Vláda odobrila pomoc so zmiernením následkov po zemetrasení na východe Slovenska (VIDEO)
23 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Vláda odobrila pomoc so zmiernením následkov po vlaňajšom zemetrasení v Prešovskom samosprávnom kraji. Schválený materiál počíta s humanitárnou pomocou a opatreniami zameranými na rozvoj okresov Humenné a Vranov nad Topľou. Cieľom je aj zdokonalenie pripravenosti záchranných zložiek na mimoriadne situácie.

Uvoľnené by mali byť finančné prostriedky vo výške jedného milióna eur na poskytnutie humanitárnej pomoci po mimoriadnej udalosti, ako aj 1.108.500 eur na projekty obcí a miest v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou. Zabezpečené majú byť aj obhliadky pamiatkovo chránených stavieb.

Uznesenie vlády obsahuje aj opatrenia a úlohy zamerané na podporu vyváženého rozvoja okresov Humenné a Vranov nad Topľou. "Napríklad vyhlásením výziev z Programu Slovensko 2021 - 2027, určených pre tento región, vrátane podpory budovania verejných vodovodov a kanalizácií a zdokonalenia programu podpory najmenej rozvinutých okresov na účely zrealizovania štrukturálnych zmien v regióne," uvádza sa v predkladacej správe materiálu.

Vláda schválila aj návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov z rozpočtu kapitoly Všeobecná pokladničná správa v sume 100.000 eur pre charity na projekty misijných pracovísk v rómskych komunitách.

Vládny kabinet zároveň avizuje, že v oblasti štrukturálnych fondov politiky súdržnosti v programovom období 2021 - 2027 nastávajú procesy, ktoré sa vo väčšej miere presunú do regiónov na financovanie ich investičných potrieb. "V prípade Prešovského samosprávneho kraja bude podporovaný integrovaný územný rozvoj prostredníctvom nástroja integrovaných územných investícií realizáciou integrovaných územných stratégií," priblížil vládny kabinet.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril plnú podporu ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Uviedol to po výjazdovom rokovaní vlády

Petíciu považuje Fico za bežný politický nástroj. "Ak niekto zbiera podpisy, my mu v tom zabrániť nemôžeme. My na rozdiel od minulej vlády rešpektujeme petičné právo. Nevidím dôvod na to, aby sme vyvodzovali akúkoľvek mieru zodpovednosti voči ministerke," podotkol. Šimkovičová podľa premiéra plní program vlády.

Otvorená výzva na odstúpenie ministerky kultúry má takmer 170.000 podpisov. Iniciátori výzvy vyčítajú Šimkovičovej autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu. Rovnako poukazujú i na diskriminačné a zavádzajúce vyhlásenia, prednesené prostredníctvom oficiálnych komunikačných kanálov ministerstva.

Rezort kultúry podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie v súvislosti s petíciou na odstúpenie Šimkovičovej. Dôvodom je podozrenie z manipulácie, falšovania identity i počtu signatárov elektronickej petície.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik