Facebookoví hackeri vytiahli do boja so starými fintami. A stále platia!
24 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Staronová finta operujúca heslom: „Ahoj, daj mi tvoje číslo mobilu“ znova vošla do módy. A už si získala ďalších „priaznivcov,“ ktorí jej naleteli. O čo ide? Čítajte pozorne.

Sociálne siete sú bibliou novoveku. Kto nie je na Facebooku, ako by nebol. Niektorým ľuďom sa im darí unikať, no nie donekonečna. A preto, či sú múdrejší, či hlúpejší, vždy sa nájde určité percento, ktoré naletí na finty a fintičky hackerov, živiacich sa práve na sociálnych sieťach a všemocnom Facebooku. Tak sa opäť hlási mačka vo vreci pod názvom „Ahoj, daj mi tvoje číslo mobilu.“ Nie je to jej jediné Sezam, otvor sa! Takže, pozor!

Ľudia sú pri tom množstve informácií neopatrní a to vedia aj hackeri, počítačoví podvodníci. Nie je nič extra, ak sa na sieti, pri všetkých tých všemožných súťažiach, predajoch, ponukách objaví súťaž falošná, podvody predajcov tovarov či služieb, falošné profily a nicky, atď., atď., atď. Veď aj ten podvodník je len človek, snažiaci sa uživiť. Ibaže to robí nelegálnom cestou.

Ako? Nech sa páči, vychutnajte si ich kreativitu.

Okrem súťaží, predajov, ponúk sú tu i falošné profily (a nie je ich málo), pokúšajúce sa vám vliezť pod kožu, ktorých účelom je získať vaše najdiskrétnejšie informácie. Keď takýmto osobám uveríte, nie je pre nich problém operovať s informáciami, ktoré ste im poskytli. Nepodceňujte krádeže vašich účtov. Spôsoby, ako môžu hackeri zneužiť vaše účty sú prepracované. Ukradnú vám identitu, budú sa vydávať za vás, môžu si vypýtať informácie od vašich priateľov (ktorí to pravdepodobne neocenia a „zneobľúbia“ si vás) a budú šíriť dnes tak milované hoaxy.

Ak zísakajú vaše mobilné čísla, tiež je možnosť, ako z toho vyťažiť.

Po priateľskej ponuke „Ahoj, pošleš mi tvoje mobilné číslo,“ môže nastať nepríjemná situácia. Účet vášho priateľa, ktorý už prepadol hackerom a stratil nad ním kontrolu vás začne následne otravovať. Hacker vám pošle sms-ku s kódom, ktorý si od vás pod rôznou zámienkou vypýta. Začne používať argumenty, že sa zapojil do súťaže a ide o číslo, ktorého pomocou ho môžete podporiť. Hacker verí, že rybička na háku je dôverčivá a heslo, ktoré mu poskytol bude s ním zdieľať. Potom pre neho nie je problém dostať sa do vášho FB účtu.

Ak už požiadal Facebook o obnovenie vašich prihlasovacích údajov cez vaše mobilné číslo, ktoré ste si prepojili cez Facebook, účet obnoví a zmení vám prihlasovacie údaje. Potom dostanete z vášho účtu „výpoveď“ a bude si s ním robiť, čo chce. Fantázia, ako si vás hacker môže získať je bohužiaľ bohatá. Používa rôzne story, fintičky, ponuky. Pred istým časom boli používatelia upozornení na podvod „Si to ty na tejto fotke?“ V tomto prípade útoční možnej obeti posiela web, kde môžu byť údajne uverejnené fotografie hackera, zobrazujúceho ho v „nevhodnej“ situácii. V takomto prípase sa ho snaží podvodník presmerovať na falošný web, kde pripomína Facebookovú stránku, cez ktorú sa snaží získať prihlasovacie údaje k profilu.

NEUVERÍTE! Podvodník vylákal od seniora takmer POL MILIÓNA EUR!
Polícia z Nového Mesta nad Váhom zaznamenala jeden z najextrémnejších podvodov v histórii novodobého Slovenska. Sedemdesiatdvaročný muž bol postupne ogabaný o 449 992 €! Naivita a dobromyseľnosť staršieho muža ho pripravili o sumu, ktorú už len... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Osamelí jedinci, preto pozor! Často to môžu zneužiť aj „šarmantné a sexi osôbky,“ ktorým naletíte o to ľahšie, o čo viac ste osamote. Myslite teda rozumom a nie hormónmi. Hoci je to niekedy naozaj ťažké...

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik