Michelko: Šimkovičová má silnú pozíciu, vzniká petícia na jej podporu
25 | 01 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Nemôžeme dovoliť, aby opozícia riešila personálne veci koalície. Povedal to šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS) v súvislosti s opozičnou iniciatívou na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z funkcie.

Treba sa podľa neho pripraviť na "nechutné divadlo", ale výsledok odvolávania bude jasný. Myslí si, že ministerka má silnú pozíciu. Avizuje petíciu na jej podporu.

Šimkovičová dostala podľa Michelka silnú voličskú podporu. "Mala nejakú pozíciu v rámci volieb, silnú voličskú podporu. Vyjadruje sa bez servítky, zjavne to imponuje voličom minimálne SNS a jej voličom," povedal poslanec v stredu novinárom v parlamente. "Dostávam obrovské množstvo spätných väzieb aj podporných. Vzniká petícia na jej podporu," doplnil s tým, že vzhľadom na extrémne polarizovanú situáciu musí každý člen vlády rátať s tým, že bude odvolávaný. "Ale o výsledku niet pochýb," zdôraznil.

Michelko nechcel komentovať výsledky Šimkovičovej práce. "Snažím sa byť v maximálnej miere informovaný o legislatívnej iniciatíve ministerstva kultúry, som informovaný o príprave legislatívnych krokov, participujem na nich, pripomienkujem ich," povedal šéf výboru. Vzťahy s ministerkou má priateľské a korektné. "Nikdy nebola pozícia ministerky tak silná, ako je teraz, keď sú protesty, lebo to spôsobilo stmelenie koalície," skonštatoval.

SaS spolu s PS podajú návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry. Šimkovičová podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti.

Hovoria aj o homofóbnych a diskriminačných vyjadreniach ministerky. Jej odvolávanie podporia aj poslanci hnutia Slovensko, pridajú podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery. Opozícia sa zároveň odvoláva na petíciu za odchod Šimkovičovej z funkcie, ktorú podpísalo viac ako 150.000 ľudí.

SaS s PS podajú návrh na odvolanie ministerky kultúry M. Šimkovičovej
SaS spolu s PS podajú návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Žiadajú jej odchod z funkcie. Informovali o tom predstavitelia SaS na tlačovej konferencii s tým, že zbierajú podpisy pod zvolanie... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik