Martin Ribár: Vydržali by ste, alebo by ste podľahli "ponuke" na spoluprácu? (FOTO)
25 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Advokát Martin Ribár nedávno zverejnil niekoľko fotografií. Na jednej z nich bola cela, v ktorej de jure nevinný človek trávi čas väzby. V jeho prípade to bolo neuveriteľných viac, ako 18 mesiacov. Na druhej bola neidentifikovateľná strava. K zdraviu človek však potrebuje aj pohyb na čerstvom vzduchu. Ten by mal zabezpečiť tzv. vychádzkový koridor. Ribár tentokrát na sociálnej sieti zverejnil fotku toho, čo si pod týmto pojmom predstavuje Ústav na výkon väzby v Banskej Bystrici (ÚVV). V tomto väzení najmenší.

Ribár už v minulosti informoval o niektorých podmienkach v tzv. kolúznej väzbe. Písal o cele, ale aj o stravnej jednotke. Tentokrát informuje o podmienkach vo „vychádzkovom“ koridore, kde sa vám o stromoch ani len nesníva a ešte aj tú oblohu máte zamrežovanú. Ribár sa preto vôbec nečuduje, že práve v kolúznej väzbe sa zlomili mnohí, dnes už spolupracujúci obvinení, tzv. kajúcnici.

Mini cela, zúfalá strava

„Po odrátaní plochy sociálneho zariadenia a zariadenia cely (poschodová posteľ, 2 skrinky, stôl, 2 stoličky, polička) zostávali osobám umiestneným v takejto cele  cca. 3 m² na pohyb,“ priblížil nedávno advokát Ribár podmienky cely, v ktorej strávil sedemnásť mesiacov bez možnosti kontaktu s najbližšími.

Facebook / Za právny štát

Stravná jednotka na slovenského väzňa a deň je 1,85 eura. Ribár pritom chápe, že ani steaky, ani šampanské sa vo väzení čakať nedajú, stačila by „normálna“ strava.

„Niekedy sa naozaj nedalo ani „uhádnuť“ aké jedlo som dostal. myslím to vážne, ani uhádnuť,“ poznamenáva advokát. Myslí si tiež, že tí, ktorí si nemôžu dovoliť nákupy v bufete takouto stravou doslova trpia.

Martin Ribár o väzbe. Stravná jednotka na deň je 1,85€, to hovorí za VŠETKO!
V poslednom čase sa intenzívnejšie hovorí o podmienkach v slovenských väzniciach, kde sú umiestnení ľudia v kolúznej väzbe. Mnohí tí, ktorí boli zadržaní a väznení hovoria o katastrofálnych podmienkach, v akých obvinení (pozor - nie odsúdení!)... Čítať ďalej
27 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Deväť štvorcov

„V takomto koridore, v priestore cca. 4,5x2 metre, sa vykonávajú „vychádzky“.. Každý väzeň má nárok na 1 – hodinovú vychádzku denne, v čase covidových opatrení len 30 minút,“píše Martin Ribár a nabáda nás, aby sme si skúsili predstaviť, že toto je priestor na „vychádzku“. Hodinovú, prípadne polhodinovú... Pritom sa tam dostanete z cely, ktorá má podobnú veľkosť.

A tie „výhľady“...

„Ani „obyčajnú“ oblohu nevidíte normálne, ale „zamrežovane“. nemáte možnosť horizontálneho výhľadu. Dlhé mesiace nevidíte ani „obyčajné“ stromy či trávu. iba 4 steny a „zamrežovanú“ oblohu,“ dokresľuje advokát predstavu s tým, že on sám bol opakovane umiestňovaný v tomto najmenšom koridore, človeku sa až žiada napísať „koterci“.

Rôzna veľkosť priestorov

„23 hodín v cele 4x2 metre a potom „vychádzka“ v takomto koridore.. na začiatku výkonu väzby, som bol takmer stále iba v tomto najmenšom „vychádzkovom“ koridore. Existujú aj väčšie vychádzkové koridory, najväčší má cca. 50 m², najčastejšie som bol vo vychádzkovom koridore o veľkosti cca. 6x4 metre a cca. 4x4 metre,“dopĺňa svoje skúsenosti advokát.

Bola Jankovská vo väzbe týraná? (VIDEO)
Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (nom. Smer-SSD) bola po dvoch nálezoch Ústavného súdu prepustená na slobodu z nezákonnej väzby. Jej kauza stále rezonuje. Aj vďaka médiám vtedajšieho hlavného prúdu, ktoré sa... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Aj čas je dôležitý

„Stávalo sa, že som bol v istých obdobiach brávaný na vychádzky ráno, v zimných mesiacoch bola ešte tma, a s ohľadom na dispozičné riešenie koridorov sa stávalo, že som aj celé týždne vôbec nevidel to „obyčajné“ slnko,“ vysvetľuje Ribár s tým, že v takýchto podmienkach väzby strávil zhruba 17 mesiacov z celkového 565 dní nezákonnej väzby. Jej neústavnosť skonštatoval Ústavný súd.

Facebook / Za právny štát | Dobrú chuť...?

Takto trávia čas nevinní ľudia

„Je nutné zdôrazniť, že osoby vo výkone väzby sú de iure nevinné, v zmysle práva sa na osoby vo výkone väzby pri zachovaní prezumpcie neviny hľadí ako na nevinných.. a nie sú zriedkavé prípady, že osoby, ktoré boli vo výkone väzby boli na konci dňa súdom oslobodené spod obžaloby, resp. ich trestné stíhanie bolo zastavené prokurátorom,“pripomína Ribár.

Tu Ribár pripomína aj fakt, že väzba je miesto, kde sa zrodila väčšina spolupracujúcich obvinených, pričom súčasná opozícia veľmi rada spochybňuje, že by boli podmienky vo výkone väzby zneužívané ako nátlakový prostriedok na priznanie a spoluprácu s OČTK. Tzv. „kajúcnikov“ neznesiteľné podmienky vo väzbe zlomili.

Facebook / Za právny štát | Vychádzkový priestor v ÚVV Banská Bystrica

„Práve preto vám prinášame autentické informácie o podmienkach vo výkone väzby, najmä kolúznej väzby, aby ste si vy sami mohli urobiť svoj názor na tieto podmienky vo väzbe,“ uzatvára Ribár.

Viete, čo robiť v prípade úrazu na zľadovatenom chodníku (GALÉRIA)
Chodníky a cesty aj dnes ráno na mnohých miestach Slovenska vyzerali, ako zrkadlo – len skloniť hlavu a upraviť vizáž. Lenže ono to samozrejme nie je také jednoduché – zdravotníci z urgentov hlásili zvýšený počet úrazov, za ktoré môže poľadovica... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik