Ukrajinci sa vyhrážajú Szijártóovi smrťou!
23 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Maďari, nenávidíme vašu vládu, ktorá naďalej robí všetko pre to, aby sme vojnu prehrali," napísali v e-maile adresovanom úradom zahraničných vecí na Ukrajine.

Minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péter Szijjártó sa 29. januára na Ukrajine stretne so svojím ukrajinským kolegom Dmitrom Kulebou.

Szijjártó v tejto súvislosti už skôr uviedol, že je presvedčený, že na stretnutí sa podarí úspešne prediskutovať najdôležitejšie bilaterálne otázky, predovšetkým otázku práv zakarpatskej maďarskej národnostnej komunity, ktoré boli predtým odňaté, ako aj dlhodobú budúcnosť vzťahov medzi oboma krajinami.

Index v utorok informoval , že podľa ich informácií, keď sa stretnutie blížilo, dostali zastúpenia Ministerstva zahraničných vecí a obchodu na Ukrajine e-mail napísaný v ukrajinčine, v ktorom sa Petrovi Szijjártóovi vyhrážali smrťou.

Správa znela: „Maďari, nenávidíme vašu vládu, ktorá naďalej robí všetko pre to, aby sme vojnu prehrali. Myslíte si, že váš minister po útokoch na Ukrajinu len tak príde k nám? Myslíme si, že nie. 29. januára ho čaká výbušné privítanie. Pancierový vlak vás nezachráni. Odporúčame, aby ste sa objednali v pohrebnom ústave, aby mohli začať vyrábať truhlu pre Szijjártóa a aby zodpovedala jeho výške. Boh odpúšťa, ale Ukrajinci nie“ - možno si prečítať v e-maile adresovanom zastúpeniam Ministerstva zahraničných vecí na Ukrajine.

Nátlakové cvičenie

Štátny tajomník zahraničných vecí Tamás Menczer na svojej sociálnej sieti napísal, že hrozba smrti Pétera Szijjártóa neodrádza od zastupovania maďarských záujmov a oni vidia a cítia, že tlak sa zvyšuje.

"Poľský premiér útočí na stanovisko Maďarska neprijateľnými vyhláseniami a minister zahraničných vecí Péter Szijjártó dostáva vyhrážky smrťou. Tí, ktorí si myslia, že maďarský minister zahraničia je zastrašený, nepozná Pétera Szijjártóa," uviedol Tamás Menczer.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí pokračoval: "Tí, ktorí si myslia, že nás vyhrážkami a nátlakom zlomia, o Maďaroch nič netušia, nepoznajú nás."

„Stále chceme okamžité, bezpodmienečné prímerie, mierové rozhovory a mier! Na bojisku neexistuje riešenie, sú len mŕtvi. Mier si vyžaduje prímerie a vyjednávanie. Máme právo zaujať túto pozíciu. Vyvíjanie tlaku a vyhrážok nás len posilňuje,“ dodal Tamás Menczer.

V súvislosti s vyhrážkou smrti Péter Szijjártó na svojej utorkovej tlačovej konferencii v Bruseli prezradil, že ho v pondelok informovali, že hrozba prišla cez ukrajinskú ambasádu v súvislosti so stretnutím ministrov zahraničných vecí z 29. januára.

Šéf rezortu uviedol, že Maďarsko má záujem na dobrej spolupráci s Ukrajinou a snažia sa o dohodu v záujme zakarpatskej komunity. Ukrajinské úrady ubezpečili maďarskú stranu, že na stretnutí budú najdôkladnejšie bezpečnostné opatrenia .

Ministerstvo zahraničných vecí reagovalo

Hovorca zahraničných vecí Máté Paczolay Index informoval, že ukrajinský zdroj dostal na ich veľvyslanectve v Kyjeve vyhrážku smrťou, zrejme s cieľom zatieniť budúcotýždňové stretnutie ministrov zahraničných vecí alebo sa pokúsiť zabrániť jeho uskutočneniu.

"Máme záujem na dobrej spolupráci s Ukrajinou a na to slúži aj pondelkové stretnutie. Ukrajinské úrady nás ubezpečili, že počas návštevy prijmú najdôkladnejšie bezpečnostné opatrenia, aby sa zabezpečilo, že stretnutie v Ungvare prebehne bezpečne," povedal.

Hovorca dodal, že maďarské služby sú v neustálom kontakte aj s ukrajinskými partnerskými orgánmi a prijímajú potrebné ochranné opatrenia, aby stretnutie ukrajinsko-maďarského ministra zahraničia bolo o skutočnom obsahu a o ničom inom.

Jiří Paroubek súhlasne: FICOV ROZHOVOR V ROZHLASE? TRPKÁ PRAVDA!
Robert Fico v Sobotných dialógoch pre RTVS vysvetlil svoj postoj k vojne na Ukrajine. A spustil lavínu! Pobúrene reagovali nielen americké, britské a bruselské médiá, ale aj tie ukrajinské. A aj ukrajinskí predstavitelia. Povinnému západnému... Čítať ďalej
23 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik