BENJAMIN NETANJAHU odmieta návrh amerického prezidenta na vznik samostatného štátu Palestína
21 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ignoruje slová amerického prezidenta Joea Bidena a možnosť vzniku štátu pre Palestíncov odmieta, uvádza agentúra DPA.

Netanjahu sa vyjadril, že neuznáva žiadne kompromisy v otázke úplnej izraelskej bezpečnosti kontroly nad celým Západným brehom. Ten Izrael už dekády v rozpore s medzinárodným právom okupuje.

„Nepristúpim na žiadny kompromis,“ tvrdí Netanjahu. „Pokiaľ ide o plnú bezpečnostnú kontrolu nad celou oblasťou na západ od rieky Jordán. A to je v rozpore s palestínskym štátom,“ vyjadril sa izraelský predseda vlády v sobotu na sociálnej sieti X.

Podľa palestínskych predstáv by mal samostatný palestínsky štát vzniknúť v pásme Gazy, na okupovanom Západnom brehu a tiež vo východnom Jeruzaleme, ktorý si anektoval Izrael.

Netanjahu, v ktorého vláde sú i krajne pravicoví politici, vznik palestínskeho štátu opakovane odmieta. Rovnako tak podľa zdrojov spravodajskej televízie NBC News reagoval minulý týždeň na návrh zo strany USA, ktorý ráta s normalizáciou vzťahov Izraela so Saudskou Arábiou výmenou za postupné smerovanie k vzniku palestínskeho štátu.

Ako uvádza NBC News, svedčí to o narastajúcich nezhodách medzi izraelským premiérom a administratívou prezidenta Spojených štátov amerických. Americký prezident a Izraelský premiér boli spolu v piatok v telefonickom kontakte. Naposledy spolu hovorili pred mesiacom, kým na začiatku vojny v Izraeli proti palestínskemu teroristickému hnutiu Hamás, ako tvrdia izraelskí politici, boli v kontakte viackrát týždenne.

Hamás a ďalšie palestínske ozbrojené jednotky pri útoku na Izrael, ktorý sa udial 7. októbra, zabili viac ako 1 100 ľudí a ďalších 240 uniesli. Odvetou za to Izrael zničil väčšinu Pásma Gazy, kde kvôli tomu väčšina z 2,3 milióna Palestínčanov musela opustiť svoje domovy a izraelské ozbrojené zložky zabili viac ako 24. 000 Palestínčanov.

Podle NBC News to svědčí o narůstajících neshodách mezi Netanjahuem a Bidenovou administrativou, která se tak už spíše připravuje na období po odchodu nynějšího izraelského premiéra. Oba politici spolu v pátek telefonicky hovořili zhruba po měsíci, zatímco na začátku války Izraele proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás byli v kontaktu i několikrát týdně.

Hamás a další palestinští ozbrojenci při teroristickém útoku na Izrael ze 7. října zabili přes 1100 lidí a dalších 240 unesli. V odvetě Izrael zničil velkou část Pásma Gazy, kde kvůli tomu většina z 2,3 milionu Palestinců musela opustit své domovy. Přes 24.000 jich přišlo o život.

Bude izraelský národ naveky zatratený?
Kresťanstvo je považované za náboženstvo spasenia, ktoré očakáva od Ježiša Nazaretského. Podľa biblie Boh uzavrel zmluvu s Izraelitmi, ktorí sa neskôr vyformovali do izraelského národa. Pôvodne Izraeliti pochádzali zo semitských kmeňov a žili po... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Ivan Štubňa

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!