Hitparáda predmetov, šíriacich mor 21. storočia 
28 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Pozor na koronavírus, znova sa hlási o svoje slovo! Čo pliage nazvanej Covid pomáha úspešne sa šíriť na verejnosti? Nech sa páči, tu máte hlavné dôvody, ako sa vám veľmi úspešne dostane pod kožu. Tentoraz doslova. 

Počty nakazených na Covid stále stúpajú. Preto, rozmýšľajte, čo všetko mu môže otvoriť bránu do vašich pľúc. Nezabudnite aj na to, že o vás budú mať záujem aj iné respiračné choroby.

Určite ste si všimli, že ako nechcený doplnok k oblečeniu sa sem-tam zbaví aj respirátor. Ľudia preto podliehajú panike. Nie je to u nás takým zvykom ako v ázijských metropolách, kde za to môže už desiatky rokov všadeprítomný smog.

„Mať prekryté dýchacie cesty odporúčame návštevníkom v nemocniciach, čakárňach a ambulanciách lekárov, domovoch sociálnych služieb a lekárňach. V týchto priestoroch sa nachádzajú zraniteľné skupiny osôb, napríklad ľudia s akútnymi či chronickými ochoreniami, imunokompromitované osoby, tehotné ženy či osoby vo vyššom veku,“ hovoria hygienici. A tak nie je nič zvláštne, ak bude od vás znova vyžadované aj umývanie rúk „príjemne“ voňajúcimi dezinfekčnými blivajzami, či dokonca používanie rukavíc.

Trocha obligátnych štatistík.

"V 2. kalendárnom týždni 2024 bolo hlásených 44 233 akútnych respiračných ochorení (ARO), t. j. chorobnosť 1 877,5/100 000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto kalendárnom týždni. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 7,5 %. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom kraji, najnižšia v Nitrianskom kraji. Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine 0 – 5 ročných detí, dosiahla hodnotu 4 956,6/100 000," zdôrazňujú opäť hygienici.

A teraz hitparáda predmetov, šíriacich mor 21. storočia 
1. Nákupné košíky a vozíky

Ak už idete na nákupy, nepočítajte s tým, že budú patriť medzi najčistejšie predmety... Je ich v obchodoch kvantum, tak ako baktérií, ktorým môžu poskytnúť útulný domov. A tie môžu preskočiť na vás. A je vybavené. Je na nich viac tejto pliagy než na toaletách. To by ste asi nečakali... Možno preto, že práve na toaletách dodržujú ich spravovatelia (väčšinou) väčšiu hygienu ako v obchodoch.

2. Mobily - tiež poriadna pliaga...

Požičaj mi mobil. Alebo tak nejak... Hotovo. Ak niekto, kto ešte nepoužil mobil požičia toto zariadenie druhej osobe, cez uško priložené k telefónu sa môže retrovírus chytiť kamaráta, ktorý ním ešte nie je obdarený a má o nový domov postarané. To, kam ho so sebou všade nosíme je tiež ťažko skontrolovateľné. Umiestnenie vo vreckách oblečenia často nepomôže. Úspešný Staphylococcus sa objavuje všade. A keď sa prichytí, čakajte jeho rozšírenie do krvi, pľúc, kostí či kĺbov. Nezabudnite si preto mobil vždy očistiť, hoci si o vás budú ľudia myslieť, že trpíte chorobov Monka – obsedantnou neurózou. Zdravie je dôležitejšie ako imidž mentálne zdatného jedinca.

Šimečka a Grendel fňukajú a chystajú ďalší protest!
Avizované pozmeňujúce návrhy pri novelizácii Trestného zákona sú len smiešne prísľuby od koalície. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Opoziční predstavitelia z PS, KDH a SaS pozývajú verejnosť na... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

3. Stojany a držiaky na zubné kefky

Jasní adepti na šírenie baktérií. Aj keď si zubnými kefkami čistíme to, čo považujeme za jeden z najčistejších priestorov na ľudskom tele, po položení doslova kdekoľvek sa na ne prichytí čokoľvek. Potom sa nečudujme, keď podľahneme rôznym vírusom oveľa ľahšie, ako v akomkoľvek inom prípade. Prieskumy ukázali, že viac, ako štvrtina držiakov a stojanov na kefky sú pozitívne na výskyt baktérií E.coli, vyskytujúcich sa najmä v črevách zvierat, konkrétne ovcí, kozí či jeleňov. A potom môžeme dostať rôzne choroby tráviaceho systému ako sú kŕče, hnačky a zvracanie. To spôsobí viac ako štvrť milióna ochorení a 100 úmrtí ročne.

4. Rozkošné hrnčeky v kanceláriách – pýcha vkusu zamestnancov

Koľko ľudí v úrade používa jednu kuchynku. Istotne ju nemá každý len pre seba. Netýka sa to len Slovenska. A je jedno, či máme každý svoju „hubku“ na riad. Ľudia sú nedôslední, leniví a potom získavajú šíriace sa vírusy standing ovation za úspešné šírenie. O znova sa objaví hit v nákazách, baktéria E.coli. O jej „príjemných stránkach“ sme spomínali vyššie.

5. Happy birthaday to you. Aj šíreniu baktérií

Torty, taká milá záležitosť. Ale ak oslávenec sfúkne celou silou sviečku, baktérie vyletia ako narodeninové balóny do vzduchu so všetkým tým neporiadkom, ktorý má v pľúcach. Jedna tisícka baktérií za každé sfúknutie je na svete a oheň sviečky ju len tak nespáli. „Množstvo baktérií sa veľmi líši od človeka k človeku v závislosti od toho, ako je niekto nedbalý, keď sfúkne sviečky, ale stáva sa to,“ povedal pre CNN Paul Dawson, profesionál na bezpečnosť potravín z univerzity v Clemense. „Neviem, aká je šanca, že sa to stane, ale v skutočnosti, aj eniekto chorý, má chorobu a fúkne na narodeninovú tortu, dôjde k prenosu baktérií,“ vyjadril sa s tým, že množstvo baktérií nie je pre normálneho človeka problém.

Lekári varujú pred novým druhom koronavírusu!
Nové varianty vírusu SARS-CoV-2 sa objavujú čoraz častejšie a v podstate s nimi nie je možné v tomto období udržať krok. Najnovší variant JN.1 je aj najrýchlejšie rastúcim. Aké sú jeho príznaky? Príznaky variantu JN.1 sa u jednotlivých osôb... Čítať ďalej
25 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

5. Narodeninové torty

Znie to neuveriteľne, ale aj na narodeninových tortách sa nachádza množstvo baktérií. A to z dôvodu, ak oslávenec sfúkne sviečku, tak do okolia rozšíri viac ako 1000 druhov baktérií. A v prípade, ak oslávencovi pomôže s fúkaním sviečky ďalší človek, sa počet baktérii znásobí. Týmto spôsobom sa n polevu torty dostane 15x viac baktérií, ako keď by sme sviečku nesfúkli. "Množstvo baktérií sa veľmi líši od človeka k človeku v závislosti od toho, aký je niekto nedbalý, keď sfúkne sviečky, ale stáva sa to," povedal pre CNN Paul Dawson, odborník na bezpečnosť potravín z Clemsonskej univerzity. "Neviem, aká je šanca, že sa to stane, ale v skutočnosti, ak je niekto chorý, má chorobu a fúkne na narodeninovú tortu, dôjde k prenosu baktérií," dodal s tým, že množstvo týchto baktérií nie je pre normálneho človeka problémom.

6. Koš na špinavú bielizeň, i v práčke, je pohodlnou postieľkou, kde na vás čakajú baktérie

I keď je práčka bezpochyby veľkým pomocníkom žien a nachádza sa v každej domácnosti, aj tu by mali gazdiné zbystriť pozornosť. V koši na špinavú bielizeň sa rovnako totiž nachádza obrovské množstvo baktérií. Ba čo viac. Ak nevyberiete bielizeň z práčky hneď po dopratí cyklu, ale necháte ho tam "odstáť", tvoria sa baktérie aj v takomto prípade. Okrem toho treba myslieť na to, že niektoré vírusy, ako sú napríklad rotavírusy, vedia prežiť aj pranie v práčke, pokiaľ sa neprala bielizeň na vyššej teplote.

Výskum v časopise Applied and Environmental Microbiology poukázal na to, že adenovírus, rotavírus či hepatitída A prežili nielen pranie, ale aj následne sušenie v sušičke. Tieto vírusy majú za následok kašeľ, vysokú horúčku či zápal pľúc, v prípade rotavírusu sú to aj črevné problémy. Práve posledné spomenuté vírusy sú mimoriadne nebezpečné pre deti do 5 rokov, pretože môžu spôsobiť dehydratáciu a vo vyspelých krajinách spôsobujú úmrtie až 40 detí ročne, celosvetovo majú vyššie spomenuté vírusy na svedomí životy až 600-tisíc detí. 

Odborníci preto odporúčajú nenechávať ako v koši bielizeň, tak aj v práčke príliš dlho. Odporúča sa bielizeň vyvesiť do 30 minúť od dokončenia cyklu, pretože vo vlhku sa baktériám darí. V prípade, ak gazdiné zistia, že bielizeň v práčke zabudli, mali by ho znovu vyprať. 

Smerák Kéry sa pýta: Zbláznili sa už dočista všetci?
"POTLESK PRE UKRAJINSKÚ A RUSKÚ TENISTKU," píše na sociálnej sieti Marián Kéry (SMER - SSD), ktorý reaguje na situáciu, ktorá sa stala na zápase medzi tenistkami Ukrajiny a Ruska. Kéry sa zároveň pýta: Zbláznili sa už dočista všetci? A vysvetľuje... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik