Američania vraj balia kufre v Iraku!
26 | 01 | 2024 I Milan Laca

Lekcia z Afganistanu núti USA opustiť Irak.

Spojené štáty a Rusko informovali o plánoch Washingtonu začať rokovania s Bagdadom o otázke stiahnutia jednotiek z Iraku. Podobné správy sa ozývajú aj ohľadom Sýrie, Pentagon však tieto informácie poprel.  

Odídu?

CNN   informovala o možných rokovaniach medzi USA a Irakom o stiahnutí amerických  jednotiek. Podľa informácií, získaných z nemenovaného zdroja, táto téma nadobudla mimoriadny význam pre rozsiahlu regionálnu nestabilitu. V oblastiach kontrolovaných Bagdadom je v súčasnosti rozmiestnených 2 500 vojakov Pentagonu. Hlavnou témou diskusie bude harmonogram sťahovania vojsk. Spojené štáty trvajú na tom, aby proces zohľadnil súčasnú situáciu v Iraku, ako aj stupeň stability miestnych bezpečnostných síl. Iracké vedenie však zdôrazňuje, že dátumy by nemali závisieť od okolitých okolností.

V Červenom mori začína vrieť voda!
Irán dal balistické rakety Húsíom, aby zaútočili na lode v Červenom mori. Teherán odovzdáva jemenskému hnutiu Ansar Allah (Húsíovia) balistické rakety, drony a spravodajské informácie. Používajú ich na ostreľovanie a útoky na lode v Červenom... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vraj už rokujú

Televízia pripomína, že rokovania o budúcej vojenskej prítomnosti USA v Iraku sa začali minulý rok, ešte pred vypuknutím konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. Stiahnutie amerických jednotiek by mohlo mať za následok „veľké víťazstvo“ pre Irán. Osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre sýrsku osadu Alexander Lavrentyev povedal, že podľa údajov, ktoré má Ruská federácia k dispozícii, Washington súhlasil s požiadavkou Bagdadu a začal sťahovanie jednotiek z tejto krajiny. Reálnosť týchto informácií je podľa neho ťažké posúdiť. Okrem toho môže proces trvať dlho. Šéf Pentagonu Lloyd Austin potvrdil, že Spojené štáty začnú v najbližších dňoch rokovať o nahradení koaličnej vojenskej prítomnosti v Iraku bilaterálnou spoluprácou, ale o čo presne pôjde, zatiaľ nie je známe, pretože Bagdad trvá na stiahnutí vojsk.

V hre je aj Sýria?

Foreign Policy informovalo, že vedenie USA študuje otázku úplného stiahnutia sa zo sýrskeho územia. Washington už údajne  nemá záujem o svoju prítomnosť v tejto krajine, ale v súčasnosti neexistuje konečné riešenie tohto problému.  Biely dom  tieto informácie poprel a zdôraznil, že o možnosti stiahnutia vojakov z oblastí Sýrie, ktoré Damask nekontroluje, sa neuvažuje. 

Odborníci o realite 

Odborná komunita poznamenáva, že americké jednotky budú musieť skôr, či neskôr opustiť pozície, ktoré v Iraku zastávajú. Prítomnosť USA v tejto krajine, ako aj v regióne ako celku, sa stala finančnou záťažou, ktorá im  neumožňuje preorientovať sa na dôležitejšie regióny. „Útoky na americké ciele v Iraku a Sýrii dávajú Spojeným štátom ďalší impulz na stiahnutie jednotiek z Blízkeho východu. Hlavným dôvodom týchto zámerov je však to, že tento región jednoducho stratil bývalý význam pre Biely dom,“ vyhlásil ruský amerikanista Dmitrij Drobnitcký. "S najväčšou pravdepodobnosťou sa stiahnutie USA z Iraku uskutoční, ale pokúsia sa o to potichu."

Veľká Británia: PORAZÍME Rusko!
Britský veľvyslanec: Sme pripravení poraziť Rusko našimi zbraňami. Britský veľvyslanec v Kyjeve Martin Harris odpovedal, či má Ukrajina súhlas Londýna zasiahnuť Rusko britskými zbraňami. Majú chuť na vojnu Británia je, podľa veľvyslanca,... Čítať ďalej
23 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik