Advokát Ribár: Nahrávky čurillovcov sú výbušná zmes
21 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Advokát Martin Ribár je jeden z tých, ktorí mali šťastie v nešťastí. Prežil v tvrdej väzbe za zlých podmienok poldruha roka, a to sa nezvratne podpísalo na jeho zdraví. Nebude sa môcť vrátiť k športovým aktivitám, väzba mu vzala zrak a mnoho dní, ktoré mal tráviť s rodinou. Nedávno sa podrobil ďalšej operácií, ktorá mu ako-tak umožní byť mobilným, no rozhodne sa nenechal zlomiť – aj v Rozhovoroch s Mimi Šramovou hovorí o obludnosti toho, čo tu zvlášť za posledné roky napáchal režim, ktorý si vytvorila ÚŠP.

JUDr. Martin Ribár v Rozhovorch s Mimi Šramovou diskusii o trestných kódexoch vyčíta, že sa vedie na námestiach. Na niekoľkých príkladoch vysvetlil, prečo je nutné zrušiť ÚŠP. Okrem iného to, že je spolitizovaný a zaujatý. Ribár hovoril aj o prístupe prezidentky, o tom, že sa stala chyba pri tom, že ÚŠP a ŠTS sídlia na jednej adrese, ale aj o tom, že on sám vie, že Jankovská bola vo väzbe psychicky lámaná. Nevyhol sa ani téme médií, či spravodlivosti pre všetkých.

Poďme sa rozprávať odborne

Martin Ribár poznamenáva, že ako v parlamente, tak aj na námestiach sa vedie čisto politická, nie odborná diskusia o novelizácii trestných kódexov. Ako príklad uviedol systémovú zaujatosť ÚŠP.

„Je to taký zvláštny pojem, ktorý hovorí, že z titulu toho, že Daniel Lipšic je špeciálny prokurátor, teda hlava tej špeciálnej prokuratúry, ak sú pochybnosti o jeho nezaujatosti, keďže sa v minulosti angažoval, ako politik, či ako advokát v mnohých prípadoch, tak z toho dôvodu, keďže dozor vykonávajú jemu podriadení prokurátori, sa môže javiť, že celý ÚŠP je zaujatý,“myslí si advokát. Ani zákon neumožňuje odňatie nejakej veci z dozoru ÚŠP, pretože pôsobnosť ÚŠP je daná pôsobnosťou Špecializovaného trestného súdu. Nie je to možné ani v prípade, že by na zaujatie všetkých prokurátorov boli dôkazy.

Javí sa to inak, ale...

Podľa advokáta Ribára je jedným z najhorlivejších bojovníkov za zachovanie ÚŠP hnutie Igora Matoviča. A práve zaujatosť ÚŠP vyplýva z tohto vzťahu. Z minulosti si pamätáme stranu Daniela Lipšica Nova, ktorá s Matovičovým hnutím spolupracovala. Navyše Daniel Lipšic Matoviča zastupoval vo viacerých prípadoch aj ako advokát.

„Teraz sa dostávam k tomu, čo vidím, ako problematické. Vo voľbách 2023 sa dostalo hnutie OĽaNO do parlamentu aj, alebo najmä vďaka hlasom rómskej menšiny. Existujú tu závažné podozrenia, že došlo k volebnej korupcii,“ upozorňuje advokát. Trestné konania sa vedú a vec dozoruje ÚŠP. Podľa teórie zdania sa javí, že ÚŠP by vo veci vyšetrovania volebnej korupcie mohol byť zaujatý. Ribár tiež pripomína argument za zrušenie ÚŠP, ktorý už povedali aj niekoľkí pred ním – ÚŠP nemá kontrolu konania v inej zložke. Prokurátorov ÚŠP kontroluje ich šéf.

Štátny tajomník MIRRI: Matovič obchodoval s chudobou ako cigánsky barón
Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Michal Kaliňák (Hlas-SD) sa cez jemu blízku tému slovenských samospráv a regiónov vrátil k parlamentným voľbám. Tu nepokryte kritizoval Igora Matoviča (bývalé... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

„Drobné chyby“ ÚŠP

Prezidentka vo svojom vystúpení v NR SR hovorila len o drobných chybách, ktoré Ústavný súd vytkol konaniu Úradu špeciálnej prokuratúry. Jednou z nich bola aj opakovane odmietaná žiadosť advokáta Krivočenka, ktorý chcel zabezpečiť, aby jeho najbližší mohli byť informovaní o jeho zdravotnom stave. Prokurátor ÚŠP toto stretnutie s notárom nepovolil, čo malo za následok fakt, že manželka advokáta nebola aj o jeho smrti informovaná včas.

Ribár tu nechce zachádzať do politickej roviny, no kladie si otázku, prečo nebola pani prezidentka prezidentkou všetkých občanov, keď sa diali podobné neprávosti, ktoré médiá prinášali. Naopak, verejne sa zastala príslušníkov NAKA.

„Mám pocit, ako keby sa ich verejne zastala napriek tomu, že tam absentuje rovina toho, že chce byť prezidentkou všetkých občanov,“konštatuje Ribár v Rozhovoroch s Mimi Šramovou s tým, že je to spolitizované a akýkoľvek iný názor je znegovaný. Ako príklad uvádza svoje články, v ktorých kritizuje napríklad inštitút spolupracujúceho obvineného a podobne. Ribárovi pripadá komické, keď ho istá časť politického spektra kvôli týmto článkom priradila k istej politickej strane napriek tomu, že strana preberá jeho argumenty a skúsenosti, nie on ich.

Na začiatku bola NAKA

Advokát konštatuje, že kým sa rozvinula celá situácia okolo čurillovcov, boli tu dôvodné podozrenia z manipulácie trestných spisov.

„Ja sám disponujem mnohými dôkazmi, ktoré ale zatiaľ nepredkladám preto, lebo sú tu isté orgány, ktoré by mohli v danej veci konať. Ja nebudem prezentovať dôkazy, o ktorých by mali konať iné orgány,“ vysvetľuje advokát s tým, že tieto dôkazy majú aj príslušné orgány. Tu Ribár hovorí o možnosti, o ktorej hovorila aj vtedajšia ministerka spravodlivosti Kolíková (SaS), že ŠTS, prípadne iné orgány boli zo strany ÚŠP, prípadne vyšetrovateľov NAKA zavádzané. A práve tu podľa Ribára zlyhal dozor ÚŠP.

„Tie dôkazy, ktoré postupne vychádzajú na svetlo sveta jednoznačne preukazujú dôvodné podozrenia, že priamo prokurátori ÚŠP sa spolu s vyšetrovateľmi NAKA spolupodieľali na nezákonných postupoch,“upozorňuje Ribár na ďalší argument, prečo ÚŠP zrušiť. A takých apolitických dôvodov, o ktorých laická verejnosť nemá tušenia, si len advokát Ribár vedel na diskusiu so študentami práva pripraviť na osem strán formátu A4.

V jednej budove

Ribár tiež, ako mnohí odborníci hovoria, že nie je vhodné, aby ÚŠP sídlil v rovnakej budove, ako Špecializovaný trestný súd. Nedá sa tak podľa neho vyhnúť aj osobnejším kontaktom medzi jednotlivými zložkami. Nechce sa venovať nikoho súkromiu, no cez partnerský vzťah prokurátora ÚŠP a vyššej súdnej úradníčky ŠTS poukazuje na možnú systémovú zaujatosť.

„Existujú dôkazy – a nie sú to len zvukové nahrávky, že v mnohých prípadoch došlo k participácii priamo prokurátorov ÚŠP na nezákonných postupoch vyšetrovateľov NAKA, čiže to úzko súvisí,“ dopĺňa u Mimi Šramovej Ribár.

Politológ sa pustil do moderátora, ale aj jeho hosťa. Kvôli dezinformáciám (VIDEO)
Predstavitelia hnutia, ktoré zakladal a je členom jeho predsedníctva sa veľmi radi stavajú do pozície bojovníkov proti dezinformáciám a hoaxom. Sám do tohto plameňa prihodil poleno. Reč je o Ivanovi Štefunkovi (Progresívne Slovensko). Jeho tvrdenia... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Médiá a informácie

Ribár je podľa vlastných slov všeobecne kritický voči médiám a delenie na mainstreamové či alternatívne nemá rád. Informácie čerpá odvšadiaľ a je na jeho úsudku, ktoré zdroje bude považovať za dôveryhodné, no hlavne si ich overuje. Všetko, čo by mohlo byť považované za protinázor, je však označené za výmysel. Ribár sa nedávno zúčastnil na stretnutí študentov právnickej fakulty s dekanom Burdom, kde istý čas pobudla aj redaktorka SME. Tá síce nebola prítomná po celý čas, no oproti realite informovala diametrálne odlišne.

Monika Jankovská

Keď bol Ribár vo väzbe, tiež chodil okolo cely, kde bola umiestnená bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

„Ja viem o tom psychickom nátlaku. Ale toto predsa nie je účelom väzby. Nikto nesmie byť nútený k priznaniu a toto sa nedá považovať za iné, ako psychický nátlak,“objasňuje advokát v Rozhovoroch s Mimi Šramovou. Medzinárodné dohovory hovoria, že každý má právo odmietnuť vypovedať. Aj prokurátor Kyseľ sa v médiách vyjadril tak, že Jankovskej výpoveď nepovažuje za dostatočnú. Ribár sa preto pýta, čo to vlastne znamená.

„On jej medzi riadkami povedal, že ak budeš vypovedať viac, vtedy budeš vhodná na spoluprácu?,“ uvažuje Ribár. Viaceré osoby, ktoré sa rozhodli spolupracovať, boli prokurátorom nezákonne prepustené, o čom sú tiež rozhodnutia nie len slovenských orgánov. Podľa Ribára tu ide o zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Je to ďalší dôkaz toho, že aj na námestiach nezaznievajú odborné, ale len politické argumenty.

Ide o politický boj

Ribár vníma aj ďalší moment týchto protestov. Podľa jeho pozorovania už nejde o protesty za zachovanie ÚŠP, ale preberajú sa tam iné témy. Prebieha tam aj prezidentská kampaň jedného z kandidátov. Na protestoch si všíma aj fakt, že napríklad pani Kolíková dnes popiera to, čo sama do trestných kódexov sama v novelizácii mienila zaviesť. Ribár však hovorí, že takáto novela sa mala udiať minimálne pred 10-timi rokmi.

JOZEF BANÁŠ nastavuje zrkadlo ufňukaným neoliberálnym "umelcom"
Renomovaný a úspešný slovenský spisovateľ, bývalý diplomat, ktorého sa okrem iného pýtali, či by nemal záujem o post prezidenta Slovenskej republiky hovorí o „umeleckej obci“ zúčastňujúcej sa protestov zneužívajúcich „ochranu práv“ na politickú... Čítať ďalej
21 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Spravodlivosť pre všetkých – aj pre „našich chlapcov“

Termín „naši chlapci“ začal používať Štefan Hamran, nie je to Ribárov výmysel. Ten sa však ku konkrétnym pánom príslušníkom prihovoril s tým, že drvivá väčšina spoločnosti si želá spravodlivosť pre všetkých. Za príklad si vzal vyšetrovateľa Ďurku, ktorý je postavený mimo službu a sťažuje si, ako je obmedzovaný.

„Zrazu neplatí ,padni, komu padni´? Zrazu neplatí, že polícia má rozviazané ruky? A toto všetko äzko súvisí práve s tými snahami o zrušenie, alebo nezrušenie ÚŠP, pretože priamo táto prokuratúra vykonávala dozor nad vyšetrovaniami niektorých vyšetrovateľov,“tvrdí Ribár. Dopĺňa, že mnohokrát šlo o nezákonné postupy a aj priamo táto prokuratúra sa na činnosti vyšetrovateľov podieľala.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik