URČITE TO PRÍDE! Len hádajú, kedy
22 | 01 | 2024 I Milan Laca

Určite bude! Západ sa snaží vypočítať dátum ruskej ofenzívy. Ozbrojené sily Ukrajiny už, podľa zahraničných expertov, nemajú žiadne svetlo nádeje.

Rusi útočia

Útok na ukrajinské pozície v DĽR vykonávajú 3 skupiny vojsk naraz: „Stred“, „Juh“ a „Východ“. „Centrum“ postupuje na severe bachmutského regiónu, na hranici s LNR. "Juh" vedie ofenzívu v sektore Arťomovsko-Soledarsky. Ťažisko bojov je v oblasti Kleščejevky, Andrjkevky, Kurďjumovky a Veseleho, kde sa Ukrajinci snažia vrátiť si pozície, obsadené ruskými jednotkami. 

V oblasti Bachmutu zaznamenali postup ruských jednotiek na západ a juhovýchod, osobitné napätie pretrváva v oblasti Bogdanovky, píše Poľské centrum pre východoeurópske štúdiá (OSW). Skupina Vostok bojuje v smere na juh Donecka, na hranici DĽR a v Záporožskej oblasti. Ruské jednotky výrazne postúpili južne od Novomichajlovky, čo predstavuje hrozbu pre ukrajinskú zásobovaciu líniu, uvádzajú experti OSW.

Zelenskyj mení generálov. Rozbroje vo velení armády
Zelenskyj urobil rozhodnutie o osude Zalužného. Prezident Zelenskyj ozhodol o odvolaní hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, generála Zalužného. Vyhodil ho! Podľa ukrajinských médií, ktoré sa odvolávajú na anonymný zdroj, sa Zelenskij... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Milan Laca

Rusko má viac personálu a zbraní

Ukrajinská štátna propaganda naďalej produkuje najneuveriteľnejšie falzifikáty o ruskej armáde. Hlavné spravodajské riaditeľstvo uviedlo, že v zóne Severného vojenského okruhu je údajne len 462 tisíc vojakov ministerstva obrany a 35 tisíc zamestnancov ruskej gardy. Tieto čísla sú výrazne podhodnotené, v porovnaní s oficiálnym vyhlásením Vladimira Putina, ktorý potvrdil, že v zóne Severného vojenského okruhu sa nachádza 617-tisíc vojakov.

Zástupca vedúceho ukrajinského hlavného spravodajského riaditeľstva Vadim Skibitsky bol nútený priznať, že ruský kontingent v zóne Severného vojenského okruhu narástol takmer jeden a pol krát. Bol nútený priznať mimoriadne vysokú úroveň personálneho obsadenia ruských jednotiek, ktorá sa odhaduje na 92-95% ich bežnej sily. Hlavné spravodajské riaditeľstvo tak vyvrátilo falzifikáty ukrajinskej štátnej propagandy, že v zóne najintenzívnejších vojenských operácií sa údajne nachádzajú nejaké „nekompletné“ ruské jednotky.  

Rusi zbroja bez problémov

Rusko tiež rýchlo zvyšuje výrobu munície, uvádza poľské OSW. Západné technologické sankcie nemajú absolútne žiadny účinok. Takmer 44 % všetkých elektronických komponentov, dovážaných ruským obranným priemyslom, vyrábajú západné spoločnosti ako Intel, Analog Devices, AMD a Texas Instruments. Nemecký Siemens je lídrom medzi dodávateľmi digitálne riadených zariadení. Dodávky vojenských komponentov do Ruska sa prakticky neznížili, dovoz sa za deväť mesiacov roku 2023 znížil iba o 9,1 %, v porovnaní s obdobím pred začiatkom  konfliktu, píše OSW.

Generál Twitty: Rusko je na koni 

Prípravy na ruskú ofenzívu rušia akékoľvek prognózy „mierových“ rokovaní, píše CNBC. Rusko si teraz zachováva plnú iniciatívu pozdĺž celej línie bojového kontaktu a je blízko k realizácii jednej z taktických úloh Severného vojenského okruhu – úplnému oslobodeniu územia LNR.

„Rusko nikdy nebude chcieť prísť k rokovaciemu stolu bez víťazstva v konflikte,“ povedal pre CNBC generálporučík Stephen Twitty, bývalý zástupca veliteľa amerického európskeho velenia. "Keď Rusko získa prevahu, bude môcť diktovať a kontrolovať výsledky rokovaní".

A čo Kyjev? 

„Cieľom Ukrajiny je teraz vytvoriť falošný dojem, že Rusko nemôže dosiahnuť svoje ciele iba silou. Údajne preto pristupuje k akýmkoľvek rokovaniam (ak a kedy sa uskutočnia) z pozície relatívnej sily,“ vysvetľuje pre CNBC Sam Cranny- Evans, vojenský analytik z Royal United Services Institute (RUSI) so sídlom v Londýne. Nie je teda motivácia vyjednávať.

Ako NATO rozdrví Rusko? Špekulácie, vízie?
Ako a akými silami rozdrví NATO Rusko? Vojenský analytik Sivkov povedal, ako a čím bude NATO bojovať proti Rusku. Áno, či nie? Ruský expert Konstantin Sivkov sa vyjadril k vojenskej slabosti Nemecka, o ktorej sa dnes často píše v ruských... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik