Predseda NR SR: Prezidenkta mala priveľa možností zastať sa občanov. Vystúpila len kvôli Lipšicovi
21 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

V uplynulý štvrtok (18. januára 2024) vystúpila v parlamente aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. O túto možnosť požiadala v súvislosti s predloženými zmenami v oblasti trestného práva. Vo svojom prejave Čaputová apelovala na zákonodarcov pri niekoľkých podľa nej problematických momentoch. Reakcie na jej vystúpenia boli rôzne a keďže sa to tak patrí, vypočul si ju aj predseda NR SR a prezidentský kandidát, Peter Pellegrini (Hlas-SD). V nedeľnej relácii na RTVS O 5 minút 12 však vysvetlil, čo mu na Čaputovej prístupe prekáža.

Petra Pellegriniho na prezidentkinom prejave mrzelo, že sa za celé svoje funkčné obdobie nezastala občanov.  Pripomenul jej množstvo situácií, kedy by si občania zaslúžili počuť jej slová na upokojenie. Ľudia si jej oporu zaslúžili nie len pri mnohokrát nezmyselných proticovidových opatreniach, pri obave z konfliktu v susednom štáte, či povzbudenie pri neúmerných cenách. Pellegrini prezidentke preto neverí jej úprimný záujem o občana, keďže zastať sa prišla len Daniela Lipšica a jeho ÚŠP.

Kde bola počas troch rokov?

„Ľudia častokrát boli nútení robiť veci, kde boli hnaní v mrazoch stáť na úplne zbytočné plošné testovanie.  Čelili sme vypuknutiu vojny na Ukrajine. Absolútne bezprecedentnej bezpečnostnej situácii, ktorá na Slovensku nikdy nebola. Čelili sme brutálnemu zdražovaniu, ktoré rok a pol bolo tak náročné, že sa ľudia dostávali do pásma chudoby a prepadali sa pod úroveň dôstojného života,“pripomenul Pellegrini prezidentke. Tým však neskončil. Neopomenul ani dva pokusy o referendum o predčasných voľbách. Nič z toho však nestálo prezidentke za to, aby prišla do parlamentu.

Prezidentka upozornila na riziká rýchleho prijatia novely Trestného zákona
Nesprávne alebo dôkladne nepripravené nastavenie novely Trestného zákona by mohlo spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv poškodených osôb. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v pléne Národnej rady (NR) SR.... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Nejde jej o občana

„Keď sa jednalo o občanov, o našu republiku, o národ, aby prišla prehovoriť, čo ideme robiť, ako sa zastať toho biedneho ľudu, ani raz neprišla vystúpiť,“nechápe Pellegrini, že jediným jej mimoriadnym vystúpením je Trestný poriadok a Úrad špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica.

Neverí v jej úprimnosť

„Veľmi ma mrzí, že prezidentka, ktorá má byť prezidentkou ľudí neprišla v zásadných situáciách, kedy ľud bol v obave a strachu, čo sa s ním ide diať. Teraz prišla, to len na margo toho, že sa robí veľké čudo z toho, že pani prezidentka prišla rozprávať,“ vyčíta predseda parlamentu ďalej. Keby prišla aj v tom čase, keď sa Slovensko trápilo s pandémiou, či pri iných krízach, vedel by jej vystúpenie brať vážne. Teraz sa však prišla len zastať ÚŠP a o forme legislatívneho procesu.

Dobre načasované vystúpenie

„Tam ukázala, či je v skutočnosti na strane občanov, alebo účelovo príde robiť politiku len vtedy, keď jej to vyhovuje. A ešte v deň protestov, aby ešte tak trošku priliala olej do ohňa a aby to lepšie zarezonovalo, že večer je protest, tak ona príde na poludnie,“ uzatvára Pellegrini svoj osobný názor, že prezidentka sa nezastala občanov.

Fico o vystúpení Čaputovej v NR SR: PANI PREZIDENTKA SA POSTAVILA NA STRANU ZLOČINU! (VIDEO)
Vystúpenia prezidentky Zuzany Čaputovej v Národnej rade SR sa zúčastnila aj vláda v plnej zostave. Na tlačovom vyhlásení premiér Robert Fico (Smer-SSD) skonštatoval, že to nebolo vyjadrenie rešpektu voči prezidentke. Vláda svojou účasťou chcela... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik