Sen mnohých školákov sa v Poľsku stane realitou. Je to správne?
21 | 01 | 2024 I Dušan Janek

„Deti by mali po škole odpočívať a nie si robiť úlohy,“ tvrdí poľská ministerka školstva. Aký to bude mať dlhodobý dopad na úroveň vzdelania a všeobecnej inteligencie detí je zatiaľ otázkou. No poľská ministerka školstva Barbara Nowacká si stojí za svojím.

Žiaci na základných školách v Poľsku dostanú teda zaujímavý darček, ktorý bude fungovať od apríla 2024, ako informuje portál Novinky.cz. Podľa ministerky školstva by bol daný nápad vhodný aj pre poľských adolescentov. Aplikovať túto novinku teda chce aj na stredné školy. „Som si istá, že po pár rokoch budú zrušené aj na stredných školách,“ povedala ministerka školstva v diskusnej relácii zaoberajúcej sa školstvom.

Barbara Nowacká hovorila o svojom pláne už pred Vianocami, keď vyzývala pedagógov, aby neobťažovali deti domácimi úlohami. Žiaci by mali svoj voľný čas využiť na odpočinok, tak ako to robia aj cez prázdniny.

Ministerka školstva hovorí aj o úprave miezd

Nowacká avizovala aj zmeny v oblasti platov pre pedagógov. Zvýšiť ich mzdy mieni už v marci a mieni preplatiť spätne mzdy od začiatku roka 2024. S týmito populistickými krokmi nesúhlasí poľský prezident Andrzej Duda, zastávajúci konzervatívnejšie postoje. Nedôveruje páčivé vyhlásenia a kroky proeurópsky orientovaného liberálneho premiéra Donalda Tuska.

Ministerstvo školstva však prišla aj s otáznymi zmenami v oblasti vzdelávania detí

Školské osnovy by už nemali obsahovať predmety História a súčasnosť, ktorých zavedenie inicioval predchádzajúci minister. Tento predmety má nahradiť obdoba občianskej výchovy, zameranej na demokraciu, ústavu a participáciu. Nowacká tvrdí, že tento predmet sa bude zaoberať elementmi novodobej histórie. Portál Fakt.pl mieni tiež zúžiť vyučovacie osnovy o jednu pätinu. „Z tých 20 percent navyše je väčšina vecí, ktoré deti museli poznať, nadbytočná a nepotrebná,“ obhajuje tento krok nová ministerka školstva. Dotknúť by sa tento krok mal poľského jazyka, dejepisu, spoločenských aj prírodných vied. Nowacká tvrdí, že to neznamená zníženie počtu vyučovacích hodín. Či to však neznamená zníženie vzdelania a vedomostí detí je veľmi otázne.

POĽSKÝ MINIPUČ - TUSK IDE CEZ MŔTVOLY: Polícia v prezidentskom paláci zatkla bývalých vládnych ministrov
Polícia vtrhla do Prezidentského paláca v Poľsku, aby zatkla politikov nedávno zosadenej pravicovej vlády po čerstvom rozhodnutí súdu priateľského k novej vláde, informuje Breitbart. Polícia v utorok zatkla bývalého poľského ministra vnútra... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik