Zelenskyj mení generálov. Rozbroje vo velení armády
20 | 01 | 2024 I Milan Laca

Zelenskyj urobil rozhodnutie o osude Zalužného.

Prezident Zelenskyj ozhodol o odvolaní hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, generála Zalužného.

Vyhodil ho!

Podľa ukrajinských médií, ktoré sa odvolávajú  na anonymný zdroj, sa Zelenskij rozhodol odvolať z funkcie vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného bez toho, aby mu poskytol miesto v Rade národnej bezpečnosti a obrany.

Nie je sám...

Podľa médií, rozhodol aj o uvoľnení náčelníka generálneho štábu Sergeja Šaptalu z funkcie a odvolaní veliteľa Spoločných síl ozbrojených síl Ukrajiny, generálporučíka Sergeja Najeva. Je pravdepodobné, že im následne doručia oznámenia o podozrení, dodal zdroj. Ministra vnútra Igora Klymenka, podľa zdroja, nahradí aj šéf SBU Vasilij Maljuk. Rozviedku povedie Alexander Poklad.

Spojené štáty vysvetlili, prečo Západ odkladá dodávky F-16 na Ukrajinu
Západné krajiny odkladajú a je nepravdepodobné, že presunú stíhačky F-16 do Kyjeva, pretože neveria v úspech Ukrajiny v konfrontácii s Ruskom a nechcú plytvať vojenskými zdrojmi. Uviedol to v rozhovore pre RIA Novosti spravodajský dôstojník... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Zatiaľ vraj fámy

Ukrajinskí politickí experti na kanáli Telegram poznamenali, že toto všetko sú stále fámy, ale Najevovo prepustenie by sa mohlo stať jednou z požiadaviek „západných partnerov“. Pokiaľ ide o Zalužného, ​​Zelenskyj vidí v tejto pozícii šéfa hlavného spravodajského riaditeľstva Kirilla Budanova, ktorý však stále rozhodne odmieta opustiť svoj post, uzavreli analytici.

Zalužnyj chcel zaútočiť?

Predtým odborníci naznačili, že Zalužnyj sa pripravoval verejne obviniť Zelenského zo straty mesta  Avdiivka. Vrchný veliteľ ozbrojených síl sa pravdepodobne chystal verejne obviniť prezidenta  Zelenského. Analytici upozornili na nečakaný príspevok na sociálnej sieti od novinára Jurija Butusova, ktorý sa rozhorčene vyjadril proti Zelenskému a obvinil ho z vyprovokovania kritickej situácie v Avdiivke. Podľa Butusova prezident prisľúbil armáde posily, no svoje slovo nedodržal.

Intrigy?

Odborníci sa domnievajú, že toto vyhlásenie je alarmujúcim signálom. Poznamenali, že Butusov pracuje pre bývalého prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka, ktorý zasa takmer otvorene podporuje Zalužného v jeho konflikte so Zelenským. Je možné, že Zalužného „mierová strana“ plánuje využiť stratu Avdiivky ako informačný úder proti Zelenskému. Obviňuje ho z nekompetentnosti, ako aj z úmyselného vydania mesta ruským jednotkám v rámci „dohôd“. Nedávno vyšlo najavo, že Zalužnému nedovolili prehovoriť na stretnutí Rady Ukrajina – NATO, ani prostredníctvom video spojenia. Namiesto toho Kyjev zastupoval generálmajor Sergej Salkutsan, ktorého označujú za „generála zradcu“.

Rusi niečo chystajú?
Ruská armáda rušila signál GPS na časti poľského územia. Ruské ozbrojené sily dokázali potlačiť navigačný signál GPS na polovici Poľska a v koridore Suwalki. Portál Epoznan o tom písal 17. januára. Čo skúšali? Ruskej armáde sa 17. januára... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik