Blanár z Bruselu: Slovensko je ochotné podporiť pomoc Ukrajine, ALE....
22 | 01 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Pondelňajšie diskusie európskych diplomatov v Bruseli o Ukrajine boli predprípravou na mimoriadny samit EÚ, ktorý sa bude konať začiatkom februára. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, informuje spravodajca TASR.

Blanár po rokovaniach potvrdil, že na budúcotýždňovom samite (1. 2.) sa lídri členských krajín pokúsia nájsť spôsob, ako finančne pomáhať Ukrajine ďalšie štyri roky, pričom sa hovorí o balíku 50 miliárd eur.

"Slovenská pozícia sa nemení. Sme pripravení konštruktívne o tom diskutovať, ale máme podmienky, aby to nemalo dosah na kohéznu politiku, flexibilitu a možnosť čerpať finančné prostriedky na rôzne projekty v pohraničí súvisiace s logistikou a obnovou Ukrajiny po skončení sa vojny," vysvetlil.

Dodal, že čo sa týka nástroja pre Ukrajinu, o ktorom sa bude rokovať na samite, bude dôležité dospieť k nejakej dohode. Na túto tému nie je medzi členskými krajinami jednotný názor.

"Je tu vyhranený postoj zo stany Maďarska. Prišlo s návrhom, o ktorom sa dá diskutovať. My sme o tom pripravení diskutovať, lebo aj my máme nejaké návrhy, ktoré odprezentoval premiér na decembrovom samite," zdôraznil Blanár.

... ABY VEDEL! Kyjev vysvetľuje Ficovi: RUSI PRÍDU K VÁM!
Kyjev vysvetlil Ficovi. Ukrajinské Ministerstvo zahraničných vecí reagovalo na predsedu vlády SR, ktorý ponúkol Ukrajine „územný kompromis“. Ani za nič! Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny, v reakcii na "návrh slovenského premiéra Roberta... Čítať ďalej
22 | 01 | 2024 | Milan Laca

Spresnil, že pre Slovensko je prijateľné aj riešenie s ročným vyplácaním pomoci Ukrajine. Zároveň sa má vyhodnocovať jej účinnosť a to, či nedochádza k jej zneužitiu.

"Vidím veľkú snahu dohodnúť sa a zdôrazňujem, že pozícia Slovenska sa nemení v tom, že nebude Ukrajine poskytovať žiadne zbrane po vládnej línii, zo skladov ozbrojených síl. Deklarujeme, že vojenská pomoc má byť na bilaterálnej úrovni krajín EÚ, a nie na úrovni Únie ako takej," odkázal.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok odmietlo sobotňajšie výroky slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že Ukrajina i Rusko budú musieť v záujme ukončenia konfliktu urobiť ústupky. Kyjev zdôraznil, že kompromis neprichádza do úvahy. Blanár na otázku TASR týkajúcu sa kyjevského postoja odpovedal, že "opäť sa niekto snaží prekrúcať pozíciu SR".

"Slovensko jednoznačne podporuje Ukrajinu, ktorá by mala byť celistvá v medzinárodne uznaných hraniciach. Toto je naša pozícia a odsudzujeme jasné porušenie medzinárodného práva narušením tejto integrity zo strany Ruskej federácie," uviedol Blanár.

Raši: Progresívne Slovensko nemá Slovensku čo ponúknuť
Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Richard Raši (Hlas-SD) hovorí, že jedinou náplňou Progresívneho Slovenska je hľadanie hlúpych senzácií, na ktorých stavajú svoju oponentúru voči ešte ani nenavrhnutým zmenám v... Čítať ďalej
22 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik