O TOM, AKO DOROTKA NVOTOVÁ A JEJ MALÝ EINSTEIN MOHLI ZMENIŤ BEH SVETA
25 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Dorotka, obyvateľka iného vesmíru, sa nebude môcť zúčastniť „občianskeho protestu,“ z čoho vykrváca celé neoliberálne Slovensko smútkom. Vzhľadom na to, že musí zostať doma, bude teda pri plnení svojich každodenných povinností nalievať rozum svojim deťom, čo určite tiež považuje za určitú formu edukačnej výzvy.

„Môj syn nemal hotový projekt z angličtiny. A namiesto plnenia si občianskych povinností si budem musieť plniť povinnosti rodičovské,“ ospravedlňuje sa národu kráľovná bratislavských kaviarní. Nedalo jej aspoň nestrčiť svoj krivý nos pri monitor a mrkla sa na online prenos.

Po piatich minútach tejto unikátnej udalosti sa zjavil jej synáčik a genetický odkaz Nvotovcov sa prejavil. Nie že by to bolo niečo, o čo je stáť. Preložil sa z angličtiny, otvoril ústa a zahral na city hrdej a evidentne aj plodnej „umelkyni“ slovami: „Mami, ale veď tam my musíme ísť! To je dôležité!“ zahrala na city svojim priaznivcom smiešnymi fabuláciami Dorotka. Ak sa hovorí o socialistickom pátose, teatrálnosti s výsmechom, ako sa dá definovať táto jej báchorka?

„Cítil tu silu ľudí, zjednotenia, pravdy a slobody. Sľúbil, že si projekt dokončí hneď ako prídeme a už sme v daždi utekali na električku. Stál tak zmoknutý v dave, nevidel nič, lebo všetci naokolo boli vyšší ako on, ale išiel si hrdlo vykričať, keď sa kričalo „Dosť bolo Fica!“ Kto normálny by veril týmto pravdivým zvestiam? Nvotová by mala začať písať rozprávky, lebo ak jej na toto niekto naletí... Aj keď, jej výtrusy by mal maximálne tak úroveň leporela.

Synáčik dostane za svoje demokratické patologické tendencie nový Playstation, aby si aj naďalej vylepšoval angličtinu a nemusel sa ju učiť pri prefajčenej, a kto vie čo ešte, Nvotovej.

Dorotka si do svojho ohorku zrejme natrúsila halucinogénne hríbiky, pretože jej tvrdenia o jasnom si uvedomovaní dôležitosti toho, čo jej synátor tvrdí, pričom nezabudol spomenúť aj ministerku kultúry, semafor, podržtašku a Úrad špeciálnej prokuratúry. Hrdá mamička sa išla rozplynúť od radosti, pretože ju prepadla náhla vlna sebakritiky, keď si uvedomila, že trápne pochody plné vulgárnych poloopitých revolucionárov sú dôležitejšie, než učenie. Sama veľa vody v škole určite nenamútila.

„Budeš aj ty hovoriť?“ opýtal sa Dorotkin (ne)podarok, zvyknutý z protestov „Dokončíme to“ na to, že robila parády aj na pódiách zo zhnitých paliet. „Nie, dnes nie“ vyjadrila sa vraj Nvotová. Veď ani jej kamarát z mokrej štvrte Jarko Naď, ani nikto iný z Demokratov nevystúpi.

Je to skrátka preto, aby nepokazil túto bohumilú akciu už na začiatku. Presne tak, ako to dopadlo aj v Trnave. Členovia dnešnej opozície, traja mušketieri z PS, KDH a SaS tam takých nepodarkov v krátkych záchvatoch zdravej mysle nechcú, lebo by pokazil toho ešte viac, než vedia pokaziť sami.

"Nikam nás nechcú!" Prečo tak asi...

Nvotová sa na svojom statuse nezabudla ponosovať na nespravodlivosť neprajníkov z aktívnej opozície. „Máme vyslovený zákaz vystupovať na všetkých protestoch organizovaných SaS, PS a KDH. Bez zdôvodnenia. Zastavuje sa aj vám rozum nad tým, prečo opozícia nie je v tak dôležitej chvíli jednotná? Aj mne. Aj môjmu synovi. Aj mnohým ľuďom, ktorí mi píšu s otázkou prečo tam preboha nerečníme aj my. Vedzte, že my ozaj chceme. Chceme Vám povedať ako veľmi si vážime, že bojujete, moknete, mrznete, že to má celé zmysel a že to všetci spolu dokážeme...“

No... v prvom rade sa človek môže zastaviť rozum nad tým, aký ho má pozastavený Dorota Nvotová, keď nechápe, že kým si budú Demokratiť kálať do vlastného hniezda, nikto ich na pódium nevpustí. Ale to by nepochopil ani ten jej Einstein, mladý politológ, historik, lingvistik...

Drahá Dorota... venuj sa tomu, čo ako-tak vieš. Umeniu. Písanie príbehov, a predovšetkým rozprávok ti celkom ide. Venuj sa svojmu synovi, ak nechceš, aby z neho vyrástol taký samorast ako Ty. Prebuď sa a nemrzni na uliciach, pretože zápal mozgových blán zabije aj tie posledné neuróny, ktorými snáď ešte disponuješ. A hlavne nejanči a svoje citové hysterické záchvaty vyvolávajúce slzy dojatia si nechaj pre seba. Nikto, kto má všetkých päť pokope Ti na Tvoje popletené reči len tak nenaletí. A predovšetkým veľa zdravia. Najmä toho mentálneho. Budeš ho potrebovať.  

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!