O kľúče od prezidentského paláca má záujem 11 kandidátov
22 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Veľa povolaných, jeden vyvolený. Aj tak sa dajú charakterizovať prezidentské voľby, ktorých prvé kolo sa bude konať v poslednú marcovú sobotu. Termín určil predseda parlamentu Peter Pellegrini. Keďže mandát súčasnej prezidentke sa končí v polovici júna, prezidentské voľby sa musia konať minimálne 60 dní pred ukončením funkčného obdobia úradujúcej hlavy štátu.

Svoj úmysel kandidovať zatiaľ zverejnilo jedenásť kandidátov. Väčšina z nich relevantnú podporu občanov nemá ani v prieskumoch. Tie očakávajú „súboj“ hlavne medzi Petrom Pellegrinim a Ivanom Korčokom. Denník Pravda zisťoval, v akom štádiu je príprava na kandidatúru u všetkých jedenástich.

Zatiaľ jedenástka

O post hlavy štátu sa zatiaľ uchádza jedenásť kandidátov. Niektorí sú v štádiu zbierania podpisov občanov (potrebujú ich vyzbierať 15-tisíc), iní sú straníckymi kandidátmi, ktorí kandidujú vďaka podpisom poslancov NR SR (tí potrebujú 15 podpisov poslancov):

  • Peter Pellegrini (predseda NR SR a strany Hlas)
  • Ivan Korčok (bývalý minister zahraničných vecí)
  • Ján Kubiš bývalý minister zahraničných vecí)
  • Štefan Harabin (bývalý predseda Najvyššieho súdu)
  • Miroslav Radačovský (europoslanec, bývalý sudca a predseda strany Slovenský patriot)
  • Beáta Janočková (zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov)
  • Marta Čurajová (nezávislá národná kandidátka)
  • Krisztián Forró (predseda mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia – Szövetség
  • Andrej Danko (líder SNS a podpredseda NR SR)
  • Peter Kuťka (zabávač známy zo sociálnych sietí)
  • Marian Kotleba (predseda Ľudovej strany Naše Slovensko)

Minister Taraba radí: Neverte prieskumom!
Je to tu zase. Predvolebná kampaň. Tentokrát pred prezidentskými voľbami a plynule po nej príde kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) preto v statuse na Facebooku... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Známi, aj menej známi

Marián Kotleba si kandidatúru na prezidenta po piatich rokoch zopakuje. V roku 2019 oslovil viac, ako 220-tisíc voličov, čo je niečo cez 10 percent voličov.

Marian Kotleba. FOTO TASR - Jaroslav Novák

„V záujme Slovenska a najmä toho, aby nepadlo do pazúrov liberálov, už nemožno dlhšie čakať,“informoval na Facebooku Kotleba s tým, že kandidatúrou ho poveril snem ĽS NS. Do volieb ide, ako občiansky kandidát

Beáta Janočková je zakladateľkou Iniciatívy za vymazaných rodičov.

„Do dnešného dňa nepoznám presný počet vyzbieraných podpisov, možnú kandidatúru plánujem podať až ku koncu januára. Určite budem občianskym kandidátom, s možnosťou získania pre istotu aj 15 poslaneckých hlasov,“informovala Janočková s tým, že oslovila všetkých poslancov. Jej hlavnou agendou je ochrana ústavných práv detí a justičných obetí. Tiež si myslí, že slovenská politika je zrelá na generačnú výmenu.

Odstúpiť v prospech silnejšieho kandidáta sa Janočková nechystá. Naopak, myslí si, že odstúpiť by mohli muži v prospech ženy.

Krisztián Forró je lídrom mimoparlamentnej strany Aliancia – Szövetség. Forró hovorí o úmysle byť občianskym kandidátom všetkých ľudí, nie len slovenských Maďarov.

„Ale aj z tých komunít, ktoré chcú a potrebujú dať väčšinovému publiku najavo, že áno, sme tu, žijeme tu spolu s vami a máme svoje potreby a túžby,“zhodnotil pre Pravdu.

„Nemáme nijaké pochybnosti, že zákonom stanovený počet podpisov nielen dodržíme, ale jasne prekonáme. Za nami je totiž celá naša komunita, ktorá vie, že väčšina nás začne brať vážne len vtedy, keď sa jasne prejavíme, že sme tu a tu sme doma,“ uviedol Forró na margo toho, že zatiaľ nehovorí o presnom počte zatiaľ vyzbieraných podpisov.

Ani on sa nechystá odstúpiť – komunita, ktorá tvorí viac, ako osem percent slovenskej populácie si podľa neho zaslúži mať medzi kandidátmi toho svojho. „Ak by som sa vzdal, kto by bral vážne našu komunitu? To by bolo veľmi nezodpovedné voči ľuďom, ktorí tu žijú spolu s väčšinou a tiež budujú túto krajinu, ale niektorí sa voči nám tak správajú, akoby sme boli cudzinci,“ uviedol.

Miroslav Radačovský, predseda strany Slovenský patriot bol na kandidatúru vyzvaný predsedníctvom strany. Pravda informuje, že plánuje požiadať o podpisy koaličných podpisov. Andrej Danko však vyjadril pochybnosť o tom, že popri poslancoch za SNS nájde ďalších päť podpisov. Preto podľa neho bude musieť Radačovský „do ulíc“ pre 15-tisíc podpisov občanov.

Podpisy na svoju kandidatúru zbiera aj Peter Kuťka. Na sociálnych sieťach ho sledujú desaťtisíce ľudí a má vyzbieraných cez 6-tisíc podpisov.

„Chcem byť občiansky kandidát, ale ak sa mi to nepodarí, tak skúsim osloviť poslancov, nakoľko ma chce veľmi veľa ľudí vidieť kandidovať. Uvidíme, ako mi ešte moji fanúšikovia pomôžu,“uviedol Kuťka. Zatiaľ čaká na ďalšie hárky. Vzdať sa zatiaľ nemieni.

Zdroj. Reprofoto FB | Miroslav Radačovský

Prezidentom chce byť muž, ktorý obľuboval ľahké ženy a sľubuje, že sa naučí viazať kravatu (GALÉRIA)
S blížiacim sa termínom prezidentských volieb sa zjavujú aj rôzni, nazvime to zaujímaví, kandidáti, ktorí sa cítia povolaní byť prezidentom, prípadne prezidentkou SR. Na to, aby boli zaradení do zoznamu kandidátov a následne aj na hlasovací lístok,... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Čo hovoria prieskumy

Podľa prieskumu agentúry AKO, ktorý uskutočnila od 11. do 16. januára pre TV JOJ, sú hlavnými súpermi o „kľúče od prezidentského paláca“ Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

Rovnaký prieskum hovorí, že Štefan Harabin by v prvom kole skončil tretí so ziskom 8 percent hlasov. Na štvrtom a piatom mieste by skončili Ján Kubiš (3,1 percenta) a Kristián Forró (2,4 percenta). Andrejovi Dankovi by svoj hlas dalo 1,5 percenta voličov.

Najrelevantnejšie mená

Mikuláš Hanes, analytik zo spoločnosti NMS tvrdí, že Pellegriniho podpora čiastočne klesá.

„Je „torpédovaný“ z dvoch strán. Okrem opozičných politikov ho spochybňujú aj nacionalisti v samotnej vláde či mimo parlamentu. Na rozdiel od Korčoka má Pellegrini výrazne viac súperov, čo mu znižuje šance na vyšší výsledok v prvom kole a oslabuje jeho mobilizačný potenciál pre kolo druhé,“zhodnotil Hanes.

Peter Pellegrini  svoju kandidatúru oznámil vo veľkom štýle, v budove Štátnej opery v Národnom dome. Chce byť skutočným zástupcom všetkých slovenských občanov a ich podpora ho ku kandidatúre aj priviedla.

Ivan Korčok odovzdal vyše 40-tisíc podpisov. Deklaruje úmysel byť prezidentom hovoriacim pravdu a občanov chce povzbudiť. Nepáči sa mu, že by moc v krajine držala jedna garnitúra. Podľa odborníkov však Slovensku zatiaľ vždy prinieslo stabilitu práve to, že medzi troma najvyššími ústavnými činiteľmi vládla zhoda.

Zaujali by aj ďalší

Do boja plánujú zasiahnuť aj emeritný sudca Štefan Harabin, bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš, podpredseda NR SR Andrej Danko. Každý z nich oslovuje inú časť spektra voličov.  

Zdroj foto: FB/A. Danko | Andrej Danko

Práve Andrej Danko je podľa politológa ten, kto sa vďaka prezidentskej kandidatúre snaží vylepšiť si pozície SNS v koalícii – strana podľa neho dostala len „omrvinky“. Peter Pellegrini však otváranie koaličnej zmluvy odmieta. Post predsedu parlamentu podľa Pellegriniho slov prevezme Denisa Saková alebo Richarda Raši. Pravda upozorňuje, že práve oni boli najkrúžkovanejší politici Hlasu po Pellegrinim.

Veľká anketa po sto dňoch vlády. Ako ste spokojní s ministrami?
Štvrtú vládu Roberta Fica prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 23. októbra 2023. O pár dní od tohto dátumu uplynie povestných sto dní, ktoré štandardne vlády mávajú na to, aby sa jednotliví ministri zorientovali vo svojich rezortoch a zároveň... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik