SolčanskéhoTýždeň v práve aj o prešetrovaní riadenia pandémie na Slovensku
21 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Aj tretí januárový týždeň roku 2024 priniesol niekoľko udalostí vo svete paragrafov, ktoré zaujali právnika Dalimíra Solčanského. Ten na svojej stránke pravidelne ponúka sumár udalostí Týždeň v práve, kde „preloží do ľudskej reči“ zaujímavé prípady. Tie sú písané odbornou rečou, ktorej laik zväčša nerozumie. Vďaka Solčanského výkladu sa z nudnej právnickej vravy stane niečo, čo by nás mnohokrát nielen mohlo, ale aj malo zaujímať.

A presne z tohto súdka je aj prešetrovanie pandémie a jej riadenia na Slovensku, ktorému sa bude venovať úrad splnomocnenca. Solčanský si vo svojom statuse Nedeľná chvíľka práva však všimol aj otázku možného zrušenia hotovosti na Slovensku, smernicu o ekologických informáciách a ako perličku zásobujúcu hlavne tvorcov meme ho zaujal aj Arnie a jeho colný priestupok.

Úrad splnomocnenca pre pandémiu

„Na zistenie a vyvodenie zodpovednosti vo veľkých veciach, ktoré sa dotýkajú celej spoločnosti bežné trestné konanie nestačí. Preto zriaďujú niečo, čo sa volá vyšetrovací výbor alebo vyšetrovacia komisia. Poznajú ju v Rakúsku, Nemecku, Taliansku a mnohých ďalších krajinách, kde fungujú pod záštitou parlamentu. Iný systém - ako samostatne zriadená komisia na základe zákona sa používa (aj na vyšetrenie pandémie)  napr. vo Veľkej Británi,“vysvetľuje Solčanský s tým, že slovenským splnomocnencom na tento účel je lekár a poslanec z klubu SNS Peter Kotlár.  Ten tvrdí, že plní objednávku spoločnosti.

Solčanský pritom pripomína, že takýto vládny splnomocnenec má voči vláde postavenie poradného orgánu. Rozhodne nie je akýmsi vyšetrovateľom a preto v jeho právomociach nie je napríklad predvolávanie, či vypovedanie svedkov. Zo zriadených komisií či expertných skupín môže získavať a analyzovať dáta, tie však stále majú charakter vyslovene odporúčací.

Premiér Fico: RIADENIE PANDÉMIE IDEME PREŠETRIŤ S PLNOU VÁŽNOSŤOU
Štatistiky úmrtí na srdcovo-cievne príhody na Slovensku kvôli očkovaniu sú najvyššími v Európskej únii. Nič také pre progresívcov nie je relevantné. Pre týchto kvázi politických diletantov je relevantná heslovitosť v štýle „Očkovanie je sloboda,"... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Bude musieť Slovensko zrušiť hotovosť?

Nie je tomu tak dávno, čo ECB Slovensku poslala stanovisko v ktorom vyjadrila nesúhlas s našou ústavnou ochranou hotovosti. Európska centrálna banka síce tiež súhlasí so zachovaním hotovosti, ale odporúča nám toto právo vypustiť z Ústavy.

„Tento týždeň už - práve na základe stanoviska ECB - začala Európska komisia preverovanie tejto našej legislatívy. Oficiálne vyjadrenie Európskej komisie znie: „Komisia vzala stanovisko ECB na vedomie a vykonáva vlastné posúdenie novely slovenskej ústavy.“ A to môže pokračovať tzv. 𝘪𝘯𝘧𝘳𝘪𝘯𝘥𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵𝘰𝘮, čiže konaním proti Slovensku, čo môže skončiť až na Súdnom dvore EÚ. A aby bol obraz úplný: Včera sa Rada a Európsky parlament dohodli na novom legislatívnom balíku proti praniu špinavých peňazí, ktorý zahŕňa množstvo nových obmedzení na hotovosť vrátane  preverovania a identifikácie osoby s transakciami nad 3.000 EUR, maximálna hranica hotovosti 10.000 EUR a podobne, čo by sa postupne malo implementovať do praxe. Preto je tu na mieste otázka:  A zostane nám vôbec platenie hotovosťou?,“ vyjadruje obavy Solčanský.

Smernica o greenwashingu

„Poslanci Európskeho parlamentu tento týždeň drvivou väčšinou zahlasovali za novú legislatívu o tzv. 𝗴𝗿𝗲𝗲𝗻𝘄𝗮𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴𝘂. Tá zakáže podnikom uvádzať zavádzajúce alebo ťažko pochopiteľné ekologické tvrdenia zamerané na spotrebiteľov. Pokiaľ nejaký výrobca nebude vedieť doložiť svoje tvrdenia, nemôže označovať svoje výrobky ako „ekologické“, „prírodné“, „recyklované“ alebo „biologicky odbúrateľné“. Zároveň však táto smernica rieši aj záruky niektorých výrobkov,“ priblížil v Nedeľnej chvíľke práva Solčanský s tým, že skutočná zmena príde až o dva roky. Tie majú člensk štáty na to, aby smernicu zapracovali do vnútroštátnych predpisov. Malo by to priniesť lepšiu ochranu spotrebiteľov pred prípadným zavádzaním výrobcami.

Politológ sa pustil do moderátora, ale aj jeho hosťa. Kvôli dezinformáciám (VIDEO)
Predstavitelia hnutia, ktoré zakladal a je členom jeho predsedníctva sa veľmi radi stavajú do pozície bojovníkov proti dezinformáciám a hoaxom. Sám do tohto plameňa prihodil poleno. Reč je o Ivanovi Štefunkovi (Progresívne Slovensko). Jeho tvrdenia... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Arnieho colný priestupok

Aj Solčanský zaregistroval, že niekdajšiu star Hollywoodu Arnolda Schwarteneggera v uplynulom týždni zadržali mníchovskí letiskoví colníci. Lebo v colnej deklarácii neprihlásil luxusné hodinky. Plánoval ich do charitatívneho predaja.

„Ako sa však vyjadrili nemecké colné orgány pre médiá: „Ak tovar zostane v EÚ 🇪🇺, musíte ho deklarovať cez colnicu. To platí pre každého, či už sa volá Schwarzenegger alebo Müller, Meier, Huber.“ Herca rakúskeho pôvodu a bývalého guvernéra Kalifornie si tak zobrali do parády nemeckí colníci, ktorí mu po príchode prehľadali batožinu a našli tieto luxusné hodinky. Hneď sa začalo daňové trestné konanie, ktoré ale skončilo len úhradou cla, DPH a pokuty vo výške asi 40.000 EUR. Hoci je známy herec (ako jeden z mála ľudí na svete) držiteľom platobnej karty s neobmedzeným limitom, musel zaplatiť časť pokuty v hotovosti a teda ísť si v sprievode policajtov vyzdvihnúť hotovosť,“ podotýka Solčanský. Celý príbeh mal šťastnú dohru – hodinky sa predali za šesťcifernú sumu, ktorá pôjde v prospech 𝘚𝘤𝘩𝘸𝘢𝘳𝘻𝘦𝘯𝘦𝘨𝘨𝘦𝘳 𝘊𝘭𝘪𝘮𝘢𝘵𝘦 𝘐𝘯𝘪𝘵𝘪𝘢𝘵𝘪𝘷𝘦. Príbeh bol námet na množstvo meme obrázkov.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik