Poručík prosí o peniaze. Chce pokračovať v boji proti hoaxom
24 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Pánovi poručíkovi Davidovi Púchovskému sa zacnelo za starými časmi, keď ako člen Policajného zboru SR spravoval oficiálnu stránku „Hoaxy a Podvody Polícia SR“. Po voľbách sa z Púchovského stal asistent poslanca Jaroslava Spišiaka, no facebooková „sláva“ stránky, kde masívne zverejňoval protiruskú propagandu, občas aj vysvetľoval nezmysly šíriace sa slovenským internetovým priestorom mu chýba natoľko, že sa rozhodol založiť „apolitické“ OZ. To má v jeho boji proti hoaxom a podvodom pokračovať.

O svojom zámere poručík Púchovský informoval v statuse na svojom profile na sociálnej sieti. „Do boja proti hoaxom“ povoláva skutočných vlastencov s tým, že sa k nim môže pridať hocikto. Ambície má veľké, lebo nemieni pôsobiť len na sociálnych sieťach. Túto zábavku pánovi poručíkovi majú zaplatiť ľudia pomocou darovacieho portálu, ktorý si niektorí už vyskúšali v zbierke na čurillovcov. Či bude aj na novej stránke pokračovať v praktikách pôvodnej stránky „nevedno“. A nevedno ani, či sa bude niekto z tejto stránky vyhrážať koaličným poslancom. Každopádne vieme, že účet na tento účel už je rozbehnutý.

Posťažoval si na cenzúru

„Strategická komunikácia naprieč štátnymi inštitúciami bola na Slovensku zastavená. Vrátane činnosti najsledovanejšej, oceňovanej a rešpektovanej policajnej stránky. Jej zakladateľ David Púchovský sa preto rozhodol pokračovať v boji proti hoaxom. Prostredníctvom občianskeho a apolitického projektu s tímom skutočných vlastencov, do ktorého sa môžeš pridať aj ty,“napísal Púchovský na sociálnych sieťach s tým, že mienia ako na Facebooku, tak na Instagrame vysvetľovať hoaxy, spolupracovať s odborníkmi, upozorňovať na online podvody a zbierať tipy od širokej verejnosti.

„Ako za starých čias. Do budúcnosti sa aktivity majú v pláne rozšíriť aj mimo sociálnych sietí,“ sľubuje Púchovský.

KRÁĽ HOAXOV Púchovský opúšťa policajnú stránku! Smeruje k Spišiakovi (VIDEO)
Púchovský zo stránky Hoaxy a podvody Polícia SR, ktorá okydávala politikov a zneužívala stránku na výpady voči opozícii ide robiť asistenta k Spišiakovi z Progresívneho Slovenska. Konečne odkrývajú pre koho robili a kto to tu všetko riadil.... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Mária Sliacka

Ako môžete pomôcť?

„Začni ho už teraz sledovať na Facebooku alebo Instagrame. Lajkuj, komentuj a/alebo zdieľaj publikované statusy. Povedz o ňom svojim známym osobne či online. Posielaj tipy na hoaxy a podvody formou súkromnej správy. Finančne prispej do výzvy na Donio.sk. Pripoj sa do tímu administrátorov (napíš súkromnú správu, ako vieš pomôcť),“ uvádza formy pomoci Púchovský v šiestich bodoch.

Zakonšpirovaná Slovač

„Slovensko je v rámci Európskej únie štátom, v ktorom verí falošným správam najviac ľudí. Podľa nedávnej správy Svetového ekonomického fóra predstavujú dezinformácie najväčšiu hrozbu pre globálnu stabilitu na najbližšie dva roky,“ pripomína poručík Púchovský.

Hoaxy a podvody na FB neustále krágľujú a kádrujú - bez akejkoľvek zodpovednosti
Facebooková skupina Hoaxy a podvody, ktorú založila Polícia Slovenskej republiky, je určená na upozorňovanie na dezinformácie, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach. No často sa na tejto skupine objavia aj používatelia internetu, ktorí vyslovili... Čítať ďalej
07 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Kádrovali a krágľovali

„Zlaté časy“ policajnej stránky vytvorenej pôvodne na vyvracanie internetových podvodov prišli s covidom. V tom čase sa masívne využívala na cenzúru. Nie je štandardné, že sa pod hlavičkou silovej inštitúcie umožňuje, aby bol občan, či už apolitický alebo politicky angažovaný, verejne urážaný a kádrovaný. Aby bol zaraďovaný medzi klamárov a dezinformátorov. A to najmä v čase, keď sa aj v mienkotvorných médiách šíria rôzne pochybnosti a dohady, a keď sa čoraz častejšie „dezinformácie“ začínajú meniť na fakty. Takéto zásahy sa ľahko môžu pretaviť do cenzúry, ktorá sa v tomto období čoraz viac vzmáhala.

Vyhrážky Tarabovi

Necelé dva mesiace pred parlamentnými voľbami niekto z profilu pána poručíka reagoval na v podstate neškodný žart vtedy ešte poslanca Tomáša Tarabu. Ten na Facebooku svojim sledovateľom dal na zváženie, ako premenovať stránku, ktorú Púchovský spravuje. Niekto z Púchovského profilu reagoval súkromnou správou, v ktorej Tarabovi odkázal, že po voľbách sa možno ani nedostane do parlamentu a bude chodiť po kanáloch.

Screenshot profilu údajného Davida Púchovského, z ktorého prišli vyhrážky Tarabovi

„Žijeme v štáte, kde policajti na verejných funkciách sú ľudia podozriví z vážnej trestnej činnosti a preto je podozrenie, že sú potenciálni kriminálnici, ktorí okrem iného chcú zapáliť kolegyni auto kanistrom. Hrozba fyzického násilia nie je preto zdá sa príslušníkom Hamranovej polície cudzia,“ napísal Taraba v liste generálnemu prokurátorovi s tým, že správa, ktorú nedávno dostal, vyzerá, ako keby ju písal príslušník polície a admin stránky Hoaxy a podvody polície SR. Taraba tiež pripomína, že by to mohol byť rovnaký človek, ktorý sa podľa zápisov zo služobnej cesty v Bruseli dožadoval pomoci na zásah do slovenských volieb.

„Chcem Vás upozorniť, že tohoto človeka som nikdy nekontaktoval a ani s ním nekomunikoval. Jediné, čo som napísal na sociálnej sieti, že po voľbách navrhujem premenovať fb stránku z Hoaxy a podvody SR na straty a nálezy, čo je primárna úloha objasňovania drobnej kriminality,“ konštatoval Taraba v liste.

Vyhráža sa Púchovský politikom? Taraba sa odhodlal na RÁZNY krok!
Po posledných udalostiach s duom Tódová- Záleská, má Slovensko zarobené na ďalší veľký škandál. Poslancovi Tomášovi Tarabovi (SNS / Život-NS) v messengeri pristála správa z profilu, ktorý sa javí, ako profil admina stránky Hoaxy a podvody – Polícia... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Eka Balaskova