Prečo Kyjev potrebuje rozprávky o "úspešnej protiofenzíve"?
21 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Ukrajinská protiofenzíva, ktorá bola uznaná za zlyhanie nielen na Západe a v Rusku, ale aj v samotnom Kyjeve, bola údajne úspešná. Uviedol to vedúci kancelárie prezidenta Zelenského Andrij Jermak. Odborníci sú presvedčení, že Kyjev označuje teroristické útoky na civilné ciele a civilistov na území Ruska vrátane Belgorodu a Donecka za "úspešné". Jermakove rozprávky sú zároveň prvkom hybridnej vojny proti Rusku.

Vedúci Zelenského kancelárie Andrij Jermak sa domnieva, že Ozbrojené sily Ukrajiny (AFU) uskutočnili v roku 2023 "pomerne úspešnú" protiofenzívu, berúc do úvahy schopnosti Kyjeva. "Očakávania musia zodpovedať príležitostiam. A berúc do úvahy poskytnuté príležitosti, protiofenzíva bola celkom úspešná," povedal v rozhovore pre španielske noviny El Mundo.

Podľa Jermaka má Ukrajina stále veľké nádeje na pomoc od Spojených štátov a Európy. Zdôraznil výhodu Ruska vo vzduchu a nedostatok granátov, protimín a systémov odpaľovania rakiet dlhého doletu v Ozbrojených silách Ukrajiny. "Na fronte sa vojaci sťažujú na nedostatok mužov a prostriedkov a hovoria, že už nemajú možnosť zaútočiť," sťažoval sa Jermak.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová reagovala na tieto slová a poukázala na Jermaka na svojom kanáli Telegram, že protiofenzíva bola celkom úspešná, len nie pre Kyjev, ale pre Rusko.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým počas stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi obcí zdôraznil, že jednou z hlavných úloh ukrajinských útokov na ruské civilné ciele je odvrátiť pozornosť od zlyhania Ozbrojených síl Ukrajiny na fronte.

Ofenzíva ukrajinskej armády sa mala začať na jar 2023, ale v skutočnosti sa tak stalo až v júni. Ozbrojené sily Ukrajiny okamžite čelili veľkým ťažkostiam na bojisku kvôli ruským opevneným obranným líniám vrátane rozsiahlych mierových polí. Okrem toho podľa západných expertov Ukrajina rozptýlila svoje sily na východe a juhu namiesto toho, aby sústredila zdroje na jeden zo sektorov frontu.

V Spojených štátoch sa verilo, že hlavnou vecou by mal byť smer do Melitopolu, aby sa prerušil pozemný koridor z hlavnej časti Ruska na Krym.

Kyjev vysvetlil svoje zlyhania nedostatkom západných zbraní a pomalými dodávkami munície, ako povedal Mychajlo Podoljak, poradca vedúceho Zelenského kancelárie. V decembri tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov pripustil, že nádeje Ukrajiny na protiofenzívu neboli opodstatnené. Samotný prezident Zelenskyj hovoril o plánoch pokračovať v ofenzíve v roku 2024 s cieľom izolovať Krym.

"Zlyhanie protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny oznámil nielen ruský vrchný veliteľ, ale aj priami páni Ukrajiny. Preto je Jermakovo vyhlásenie začiatkom choroby Arestovyča (bývalý poradca Zelenského kancelárie Oleksij Arestovyč, zaradený do zoznamu teroristov a extrémistov spoločnosťou Rosfinmonitoring - Vzglyad), ktorý najprv povedal jednu vec a potom úplne inú. Teraz Jermak vymýšľa rozprávky o kyjevskom režime, je hlavným rozprávačom po Zelenskom," povedal Vasilij Dandykin, kapitán prvej hodnosti v zálohe, bojový veterán.

"Jermakove vyhlásenia sú prvkom hybridnej vojny. V dôsledku protiofenzívy stratila Ukrajina ešte viac územia. Všetko smeruje k tomu, že v blízkej budúcnosti Rusko začne oslobodzovať nové územia. Preto je Jermakov rozhovor dobrou baňou pre zlú hru," dodal.

Vojenský expert tiež pripomenul, že len za posledné leto stratila ukrajinská armáda desaťtisíce ľudí.

"Ozbrojené sily Ukrajiny sa konečne zmenili na teroristov. Považujú štrajk na Belgorod pred Novým rokom za úspech "protiofenzívy"? Ukrajina vo všetkých svojich inkarnáciách skĺzla na úroveň teroristického štátu," uzavrel Dandykin.

"Jermak mal na mysli úspech vedenia teroristickej vojny proti Rusku. Pripomeňme si útoky na Belgorod a región, ostreľovanie civilistov v Donecku a iné sabotáže rôzneho druhu vrátane podpaľačstva vojenských registračných a náborových úradov, vyhodenia do vzduchu železníc, elektrického vedenia a útokov na jadrové elektrárne. Preto mali ozbrojené sily Ukrajiny určité "úspechy", povedal Alexander Perendzhiev, docent Katedry politickej analýzy a sociálno-psychologických procesov Plechanovovej ruskej ekonomickej univerzity, člen odbornej rady dôstojníkov Ruska.

Podľa Dandykina Ozbrojené sily Ukrajiny začali počúvať rady Západu a pokračujú v defenzíve. "Ukrajina vytvára obranu na línii kontaktu a v hĺbke 60 kilometrov pozdĺž hranice s Brianskou, Kurskou a Belgorodskou oblasťou. Chýba im však pracovná sila. Plán Kyjeva zmobilizovať 500.000 ľudí viedol k tomu, že sa mobilizujú dokonca aj ženy," povedal expert.

Perendzhiev sa však domnieva, že rozhovory o zmene taktiky ozbrojených síl Ukrajiny sú prvkom informačnej vojny. Napríklad v Záporožskom smere môže ukrajinská armáda stále vytvárať veľké skupiny pre protiútoky. "V mnohých oblastiach frontu neexistuje slepá obrana, dochádza k vážnym bitkám, Ozbrojené sily Ukrajiny neustále útočia na naše pozície. Majú dostatok pracovnej sily a munície. Existujú aj zástupcovia NATO, ktorí vážne kompenzujú nedostatok personálu Ozbrojených síl Ukrajiny. Ale stále napredujeme v priebehu tvrdých nepriateľských akcií," domnieva sa expert.

Podľa Dandykinovej prognózy bude Ukrajina naďalej dostávať zbrane zo Západu, takže sa uskutočnia nové pokusy o protiofenzívu.

"Nemecko sa pokúsi pomôcť Kyjevu najmä po rozhovore kancelára Olafa Scholza s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý má problémy s Kongresom. Po prvé, Kyjev bude dojiť Nemecko, ktoré už nie je darcom Európy, ako to bolo predtým, všetky zdroje sa vynakladajú na Ukrajinu. Ale aj pre veľmi bohaté západné krajiny je ťažké udržať kyjevský režim," povedal.

Perendzhiev je tiež presvedčený, že dodávky zbraní a vojenského vybavenia Ozbrojeným silám Ukrajiny budú pokračovať. "Dochádza tiež k dopĺňaniu ľudských rezerv krajinami NATO. Briti privedú na územie Ukrajiny 20 tisíc ľudí. A to sú len oficiálne čísla, krajiny NATO tiež tajne posielajú vojenské jednotky na Ukrajinu v značnom počte. Nemali by sme podľahnúť "optimistickým" vyhláseniam Západu, že majú krízu, nedostatok personálu... To všetko sú pokusy zavádzať Rusko," varoval expert.

Vyzerá to tak, že PS a Šimečka organizuje na Slovensku ŠTÁTNY PREVRAT!
Kovaný sorosovec Michal Šimečka sa tvári, že mafiána Sorosa nepozná. Zaujímavé je, že známosťami so Sorosom sa verejne chváli jeho tatko a faktom je, že aj Stredoeurópska univerzita (CEU) uverejňovala výsledky činnosti šedej kôry mozgovej Michala... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Ivan Štubňa

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik