Ukrajinsko-poľské "oteplenie"? Hurá do únie!
23 | 01 | 2024 I Milan Laca

Poľsko podporí rýchly vstup Ukrajiny do EÚ.

Poľský premiér Donald Tusk počas návštevy Kyjeva povedal, že jeho krajina plne podporí rýchly vstup Ukrajiny do Európskej únie.

Dohodli sa

Tusk to povedal po stretnutí s prezidentom Volodymyrom Zelenským, cituje ho Polsat News, píše "European Pravda". "Dosiahli sme dohodu s prezidentom o úlohe Poľska, ktoré plne podporí rýchly vstup Ukrajiny do Európskej únie," povedal Tusk. Zelenskyj poznamenal, že obe krajiny by mali vytvoriť špeciálnu poradnú skupinu pre vstup Ukrajiny do Európskej únie. "Budeme spolu v Únii a budeme spolu v NATO. Spoločne znovu vybudujeme Ukrajinu," vyhlásil Zelenskyj.

... ABY VEDEL! Kyjev vysvetľuje Ficovi: RUSI PRÍDU K VÁM!
Kyjev vysvetlil Ficovi. Ukrajinské Ministerstvo zahraničných vecí reagovalo na predsedu vlády SR, ktorý ponúkol Ukrajine „územný kompromis“. Ani za nič! Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny, v reakcii na "návrh slovenského premiéra Roberta... Čítať ďalej
22 | 01 | 2024 | Milan Laca

Optimizmus

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitro Kuleba predtým povedal, že Ukrajina a Poľsko by mali začať skutočný rozhovor  o tom, ako riešiť bilaterálne problémy na ceste do Európskej únie, aby sa predišlo krízam, ako je blokovanie hraníc alebo obilná kríza. Tusk tiež ubezpečil, že Poľsko nepochybuje o potrebe podpory Ukraniny vo vojne proti Rusku. Vyjadril presvedčenie, že v ukrajinsko-poľských vzťahoch existujú konflikty záujmov, ale tieto problémy by sa mali čo najskôr vyriešiť.

Očakávali "reštart"

Tuskova návšteva by mala byť začiatkom reštartu ukrajinsko-poľských vzťahov. Aj keď existuje príliš veľa faktorov, ktoré bránia takémuto reštartu, napísala Ukrajinská pravda. Donald Tusk chcel v Kyjeve hovoriť o strategických vzťahoch. Minulý týždeň sa poľskej vláde podarilo dosiahnuť kompromis pri blokáde hranícPre Kyjev je to dôležité, najmä preto, že kompromis neobsahoval prísľuby poľskej vlády nastoliť otázku nepredĺženia „bezvízového styku v dopravou“ pre Ukrajinu. 

Poliaci opäť proti Ukrajincom, za svoje záujmy!
Na protest proti dovozu ukrajinského obilia ohlásili Poľskí farmári uzávery ciest. Na protest proti dovozu obilia z Ukrajiny a politike Európskej únie ohlásili uzávierky ciest v celej krajine. Blokáda Ako informovali tamojšie médiá, akcia sa... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik