Český europoslanec o rezolúcii proti Slovensku: "VYLHANÁ" SPRÁVA SLOVENSKEJ PIATEJ KOLÓNY!
22 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Európsky parlament v stredu (17. januára) svojou väčšinou prijal rezolúciu odsudzujúcu snahy vlády premiéra Roberta Fica meniť slovenské trestné právo a zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Poslanci sa zhodli na tom, že takýto krok by narušil snahu bojovať proti korupcii na úrovni Únie. Proti prijatej rezolúcii sa stavia aj český europoslanec Ivan David, špeciálna prokuratúra podľa neho na Slovensku terorizovala opozičných politikov a iné nepohodlné osobnosti. Aj v Českej republike sa justícia stáva nástrojom politickej zvôle, píše na svojom facebooku.

Europoslanci v prijatej rezolúcii vyzývajú slovenskú vládu, "aby tieto zmeny prehodnotila vo svetle dopadov, ktoré by mohli mať na podobu právneho štátu, finančné záujmy Európskej únie aj jej protikorupčný systém", informovala na svojom webe Česká televízia.

Slovenský premiér Robert Fico k rezolúcii uviedol, že nesie rukopis slovenských opozičných europoslancov, ktorí vraj svojim kolegom narozprávali nezmysly. „Títo slovenskí opoziční europoslanci štvú inštitúcie Európskej únie, Európsku komisiu, Európsky parlament proti Slovensku. Nahovárajú týmto inštitúciám, aby voči Slovensku prijali rôzne tresty, napríklad pozastavenie využívania európskych fondov,“ povedal Fico. Odpoveď podľa neho musí byť tvrdá a demokratická.

Europarlament v stredu prijal rezolúciu odsudzujúcu snahy vlády premiéra Roberta Fica meniť slovenské trestné právo a zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry väčšinou 496 hlasov na 70. Rezolúciu navrhlo 41 poslancov zo šiestich frakcií, teda všetkých frakcií mimo ID, kde je SPD, informujúčeské Parlamentní Listy.

Český poslanec Európskeho parlamentu Ivan David z SPD upozorňuje, že Úrad špeciálnej prokuratúry na Slovensku terorizoval opozičných politikov a iné nepohodlné osobnosti. Prijatá rezolúcia je podľa neho vyklamaná a veľká väčšina hlasujúcich nemala iné informácie, než práve tento dokument.

Urazili sa, nechcú ho ani vidieť!
Ukrajinská Rada chce po Ficových protiukrajinských vyhláseniach zrušiť návštevu „vodcu inej krajiny“. Rada chce zrušiť návštevu pre poburujúce Ficove výroky, píše Ukrajinská Pravda. Nechceme ho! Poslanec Najvyššej rady, predseda parlamentného... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Milan Laca

Europoslanci vôbec netušia, ktorá bije

Popri cudzincoch, ktorí vôbec netušia, ktorá bije, na zozname nájdeme mená ľudovcov Šojdrovej a Zdechovského a Slovákov Bilčíka a Polláka, ktorých strany vypadli z vlády. Medzi navrhovateľmi je nápadne mnoho Španielov, asi nasledovníkov španielskej inkvizície. Za návrh hlasovali všetci poslanci vládnych strán plus Maxová za socdom a Charanzová a Dlabajová z ÁNO. Proti hlasovala väčšina našej frakcie vrátane mňa, ostatní sa zdržali, Hlaváček, Knotek a Kovařík za ÁNO a Konečná z KSČM,“ približuje europoslanec Ivan David.

"Na základe klamlivej správy slovenskej 5. kolóny chce Európsky parlament a Európska komisia trestať Slovensko sankciami a la Rusko a vyhnať tak Slovákov do ulíc proti ich demokraticky zvolenej vláde," hovorí David.

Slováci si dovolili nezvoliť miláčika EP - Šimečku!

Európska komisia a Európsky parlament podľa jeho slov zaútočili výhražným uznesením na občanov Slovenska, ktorí si dovolili nezvoliť vládu na čele s ich miláčikom, bývalým podpredsedom Európskeho parlamentu Michalom Šimečkou zo strany Progresívne Slovensko prezidentky Čaputovej. „Slováci ho väčšinovo odmietli napriek intenzívnej propagande väčšiny médií. Odmietli tým predchádzajúce škodlivé vlády, podporujúce zničujúce Green Deal, imigráciu a vojnu na Ukrajine, militarizáciu a korupciu predchádzajúcich vlád. Zámienkou na útok na novú demokraticky zvolenú vládu je jej snaha o zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry,“ pokračuje Ivan David.

„Bohužiaľ vidíme aj v Českej republike, že justícia sa stáva nástrojom politickej zvôle. To sa netýka všetkých pracovníkov justície,“ dodáva europoslanec.

Sudcovia nevznikajú nepoškvrneným počatím
„Rezolúcia Európskeho parlamentu zdôrazňuje nezávislosť súdov. Znie to krásne, ale sudcovia nevznikajú nepoškvrneným počatím, ale sú menovaní na niečí návrh prezidentom alebo prezidentkou, napríklad reprezentujúcou Progresívne Slovensko. Kariéra sudcu alebo prokurátora potom závisí od ochoty slúžiť moci, ktorá rozhoduje o jeho alebo jej kariére. Tí všetkého schopní a ku všetkému ochotní sú potom dosadzovaní do súdov, ktoré môžu kriminalizovať politických oponentov moci,“ upozorňuje Ivan David.
Peter Bilčík, Lucia Ď. Nicholson, Ivan Korčok, foto: TASR
Nenávisť svojou činnosťou vzbudzovali predchádzajúce slovenské vlády
Považuje za drzosť obviňovať súčasnú vládu z rozdeľovania slovenskej spoločnosti a vyvolávania nenávisti. „Nenávisť svojou činnosťou vzbudzovali predchádzajúce slovenské vlády a nenávisť voči súčasnej vláde roznecujú slovenské médiá hlavného prúdu. Do boja proti Ficovi sa zapojili známe firmy, české manipulatívne či dezinformačné médiá: iRozhlas, Novinky, Zoznam Správy, Reflex, Echo24, ČT24, Ľudovky, iDnes, atď. S politicky motivovaným rozhodovaním súdov máme svoje skúsenosti. Slovensko je na tom horšie, ľudia tam umierajú vo väzbe,“ hovorí Ivan David.
ĎALŠIE DÔKAZY! Štvrtý pozdrav Zoroslava Kollára Lipšicovi (VIDEO+GALÉRIA)
Na úvod video pozdravu Danielovi Lipšicovi, v poradí štvrtému, Zoroslav Kollár konštatuje, že všetky tvrdenia vyslovil až po tom, ako ich mal dôsledne preverené. Tak to bolo s neuhradenými faktúrami ministerstva životného prostredia, či o spore... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik