AKTUÁLNE! Ruské lietadlo Il-76 s ukrajinskými zajatcami na palube havarovalo v Belgorodskej oblasti
24 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Vojenské dopravné lietadlo Iljušin-76 sa v stredu ráno zrútilo v Belgorodskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Tvrdé vyjadrenie predsedu Štátnej dumy.

Lietadlo viezlo 65 ukrajinských vojnových zajatcov, šesť členov posádky a tri eskorty.

"24. januára tohto roku havarovalo dopravné lietadlo Iljušin-76 v Belgorodskej oblasti počas pravidelného letu okolo 11:00. Moskovského času (8:00 GMT). Bolo tam 65 ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí boli prevezení do Belgorodskej oblasti na výmenu, a traja sprievod na palube," uviedlo ministerstvo obrany.

Letecké a kozmické sily vyslali vyšetrovaciu komisiu, aby incident vyšetrila.

Vyjadrenie ruských politkov

Ruský poslanec Andrej Kartapolov v Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, povedal, že lietadlo Il-76 zostrelili tri rakety Patriot alebo Iris-T, píše web Meduza s odkazom na ďalšieho politika Jevgenija Popova. Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril.

"Dňa 24. januára tohto roku približne o 11:00 moskovského času (9:00 SEČ) havarovalo pri pravidelnom lete v Belgorodskej oblasti lietadlo Il-76. Na palube sa nachádzalo 65 vojnových zajatcov z ukrajinských ozbrojených síl, prevážaných do Belgorodskej oblasti na výmenu," uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS. V lietadle bolo podľa neho aj šesť členov posádky a traja členovia sprievodu.

Príčina pádu lietadla sa podľa ruského ministerstva obrany vyšetruje, na miesto leteckej katastrofy zamierila vojenská komisia.

Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin po havárii IL-76 v Belgorodskej oblasti nariadil pripraviť odvolania do Kongresu USA a nemeckého Bundestagu. Na palube dopravného lietadla bolo 65 ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí boli prepravení na výmenu.

"Americké a nemecké rakety strieľali našich vojakov do vzduchu.  V cieli ich čakali matky, čakali ich manželky, čakali ich deti. Piloti našich vojenských dopravných lietadiel, ktorí vykonávali humanitárnu misiu, boli zastrelení bezbranní," povedal predseda Štátnej dumy.

Volodin vyzval na prípravu výziev do amerického Kongresu a nemeckého Bundestagu, aby poslanci konečne "videli, koho financujú, komu pomáhajú". Podľa neho by si lídri západných krajín mali uvedomiť svoju zodpovednosť a poslanci parlamentov by ich mali "obžalovať".

Politizovanie na poli športu zasa dosiahlo svoje. Alebo to bol prejav strachu zošívaných?
Malo to byť vyvrcholenie zimnej prípravy futbalovej Slávie, oba kluby ešte zápas ani oficiálne nepotvrdili, ale teraz všetko nasvedčuje tomu, že k duelu medzi Pražanmi a Slovanom Bratislava nedôjde. Predsedu predstavenstva Slávie Jaroslava Tvrdíka... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik