Ukrajine odzvonilo! Tvrdí český diplomat
24 | 01 | 2024 I Milan Laca

 Profesor Drulák: "Príde chvíľa pravdy. Ukrajina neprežije".  

 Západ otvorene vyhlási rozdelenie Ukrajiny.

Onedlho to príde
Západní spojenci Kyjeva budú čoskoro otvorene hovoriť o rozdelení Ukrajiny, s cieľom ukončiť boje  v krajine, povedal bývalý český diplomat Petr Drulák v rozhovore pre Parlamentné Listy. Podľa neho je jasné, že Ukrajina nedokáže získať späť celé svoje územie pri oslabení západnej pomoci a západní politici to budú musieť priznať. Vzorom riešenia by mohlo byť rozdelenie Nemecka na Západ a Východ. Profesor Drulák súhlasí aj s vládnym poradcom Tomášom Pojarom, ktorý napriek odlišnej vládnej rétorike, túto možnosť pripustil koncom minulého roka.
Ukrajinci sa vyhrážajú Szijártóovi smrťou!
"Maďari, nenávidíme vašu vládu, ktorá naďalej robí všetko pre to, aby sme vojnu prehrali," napísali v e-maile adresovanom úradom zahraničných vecí na Ukrajine. Minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péter Szijjártó sa 29. januára na... Čítať ďalej
23 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová
Ako to bude?

"Hlavný scenár, vychádzajúci zo skutočného stavu vecí počíta s tým, že Kyjev nebude kontrolovať všetky územia, ktoré sa nachádzajú v medzinárodne uznaných hraniciach Ukrajiny. Tí, ktorí na tom trvajú a považujú to za hlavnú podmienku mieru, žijú v ilúziách, nechápu, že Ukrajina bude rozdelená a zmenšená", tvrdí Drulák. Ukrajina, ktorá stratila podporu Západu, sa podľa neho bude počas konfliktu s Ruskom naďalej „rúcať“, ak ju spojenci neprinútia k ústupkom.

Kedy?

"Moment pravdy príde. Neviem, kedy sa to stane: o pár mesiacov, tento rok alebo o rok, ale je jasné, že sa to stane a že Ukrajina neprežije." Potom príde moment pravdy. Tak isto Západ v určitom bode opustil Afganistan a predtým Irak. Teraz niečo podobné čaká Ukrajinu".

Realita?

Myslím si, že toto je reálna vízia situácie, aj keď si nemyslím, že členstvo v EÚ a NATO je možné. Rusko-ukrajinský konflikt nie je možné „importovať“ do Severoatlantickej aliancie a bez mierovej dohody s Ruskom o takomto členstve ani nestojí hovoriť. Hlavný scenár, vychádzajúci zo skutočného stavu vecí počíta s tým, že Kyjev nebude kontrolovať všetky územia, ktoré sú súčasťou medzinárodne uznávaných hraníc Ukrajiny. Biden môže chcieť čokoľvek, ale nemôže od Ukrajiny očakávať nič dobré. Jediné, čo môže súčasná americká administratíva urobiť, je odložiť kolaps o niekoľko mesiacov. Možno sa im to podarí a preto si myslím, že tento rok nenastanú žiadne špeciálne zmeny, uzavrel Petr Drulák. 

Jiří Paroubek súhlasne: FICOV ROZHOVOR V ROZHLASE? TRPKÁ PRAVDA!
Robert Fico v Sobotných dialógoch pre RTVS vysvetlil svoj postoj k vojne na Ukrajine. A spustil lavínu! Pobúrene reagovali nielen americké, britské a bruselské médiá, ale aj tie ukrajinské. A aj ukrajinskí predstavitelia. Povinnému západnému... Čítať ďalej
23 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik