Peniaze von z matraca, alebo zašiť späť?
24 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Máme právo platiť peniazmi? Alebo von s tým, čo si zašívame do matraca?  V poslednej dobe presakujú na verejnosť informácie o tom, že peniaze strácajú nielen na dôležitosti, význame, ale vôbec či budú platné, či nebudeme musieť platiť iba prostredníctvom bezhotovostného styku. Možno je to iba strašiak, ale čo ak...

Človek zostáva celý popletený z nariadení finančných inštitúcií, neustálej zmeny pravidiel, o ktorých v podstate nič nevieme a často ani vedieť nechceme. Zoberú nám tieto inštitúcie raz právo platiť tradičným spôsobom? Ak sa k zákonodarstvu postavia také osoby, ktoré nevedia používať bezhotovostný platobný styk a chcú nám dávať rozumy, je to ešte horšie. Pritom platobných kariet v našej republike je takmer šesť miliónov. Čiže nie sme žiadni platobní primitívi. Česť určitým "pozitívnym výnimkám," rozdávajúcim rozumy a priehrštie sebavedomia všade, kam idú. Zákony, vyvrhnuté na svet bývalou vládou na svet v júli 2023 nepatria totiž medzi tie, na ktoré môžu byť jej členovia hrdí a budú sa ich snažiť ututlať. 

Národná banka Slovenska sa drží pravidla, že obchodník, vykonávajúci finančnú transakciu nesmie odmietnuť realizáciu, čiže prijatie hotovosti v podobe zákonného platidla – čiže peniazmi. Mincami, bankovkami, či dokonca pamätnými mincami, ibaže v takomto prípade je iba na ňom, či ich prijme. ALE! Je tu jedno veľké ale. Hoci disponujeme veľkým množstvom hotovosti, zbytočne ňou budeme mávať pred nosom niekomu, od koho chceme získať tovar, po ktorom tak akútne túžime.

Riaditeľ odboru ochrany spotrebiteľov NBS Roman Fusek hovorí: „Nie je možné platiť v hotovosti vyššou sumou, ako je pätnásťtisíc eur. Treba tiež vedieť, že pri prevode väčšej sumy je táto transakcia sledovaná.“ Zo skúsenosti je totiž známe, že vysokými prevodmi financií sa vedia pochváliť nezákonne konajúce subjekty, čiže, hoci by sa nám to nemuselo páčiť, veľký brat nás má stále pod lupou. S veľkými sumami neraz operujú teroristické organizácie, či prebieha k tzv. praniu špinavých peňazí. Ako sú teda definované aspoň NBS. „Ak mienite operovať s väčšou sumou, je dobré, aby ste danú operáciu nahlásili vopred, aj kvôli tomu, aby tam daná hotovosť už bola pripravená“ hovorí Roman Fusek. Dáva to síce určitý zmysel, ale ak ňou nebudete môcť aj tak platiť, veľmi vám to nepomôže...

Tiež tu vzniká konflikt, keď Roman Fusek na jednej strane hovorí, že môžeme platiť práve do sumy 15 000 hotovostne, no na druhej strane je obmedzený počet, koľkými mincami môžeme platiť naraz. Počet nad päťdesiat totiž môže prijímajúci odmietnuť. Naopak, platbu akoukoľvek bankovkou za čokoľvek môže prijímajúci prijať. Ale nikto ho k tomu podľa zákona prinútiť nesmie.

Aký teda majú "morálny" význam peniaze aj v dnešnej dobe?

Prečo teda stále používame podľa „najmúdrejších a najmodernejších“ finančníkov peniaze v materiálnej, čiže hmatateľnej forme? Pretože je tu istý princíp, ktorý hovorí, že peniaze v peňaženke si vážime viac, ako čísla na bankovom účte. Päťdesiat euro nám hovorí viac, ako päťdesiatpäť euro, o ktorých minutí nás upovedomí sms-ka z banky. Nikto ani nepopiera, že môže dôjsť k zlyhaniu systémov, keď skrátka nemôžeme zaplatiť nič bezhotovostným kontaktom. Nedávno sa totiž stalo, že jedna z bánk – Tatrabanka – nemohla realizovať bezhotovostný platobný styk formou internetového nákupu asi týždeň. Čo je značne nepohodlné. Týmto sa ukázalo, že naša virtuálna pohodlnosť degenerovala naše praktické schopnosti a kontrolu nad hotovosťou.

A opäť ten Brusel! OHROZENÁ OCHRANA HOTOVOSTI
Dňa 15. júna 2023 Slovensko do svojej Ústavy zakotvilo právo na hotovosť. Dňa 11. januára 2024 k tomuto kroku Európska centrálna banka (ECB) vydala vyhlásenie, v ktorom s právom na hotovosť v Ústave nemá problém, ale má množstvo výhrad. Právnik... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Nedajme sa preto ohlúpnuť tvrdeniami, že peniaze strácajú na hodnote. Nie, že by sa dali reálne jesť, ale stále majú pevnú hodnotu, nežijeme v prvotnopospolnej spoločnosti. I keď Roman Fusek pripúšťa, že ak sa k vládnutiu dostanú osoby, ktoré prikážu, v rámci „nášho dobra a progresu“ používať iba bezhotovostný platobný styk, akákoľvek hotovosť tradičného typu bude mať hodnotu skôr nostalgickú, než reálnu. Tým sa teda problém bezhotovostného a hotovostné platobného styku pohol iba v teoretickej rovine. Netreba sa čudovať, ak sme z toho nezostali ani o kúsok múdrejší. Finančným inštitúciám je to jedno, ony na svojej činnosti zarábať budú tak, či onak.

A Europarlament? Nikto, a najmenej nie kvázi experti, by nám nemali nakazovať, ako, čím, či kedy máme narábať v rámci financií. Najmenej, ak je Europarlament plný právne a ekonomicky nekompetentných osôb, potápajúcich krajiny Európskej únii na absolútne finančné dno. Dôkaz, ako sa samotná Európska únia a inštitúcie ju kryjúcu rúti do záhuby hovorí práve o tom, že ho riadia diletanti a nie odborníci na slovo vzatí. 

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik