Envirorezort podporuje zavedenie GPS monitoringu zubrov v NP Poloniny
25 | 01 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Ministerstvo životného prostredia SR podporuje zavedenie GPS monitoringu voľne žijúcich zubrov. Iniciatíva nasleduje po neúspešnom projekte Národného parku (NP) Poloniny, ktorý mal podobný zámer, ale nezískal potrebné financovanie. Úmysel potvrdil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) tento týždeň na výjazdovom rokovaní vlády v Kamenici nad Cirochou v okrese Humenné.

"Zubry sú úžasným možným turistickým aspektom, ktorý môže prilákať návštevníkov do parku, keďže sa tu voľne nachádzajú," vyhlásil šéf envirorezortu.

Zoológ Národného parku Poloniny Tomáš Didirka uviedol, že súčasný manuálny spôsob monitorovania zubrov, založený na pobytových znakoch a vizuálnom pozorovaní, je časovo a kapacitne náročný. Potvrdil, že NP Poloniny chystá ďalší projekt na monitoring zubrov v rámci výzvy pod gesciou Ministerstva životného prostredia SR.

"Použitie GPS obojkov by výrazne zjednodušilo a zefektívnilo sledovanie populácie zubrov, umožnilo by lepšie sledovať ich početnosť a zdravotný stav a následne by uľahčilo zisťovanie stavu a vývoja populácie počas celého roka," doplnil zoológ.

Podľa posledného zimného sčítania v roku 2023 bolo v NP Poloniny zaznamenaných 58 zubrov. Tento počet však neodráža skutočný stav populácie počas celého roka, keďže zubry často migrujú do susedných chránených oblastí a krajín. Ďalšou výzvou projektu bude ochrana zubrov pred chorobou thelaziózou, ktorá ohrozuje populáciu zubrov v susednom Poľsku.

MAĎARI sú proti vojne na Ukrajine! Kyjevu sa to nepáči
Maďarská vláda zverejnila prieskum, v ktorom 98 % údajne podporuje jej protiukrajinskú politiku. Maďarská vláda zverejnila výsledky prieskumu. 98 % opýtaných údajne podporuje protiukrajinský postoj maďarskej vlády, najmä pokiaľ ide o vojnu na... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik