V Červenom mori začína vrieť voda!
25 | 01 | 2024 I Milan Laca

Irán dal balistické rakety Húsíom, aby zaútočili na lode v Červenom mori.

Teherán odovzdáva jemenskému hnutiu Ansar Allah (Húsíovia) balistické rakety, drony a spravodajské informácie. Používajú ich na ostreľovanie a útoky na lode v Červenom mori, informuje The Wall Streer Journal (WSJ), s odvolaním sa na vlastné zdroje. Teherán tiež vyslal svojich vojenských poradcov na pomoc Húsíom.

Irán v hre

„Irán posiela svojim spojencom Húsiom v Jemene čoraz sofistikovanejších zbraní. Zvyšuje tak ich schopnosť útočiť na komerčnú lodnú dopravu a narúšať medzinárodný obchod, napriek náletom, pod vedením USA. Okrem pokročilých zbraní, poskytol Irán Húsiom prostriedky proti dronom a súčiastky pre rakety a strely s dlhým doletom. Iránci a ich libanonskí spojenci z  Hizballáhu vyslali do Jemenu poradcov, aby pomohli Húsiom plánovať a začať útoky,“ povedali pre WSJ, pod podmienkou anonymity, viacerí západní predstavitelia.

Záhada zostreleného ruského lietadla (VIDEO)
Médiá na Ukrajine masívne vymazávajú príspevky o zostrelení Il-76 silami protivzdušnej obrany ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinské médiá aktívne odstraňujú články z webových stránok, ktoré informovali, že ukrajinská protivzdušná obrana... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Milan Laca

O zbraniach...

11. januára sa údajne americká armáda zmocnila lode, naloženej najmodernejšími iránskymi zbraňami. Plavidlo obsahovalo montážne súpravy pre iránske protilodné strely Ghadir, komponenty pre protitankové strely Tufan,aj optické extendery, určené na zlepšenie presnosti útokov dronov. Tri dni predtým ománske úrady skonfiškovali rušičky dronov, ktoré Húsiom poslali z Iránu.

Útočia

V januári Húsiovia opakovane útočili na americké lode, v reakcii na ostreľovanie Jemenu. 18. januára zaútočili na americkú loď Genco Picardy a 19. januára na tanker Chem Ranger. Vodca Húsiov Abdel Malek al-Hútí prisľúbil, že bude pokračovať v útokoch na americké a britské lode. Koncom roka 2023 sa v Červenom mori zvýšilo ostreľovanie medzinárodných lodí Húsijmi. Stalo sa tak pre vojnu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.  

TS: Taiwan je nedeliteľnou súčasťou územia Číny a zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny je neprípustné
Taiwan je súčasťou Číny. O tejto skutočnosti nemožno pochybovať ani ju zmeniť. Na svete je len jedna Čína a Taiwan bol súčasťou Číny od pradávna. Od 12. storočia, po sebe nasledujúce čínske vlády zriadili na Taiwane administratívne úrady na... Čítať ďalej
23 | 01 | 2024 | Tibor Malý/TS

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik