Erik Tomáš: Pomoc pre postihnutých zemetrasením nekončí (VIDEO)
24 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Keď sa vládni činitelia ujímali svojich funkcií, Robert Fico a mnohí ďalší sľubovali, že postupne zorganizujú výjazdové rokovania vlády vo všetkých regiónoch. Aj tu svoj sľub plnia – pred časom rokovali v Trenčíne, v stredu sa vrátili na jesenným zemetrasením postihnutý východ, do Humenného. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD) je veľmi dôležité, aby podpora pre ľudí, ktorých zemetrasenie obralo o domovy, pokračovala.

Zemetrasenie o sile 4,9 lokálneho magnitúda zasiahlo v pondelok, 9. októbra 2023 východ Slovenska. Epicentrum malo pri obci Ďapalovce a mimoriadna situácia bola vyhlásená v celom Prešovskom kraji.

MIMORIADNU SITUÁCIU VYHLÁSILI V CELOM PREŠOVSKOM KRAJI!
MIMORIADNU SITUÁCIU PRE ZEMETRASENIE VYHLÁSILI V CELOM PREŠOVSKOM KRAJI! Tak sa zdá, že už takmer celé Slovensko má vyhlásenú mimoriadnu situáciu. Mimoriadnu situáciu pre pondelkové (9. 10.) večerné zemetrasenie vyhlásili na celom území... Čítať ďalej
10 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Prezidentkin štátny tajomník ministerstva vnútra SR Martin Královič navštívil zemetrasením zasiahnuté obce na východnom Slovensku 13. októbra. Absolvoval stretnutia so zástupcami samospráv, ktorí informovali o rozsahu škôd, ako aj o aktuálnych potrebách pri zvládaní mimoriadnej situácie, ktorá je po zemetrasení vyhlásená v celom Prešovskom kraji. Skonštatoval však, že odchádzajúca vláda „odborníkov“ už pre samosprávy, ani obyvateľov, nevie urobiť nič. Prvú pomoc teda podal Prešovský samosprávny kraj.

Prvý vládny balíček na pomoc obyvateľom a samosprávam vláda Roberta Fica vyčlenila 2. novembra.

Takto sa to robí! Vláda: Vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc po zemetrasení na východe Slovenska
Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc obciam a právnickým osobám po zemetrasení, ktoré zasiahlo východné Slovensko 9. októbra. Rozhodla o tom na štvrtkovom zasadnutí. Z vyčlenenej sumy má ísť 1.156.750 eur dotknutým obciam. Ďalších 343.250 eur... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

„Chcem vám oznámiť, že vláda na dnešnom zasadnutí rozhodla o druhom kole humanitárnej pomoci pre obce postihnuté zemetrasením. Konkrétne vo výške jeden milión eur,“ povedal Tomáš na úvod svojho vyhlásenia.

„Obciam, respektíve ich obyvateľom bude poskytnutá pomoc spôsobom, ktorý už obyvatelia dobre poznajú. Chcem ich týmto vyzvať, aby si opäť podali žiadosti o túto humanitárnu pomoc, ktorá môže byť vyplatená v maximálnej výške osemsto eur,“dopĺňa minister s tým, že ide o občanov, pre ktorých bolo prvé kolo pomoci nedostatočné. Pomoc je určená pre fyzické osoby a domácnosti.

Tomáš tiež informoval, že vydal pokyny aj Okresným úradom (ÚPSVaR) vo Vranove nad Topľou, Humennom a Stropkove, aby občanom pomohli s prípravou žiadostí. V rámci toho pracovníci vycestujú aj do konkrétnych postihnutých obcí.

„Z prvého kola humanitárnej pomoci bolo dohromady vyplatených 1,7 milióna eur. Z toho 1,2 milióna eur konkrétnym fyzickým osobám a približne päťsto tisíc bolo vyplatených obciam,“ informoval minister s tým, že pomoc dostalo 35 obcí v maximálnej výške 15-tisíc eur. Peniaze boli tiež určené čisto na pomoc občanom.

„Celá humanitárna pomoc v prvom kole smerovala len a len fyzickým osobám, teda občanom,“ uzavrel Tomáš s tým, že Úrady práce postihnutým naďalej poskytujú aj psychologickú pomoc, pretože aj to je v ich kompetencii.

Slovenská republika otvorí jednu z rán na suverenite štátu
Premiér Fico chce otvoriť obrannú dohodu s USA. Je bez akejkoľvek štipky suverenity, tvrdí Zmluva, porušujúca suverenitu Slovenskej republiky podpísaná Matovičovsko-Hegerovskými poskokmi a odobrená prezidentkou „všetkých Slovákov“ Čaputovou sa... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik