Juraj Gedra: Drahé mimovládky, ďakujeme vám (VIDEO)
25 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Riaditeľovi Úradu vlády Jurajovi Gedrovi prišiel list od siedmich mimovládnych organizácií. Oznámili mu, že odstupujú z komisie, dohliadajúcej na transparentnosť výberových konaní v štátnej správe. A tu sa Gedra na jednej strane potešil, na druhej strane len „dvíha obočie“ nad skutočnosťou, kde boli za uplynulé takmer štyri roky.

Vo videu na Facebooku Gedra menuje politické mimovládne organizácie, ktoré „ruka v ruke“ odmietajú byť členmi jednej z mnohých pracovných skupín na Úrade vlády. Gedra je spokojný a myslí si, že by v podobnom trende mali pokračovať v rámci celej štátnej správy. Zaujímalo by ho však, prečo nevideli netransparentnosť v množstve konaní bývalej vládnej koalície. Gedra si je vedomý, že aktuálna vláda „pichla do osieho hniezda“, no napriek tomu si myslí, že Slovensko sa bude lepšie spravovať bez tých, ktorí v štátnej správe pôsobia v prospech záujmov sponzorov spoza hraníc.

Kopli do osieho hniezda

„Naša práca má asi aj pozitívny efekt. Tie vychýrené politické mimovládky mi poslali list. Slovensko Digital, Nadácia zastavme korupciu, Transparency International Slovensko, Aliancia Fair play, Via Iuris, INEKO, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť spoločne vystupujú z pracovnej skupiny na Úrade vlády k takzvanej transparentnosti vo výberových konaniach v štátnej správe,“ hovorí vo videu Juraj Gedra.

Matovič ZÚRI! Fico vytiahol dôležité a šokujúce informácie
Tlačová beseda predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SSD) priniesla niekoľko šokujúcich informácií. Okrem iných aj tú, že v bývalej kancelárii Igora Matoviča na ministerstve financií sa našiel spis, ktorý obsahoval nezákonne vyhotovené odposluchy... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Sedem múch jednou ranou

Spokojný Gedra s listom v ruke vyzval tieto mimovládky, aby pokračovali. Mali by podľa neho opustiť všetky podobné pracovné komisie a pre nich účelovo vytvorené rady nie len na Úrade vlády, ale aj na jednotlivých rezortoch. „Som presvedčený, že kolegovia sa len potešia,“dodáva Gedra.

Nepotrebujú ich

„Schopná vláda s ľuďmi, ktorí vedia, čo prišli robiť, nepotrebuje mimovládky, ktoré podobné pracovné skupiny len využívajú len na to, aby boli čo najbližšie pri riadení štátu, ktorý by tak radi s pomocou médií úplne ovládali,“pokračuje Gedra s tým, že nechápe, kde boli tie úžasné a správne mimovládky od marca 2020.

Kde boli, keď...

Gedra sa pýta, kde boli, keď vláda pod vedením OĽaNO menila zákon o štátnej službe tak, že hocikto môže byť bez udania dôvodu odvolaný.

„Kde boli, keď sa menil zákon o policajnom zbore, aby mohli kohokoľvek a kamkoľvek odveliť – tiež bez udania dôvodu. Keď sa zrušilo akékoľvek výberové konanie na prezidenta policajného zboru. Len aby ním mohol byť politický nominant Hamran. Lebo neprešiel výberovým konaním. No a kde boli, keď sa účelovo menil zákon o prokuratúre, len aby Lipšic mohol byť zvolený za špeciálneho prokurátora,“vyratúva riaditeľ Úradu vlády situácie, kedy boli organizácie, podpísané pod list – výpoveď z komisie, ticho.

V Maďarsku zmarili pokus o PUČ! Extrémisti chceli ODZBROJIŤ políciu aj armádu
Maďarská polícia zasiahla proti ozbrojenej skupine, ktorá chcela prevziať moc. Maďarská polícia rozložila skupinu ôsmich podozrivých, ktorá sa pripravovala na prevzatie moci v Maďarsku a v prípade odporu avizovala aj odzbrojenie polície i armády.... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Ďakujeme, odídite

„Takže drahé politické mimovládky – ďakujeme, ale nestojíme o vašu pokryteckosť a politickú nadprácu,“ uzatvára Gedra s tým, že súčasná vláda pôjde vlastnou cestou. Nie cestou tých, ktorí platia zmieňované mimovládne organizácie. Tie totiž podľa Gedru nezastupujú záujmy Slovákov, ale sú dobre platení sponzormi.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik