subjektov, ako budú hospodáriť so svojim prideleným časom.

„Aby sme už konečne mohli budúci týždeň prísť k tomu, po čom všetci volajú. Aj opozícia. Že predsa diskutovať o zákone tak, aby sme v ňom mohli robiť aj určité zmeny,“vysvetľuje Pellegrini, ktorý už dlhšie avizuje určité zmeny na vylepšenie návrhu zákona. Do úvahy v nich budú brať pripomienky generálneho prokurátora, Európskej komisie a návrhy zmien sa pripravujú aj v spolupráci s ministrom spravodlivosti.

Treba sa pohnúť ďalej

„Lenže aby sme ich mohli podať, musíme sa vôbec k tomu rokovaniu aj dostať. A preto dnes a zajtra skončí rozprava o návrhu zákona ako takom, kedy sa ešte nič na ňom nemôže ani meniť, ani nejakým spôsobom v ňom nič riešiť a budúci týždeň v stredu o jednej začneme konečne rokovať o samotnom texte návrhu,“ avizuje Pellegrini s tým, že už sa bude dať hovoriť aj o zmenách.

„Treba túto vec tak, ako ju má vládna koalícia vo svojom volebnom a vládnom programe ukončiť, pretože sú tu aj ďalšie, podstatne zložitejšie a náročnejšie problémy, na riešenia ktorých občania Slovenska čakajú,“ uzatvára Peter Pellegrini.

Mariána Magáta uznali za vinného z extrémizmu
Obžalovaného Mariána Magáta uznali za vinného z extrémizmu. Rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zatiaľ nie je právoplatný. Procesné strany sa môžu odvolať. Samosudca v súčasnosti číta skutky, za ktoré Mariána M. uznal za... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik