Jiří Paroubek súhlasne: FICOV ROZHOVOR V ROZHLASE? TRPKÁ PRAVDA!
23 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Robert Fico v Sobotných dialógoch pre RTVS vysvetlil svoj postoj k vojne na Ukrajine. A spustil lavínu! Pobúrene reagovali nielen americké, britské a bruselské médiá, ale aj tie ukrajinské. A aj ukrajinskí predstavitelia. Povinnému západnému naratívu sa Ficove reči totiž vôbec nehodia do skladačky. Iný pohľad na vec však majú realisti. Tí, čo vedia povedať aj krutú pravdu, ktorej sa každý, v koho záujme je udržať ešte aké-také zdanie možnej porážky Ruska, a tým aj podporu občanov, zďaleka vyhne. A medzi realistov patrí aj český expremiér Jiří Paroubek. Politikov názor prinášajú Parlamentní Listy.cz.

V tomto týždni sa Robert Fico stretne s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom a odovzdá mu zoznam humanitárnej pomoci, ktorú môže Slovensko Ukrajine poskytnúť.

Premiér Fico znovu zopakoval v sobotňajšom rozhlasovom rozhovore, že je proti dodávkam zbraní a munície napadnutej krajine zo slovenských arzenálov a že je tiež proti prijatiu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. A je pripravený takúto žiadosť Ukrajiny o vstup do NATO vetovať, pretože by otvorila cestu k 3. svetovej vojne.

Vo svojom rozhovore Fico hovoril o notoricky známych veciach, o ktorých sa však v českých médiách nehovorí alebo hovoriť nesmie. Označil Ukrajinu za skorumpovanú krajinu, v ktorej sa stráca západná pomoc. A úsilie ukrajinskej armády získať späť územie zabrané Ruskom od začiatku jeho invázie pred takmer dvoma rokmi, označil za úplne nereálne.

Ostatne už aj české mainstreamové médiá, vrátane verejnoprávnych, uvádzajú, že Rusko útočí na celom, 1300 km dlhom fronte.

Aká nehanebnosť! Pobúril ukrajinské médiá, čo si to dovoľuje?
Predseda vlády SR urobil pred stretnutím so Šmyhalom nové škandalózne vyjadrenia, píšu ukrajinské médiá. Slovenský premiér Robert Fico, ktorý sa plánuje 24. januára stretnúť s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom, urobil nové škandalózne... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Milan Laca

Pokiaľ ide o vstup Ukrajiny do EÚ, vidí to Fico trochu inak ako vstup tejto krajiny do NATO. Vstup Ukrajiny do EÚ podporí, avšak za predpokladu, že budú splnené všetky obvyklé požiadavky, ktoré sú kladené na kandidátske krajiny pred ich vstupom do EÚ. Fico tiež čaká na to, že sa dozvie od Šmyhala ukrajinskú predstavu riešenia konfliktu s Ruskom. Teda, ako si Ukrajina predstavuje vojnu ukončiť a s akým výsledkom.

V rozhovore slovenský premiér vyjadril tiež názor, že Ukrajina je jednou z najskorumpovanejších krajín sveta a že nikto nevie, koľko z poskytovanej západnej pomoci sa stratí, zrekapituloval pre českých čitateľov Ficov rozhovor Paroubek.

Paroubek s Ficom súhlasí
"Môj osobný názor pritom je, že časť skvelého vybavenia Hamasu zbraňami v pásme Gazy môže pochádzať práve z dodávok, ktoré prichádzajú alebo skôr by mali prísť zo západných krajín na Ukrajinu. Plne sa stotožňujem aj s Ficovým názorom, že od roku 2014 je Ukrajina pod úplnou kontrolou a vplyvom Spojených štátov. A Fico z toho vyvodzuje, že EÚ robí obrovskú chybu, podliehajúc neobmedzenému vplyvu USA, pretože nestanovuje určité medze tohto vplyvu. Skrátka považuje za chybné, že si EÚ nechce ponechať suverénny pohľad na Ukrajinu," skonštatoval bývalý český premiér.
Urazili sa, nechcú ho ani vidieť!
Ukrajinská Rada chce po Ficových protiukrajinských vyhláseniach zrušiť návštevu „vodcu inej krajiny“. Rada chce zrušiť návštevu pre poburujúce Ficove výroky, píše Ukrajinská Pravda. Nechceme ho! Poslanec Najvyššej rady, predseda parlamentného... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Milan Laca
 
Čo sa týka otázky ukončenia vojny, aj v tom sa so slovenským premiérom úplne zhoduje. "Musí skončiť kompromisom. Predstavy našich rusožrútov, že Rusi odídu z Donbasu, Luhansku alebo z Krymu, označil Fico za nereálne. Podľa neho bude s predlžovaním konfliktu len silnieť postavenie Ruska."

Fico sa podľa Paroubka vrátil opäť k tomu, čo už je všeobecne známe, že Západ po prvých týždňoch konfliktu prinútil Ukrajinu, aby ukončila nádejne sa rozvíjajúce rokovania s Rusmi o zastavení konfliktu. "Bol to vtedajší, podľa môjho názoru trochu výstredný britský premiér Boris Johnson, kto pri návšteve v Kyjeve tlmočil prezidentovi Zelenskému názor anglosaských veľmocí (teda Veľkej Británie a USA), že Rusko bude možné po dodávkach západných zbraní, technológie a expertov vojensky poraziť. Fico si rovnako ako ja myslí, že úvahy o vojenskej porážke Ruska nie sú realistické," zdôraznil Paroubek.

Paroubek, zdroj: ČTK

Fico nastavil neľútostne zrkadlo

"Proste Fico nastavil neľútostne zrkadlo všetkým progresivistom ako vo svojej krajine, kde zaplať pánboh pre slovenský ľud, sú teraz v opozícii, tak aj napr. pre Česko, ktorého vláda sa stará o ukrajinské záležitosti viac ako o potreby vlastného obyvateľstva," prízvukuje politik.

Upozorňuje však na jednu vec: "V každom prípade to bolo jasné vyjadrenie Ficovho názoru, ktoré sa však tiež nepáči ukrajinským médiám a celkom nepochybne nebude konvenovať ani ukrajinskej vláde, s premiérom ktorej sa Fico tento týždeň zíde. Fico však zopakoval, že invázia ruských vojsk na Ukrajinu bola porušením medzinárodného práva, pretože na takúto inváziu je potrebný – ak má byť v súlade s medzinárodným právom – súhlas Bezpečnostnej rady. A to sa nestalo," uzavrel Paroubek.
... ABY VEDEL! Kyjev vysvetľuje Ficovi: RUSI PRÍDU K VÁM!
Kyjev vysvetlil Ficovi. Ukrajinské Ministerstvo zahraničných vecí reagovalo na predsedu vlády SR, ktorý ponúkol Ukrajine „územný kompromis“. Ani za nič! Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny, v reakcii na "návrh slovenského premiéra Roberta... Čítať ďalej
22 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik