Harabin EXKLUZÍVNE pre HD: Čo TOTO znamená pre svet, nie je to začiatok podstatne širšieho konfliktu?
23 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

V ostatných dňoch sme svedkami konfliktu, ktorý sa opätovne rozhorel medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi. Čo to znamená pre svet, nie je to začiatok podstatne širšieho konfliktu?

Myslím si, že od počiatku tu nebol ozajstný záujem na vytvorení dvoch samostatných a navzájom rovných štátov Palestíny a Izraela, potvrdený rezolúciou BR OSN č. 242. Po vytvorení Izraela ako prvého, tento podporovaný zo strany USA odmietol súhlasiť s vytorením susedného palestínskeho štátu. Preto sa začali spory a vojenské akcie.

Nie je také zložité si predstaviť, že navrhované vytvorenie dvoch susedných suverénnych štátov mohlo predstavovať bezpečnosť a dobrú spoluprácu pre oboch z nich. Ale chuť ovládať v spojení s vlastným pocitom akejsi nadradenosti, či vyvolenosti viedlo izraelských politikov k presvedčeniu, že iba oni majú právo na týchto územiach žiť.

Hamas napáchal v Izraeli skutočné neľudské zločiny a Izrael má právo na svoju obranu.

Od počiatku to bola teroristická organizácia, ktorá v roku 2007 vnútorným vládnym prevratom obsadila pásmo Gazy, čo Izrael dodnes využíva ako argument, prečo nikdy nebude súhlasiť s vytvorením palestínskeho štátu. Tvrdí, že keď ich reprezentuje Hamas, tak sú všetci Palestínci teroristi. Málokto si však uvedomuje, že Hamas založil Izrael v spolupráci s Veľkou Britániou ako protipól Organizáci pre oslobodenie Palestíny pod vedením Jassira Arafata, ktorá mala založiť štát Palestínu.

Cieľom bolo prostredníctvom teroru voči Izraelu zo strany Hamasu diskreditovať snahy o vytvorenie štátu Palestína pred celým svetom.

Dnes mnohí západní historici zámerne neuvádzajú tieto skutočnosti

Samozrejme, že vraždenie izraelských občanov zo strany Hamasu je strašné. Neodpustím si však dodať, že to, ako postupuje Izrael voči civilnému obyvateľstvu Gazy tiež nemožno akceptovať. Celých 75 rokov útlaku a dnes totálna blokáda, žiadna voda, žiadna elektrina, žiadne potraviny a nazývať ich osobami podobnými zvieratám, metodicky vedome bombardovať bezbranné civilné obyvateľstvo? Dokonca aj tých, ktorí sa snažia utiecť? Nepamätajú sa ako sa správali k nim fašisti?

Žiaľ násilie plodí zas iba ďalšie násilie a mám obavu, že vo svete prebehne vlna protižidovskej nenávisti a opäť len teroru. USA, západné štáty a Izrael sa pokúša od začiatku zhodiť vinu na Irán. Ale podľa amerických politických predstaviteľov zatiaľ žiadne dôkazy o tom nenašli. Pre USA by bola výhodná veľká vojna kdekoľvek na svete, aby zastavili pád svojej dominancie.

Myslím si, že Irán sa nenechá zatiahnuť do vojny a konflikt bude musieť dohorieť, čoho výsledkom je nesmierne utrpenie nevinných ľudí a iba ďalšie oslabovanie USA, Veľkej Británie a samozrejme Izraela. Podľa určitej skupiny názorov a istých informácií, môže ísť aj o ovládnutie Suezského prielivu Američanmi s pomocou Izraela, aby tak eliminovali obchodné možnosti Číny s jej projektom Nová hodvábna cesta.

Plynutím času sa ale ukazuje, že Američanom sa nedarí zangažovať do prebiehajúceho konfliktu Irán a ťažiť z rozsiahlej vojny v tomto priestore.

Jedine čo sa v danej situácii Západu na čele s USA podarilo dokonale už teraz sú totálne masové protesty po celom svete proti Izraelu.

Zároveň postupne dochádza k formovaniu sa celoarabského frontu a propalestínskeho postoja v neprospech Izraela.

Napokon sa môžu naplniť i predpovede Henryho Kissingera z roku 2012 o zániku terajšieho Izraela, ktorý bol projektovaný ako umelý štátoprávny konštrukt iba na 70 rokov.