Záhada zostreleného ruského lietadla (VIDEO)
24 | 01 | 2024 I Milan Laca

Médiá na Ukrajine masívne vymazávajú príspevky o zostrelení Il-76 silami protivzdušnej obrany ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajinské médiá aktívne odstraňujú články z webových stránok, ktoré informovali, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila Il-76 s ukrajinskými zajatými vojakmi v Belgorodskom regióne v Rusku.

Nechcú priznať?

Napríklad "Ukrajinska pravda" pôvodne priniesla informácie, že ukrajinské ozbrojené sily zostrelili ruský Il-76 pri Belgorode a že pravdepodobne niesol rakety určené pre komplexy S-300. Po tom, čo ruské ministerstvo obrany oznámilo, že na palube lietadla sa nachádzalo 65 ukrajinských vojakov, ktorých prepravovali na výmenu, urobila zmeny v texte správy. Zdroj teraz uvádza, že lietadlo havarovalo a  zdôrazňuje, že ukrajinské ministerstvo obrany nekomentovalo údaje o prevádzke svojho systému protivzdušnej obrany. 

AKTUÁLNE! Ruské lietadlo Il-76 s ukrajinskými zajatcami na palube havarovalo v Belgorodskej oblasti
Vojenské dopravné lietadlo Iljušin-76 sa v stredu ráno zrútilo v Belgorodskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Tvrdé vyjadrenie predsedu Štátnej dumy. Lietadlo viezlo 65 ukrajinských vojnových zajatcov, šesť členov posádky a tri... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

O havárii

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že lietadlo prepravovalo 65 zajatých ukrajinských vojakov na výmenu, pričom všetci na palube zahynuli. Posádka Il-76 dala signál o vonkajšom vplyve.

screenshot youtube | Trosky zostreleného lietadla

Čo píšu Ukrajinci

Server Stana.ua napísal: "Dnes, 24. januára, sa v regióne Belgorodu zrútilo ruské vojenské lietadlo Il-76. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pri havárii zahynulo 65 ukrajinských zajatcov, ktorých privážali na výmenu a obvinilo Ukrajinu z raketového útoku na lietadlo. Ukrajina potvrdila, že k výmene zajatcov malo dôjsť dnes(24.1.2024). Ale inak sa k tomu, čo sa stalo, zatiaľ nevyjadrila, obmedzila sa na vyjadrenia, že situácia sa objasňuje".   

Ukrajinská verzia: Ako padol IL-76

Približne o 11. hodine kyjevského času ohlásil gubernátor Belgorodskej oblasti Gladkov incident v okrese Korochanskyj, na mieste ktorého pracoval vyšetrovací tím a zamestnenci ministerstva pre mimoriadne situácie. Čoskoro sa na internete objavilo video z pádu lietadla a výbuchu. Ruská verejnosť oznámila haváriu vojenského transportéra Il-76. Ruské verejné stránky okamžite napísali, že na palube lietadla boli ukrajinskí vojnoví zajatci, ktorých viezli na výmenu a všetci zomreli. Neskôr túto verziu zverejnilo ruské ministerstvo obrany, ktoré informovalo o  65 zajatých Ukrajincoch na palube. Ukrajinské médiá, ktoré napísali, že lietadlo zostrelili ukrajinské ozbrojené sily, potom tieto informácie z textov správ vymazali. 

Havária lietadla IL-76

Špekulácie

Napriek tomu, na Ukrajine niektorí hovorili, že lietadlo viezlo rakety S-300, čo naznačuje, že práve preto ho zostrelili ukrajinské ozbrojené sily. Uviedol to najmä veliteľ ukrajinských jednotiek v Charkovskej oblasti generál Sergej Melnik. Priamo nepovedal, že lietadlo zostrelila Ukrajina, ale opísal ho ako „vojenské dopravné lietadlo, ktoré útočníci používajú na rôzne účely, vrátane prepravy munície a rakiet pre systémy S-300, ktoré sa potom používajú na zasiahnutie mesta a Charkovského regiónu.“ .

Aký môže byť záver podľa Ukrajiny?

Pravdepodobnosť, že ukrajinské ozbrojené sily prevezmú zodpovednosť za zostrelenie lietadla a zároveň priznajú, že na palube boli väzni, sa však v každom prípade blíži k nule. S najväčšou pravdepodobnosťou bude oznámená jedna z dvoch verzií, ktoré už na Ukrajine predkladajú rôzni odborníci a médiá. Prvou je, že lietadlo s väzňami zostrelili samotní Rusi, aby následne preniesli zodpovednosť na ukrajinské ozbrojené sily. To znamená, že došlo k provokácii. Druhou je, že v lietadle neboli žiadni väzni, Rusi ich zabili na zemi, aby z toho obvinili ukrajinské ozbrojené sily. Možno po zostrelení lietadla ukrajinskou armádou. Ak však vezmeme do úvahy skutočnosť, že od zostrelenia do oznámenia, že na palube sú zajatci, uplynulo len asi 45 minút, nie je pravda, že za taký krátky čas boli Rusi schopní prísť na to a koordinovať na všetkých úrovniach takúto dezinformačnú operáciu, uzatvára Strana.ua.

To hlavné im zrušili! Drony skončili
To hlavné im zrušili. Vyšlo najavo, o čo Rusko pripravilo Ukrajinu. Drony ozbrojených síl Ukrajiny sú zbytočné, v dôsledku ruských zariadení na elektronický boj. Koniec Ukrajinské ozbrojené sily už nemôžu efektívne využívať civilné drony v zóne... Čítať ďalej
23 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik