GP SR REAGUJE: ŠELIGA A NAĎ NEHOVORIA PRAVDU!
23 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Maroš Žilinka by mal podľaJuraja Šeligu (Demokrati) skončiť na poste GP SR. Tlačová konferencia strany Demokrati sa uskutočnila dnes, zúčastnili sa na nej Eduard Heger, Jaroslav Naď a Juraj Šeliga. Na tlačovke vytiahli aj Richarda Sulíka. GP SR reagovala takmer okamžite a tvrdí, že Juraj Šeliga a Jaroslav Naď nehovorili počas tlačovej besedy pravdu.

Naď tvrdí, že Maroš Žilinka je "koníkom" Roberta Fica.

Je zaujímavé, že Maroša Žilinku zvolili za GP SR počas vlády, ktorej boli súčasťou aj Eduard Heger, aj Jaroslav Naď. (pozn.red.)

Šeliga hovorí o tom, že ide zrejme o vydieranie, úplatky, mafiánske praktiky.

Vyjadrenie prvého námestníka generálneho prokurátora SR Jozefa Kanderu k utorkovej tlačovej konferencii strany Demokrati a tvrdeniam Juraja Šeligu a Jaroslava Naďa prinášame v plnom znení.

Prvý námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera: "Nie je pravdou tvrdenie Juraja Šeligu, že existuje predchádzajúce vybavenie návrhu na postup podľa § 363 a nasl. Trestného poriadku, ktoré je v rozpore s postupom v trestnej veci, ktorá bola predmetom tlačovej konferencie.

K veci tiež uvádzam, že generálny prokurátor postupuje v konaní podľa § 363 a nasl. Trestného poriadku jednak na základe návrhu oprávnenej osoby, jednak ex offo na základe skutočností, o ktorých sa dozvedel zo svojej činnosti. Nie je teda pravdou ani tvrdenie, že v tomto prípade neexistoval podklad na takýto procesný postup, keďže sa postupovalo na základe skutočností zistených po podaní trestného oznámenia v tejto veci.

Taktiež nie je pravdivé tvrdenie Jaroslava Naďa, že súc si vedomý, že pokyn generálneho prokurátora je nad rámec zákona a v snahe kryť sa, som napísal úradný záznam. Dôvodom na spísanie úradného záznamu bola skutočnosť, že v čase vybavovania tejto veci čerpal generálny prokurátor preventívnu rehabilitáciu a teda telefonicky poveril podpísaním vybavenia prvého námestníka v jeho zastúpení. Takýto postup je plne v súlade so zákonom. Ohradzujem sa voči tvrdeniu, že som podpísal uznesenie v tejto veci bez znalosti jeho obsahu. Môj postup v tomto prípade, tak ako aj vo všetkých iných bol štandardný a rovnako v súlade so zákonom.

Na záver podotýkam, že pred vyšetrovateľom som v tejto trestnej veci vyčerpávajúcim spôsobom vypovedal, ozrejmil som podľa môjho názoru všetky relevantné skutočnosti a odmietol som odpovedať na otázky z dôvodu absurdnosti trestného oznámenia s evidentným cieľom kriminalizácie mojej osoby."

Čo odznelo na tlačovej besede nájdete vo videu

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik