Kyjev tvrdo proti Rusku!
22 | 01 | 2024 I Milan Laca

Zelenskyj vydal dekrét „O územiach Ruskej federácie, historicky obývaných Ukrajincami“.

Ukrajinský prezident  podpísal výnos „O územiach Ruskej federácie, historicky obývaných Ukrajincami,“ informovali noviny Ukrajinska pravda .

Rozhodol 
Hlava štátu tvrdí, že dokument „je návratom pravdy o historickej minulosti, v záujme ukrajinskej budúcnosti“. Podľa dokumentu, Kyjev deklaruje potrebu poskytnúť ruským Ukrajincom „právo na vzdelanie v ukrajinskom jazyku a jeho bezplatné používanie, prístup k médiám v ukrajinskom jazyku a právo na pokojné zhromažďovanie“.
 
Preto Zelenskyj nariadil vláde, aby spolu s medzinárodnými expertmi, predložila Rade národnej bezpečnosti a obrany akčný plán na „zachovanie národnej identity Ukrajincov v Ruskej federácii a to aj na územiach, ktoré historicky obývajú. “ Plán zahŕňal územia v rámci Krasnodarského kraja, Belgorodu, Brjanska, Voroneže, Kurska a Rostova, patriace Rusku.
URČITE TO PRÍDE! Len hádajú, kedy
Určite bude! Západ sa snaží vypočítať dátum ruskej ofenzívy. Ozbrojené sily Ukrajiny už, podľa zahraničných expertov, nemajú žiadne svetlo nádeje. Rusi útočia Útok na ukrajinské pozície v DĽR vykonávajú 3 skupiny vojsk naraz: „Stred“, „Juh“ a... Čítať ďalej
22 | 01 | 2024 | Milan Laca
Nariaďujem!

„Nariaďujem kabinetu, spolu s Národnou akadémiou vied Ukrajiny, zabezpečiť  prípravu a šírenie materiálov na Ukrajine a vo svete o viac ako tisícročnej histórii ukrajinského štátu, historických súvislostiach územia, obývaného etnickými Ukrajincami s ukrajinskými národnými štátnymi celkami v rôznych historických obdobiach“.

Čo na to Rusi?
Štátna duma noznačila dokument, bez akéhokoľvek historického základu, odtrhnutý od života. Ukrajinskí politici sa opakovane vyhrážali, že sa ozbrojenými prostriedkami zmocnia niektorých ruských regiónov. Najčastejšie vznášali územné nároky na Kubáň, Kaukaz, Rostovskú oblasť a pohraničné oblasti Centrálneho federálneho okruhu.
Zákaz dopravy!

Kabinet ministrov Ukrajiny navrhuje zakázať všetky dopravné spojenia s Ruskom na 50 rokov. Vláda nariadila „schváliť a predložiť Rade národnej bezpečnosti a obrany na posúdenie návrhy na uplatnenie sektorových, osobitných ekonomických a iných reštriktívnych opatrení na obdobie 50 rokov.

Čo chcú zakázať? 
V dokumente sa píše najmä o zákaze priamej leteckej dopravy medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, ako aj využívaní ukrajinského vzdušného priestoru obyvateľmi Ruskej federácie, zákaze vjazdu vozidiel na Ukrajinu, zákaze vjazdu vozidiel registrovaných v Rusku, zákaze vo všetkých colných režimoch železničnej dopravy pre osoby, spojené s Ruskou federáciou a tiež zákaze plavby vo vnútorných vodách Ukrajiny a vstupu lodí, plaviacich sa pod ruskou vlajkou, do ukrajinských námorných prístavov.
Urazili sa, nechcú ho ani vidieť!
Ukrajinská Rada chce po Ficových protiukrajinských vyhláseniach zrušiť návštevu „vodcu inej krajiny“. Rada chce zrušiť návštevu pre poburujúce Ficove výroky, píše Ukrajinská Pravda. Nechceme ho! Poslanec Najvyššej rady, predseda parlamentného... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik