Štátny tajomník MIRRI: Matovič obchodoval s chudobou ako cigánsky barón
20 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Michal Kaliňák (Hlas-SD) sa cez jemu blízku tému slovenských samospráv a regiónov vrátil k parlamentným voľbám. Tu nepokryte kritizoval Igora Matoviča (bývalé OĽaNO), ktorého nazval cigánskym barónom. V relácii Teraz takto s Ankou Žitnou skonštatoval, že Matovič obchodoval s chudobou.

Na Slovensku je 20 najmenej rozvinutých okresov a Michal Kaliňák vysvetľuje, že tieto okresy chce MIRRI riešiť komplexne tak, aby bola situácia udržateľná. Tvrdí tiež, že záznam o Matovičovej volebnej korupcii je aj na sociálnych sieťach. Lenže takýto prístup podľa Kaliňáka do chudoby privedie nie len okresy, ale doslova regióny. Je mu jasné, že sľuby občanom už nestačia. Regiónom nepomohla ani úradnícka vláda.

20 najmenej rozvinutých okresov

Štátny tajomník vysvetľuje, že kritériom pre rozvoj okresov je zamestnanosť – čím nižšia, tým menej rozvinutý okres. To je však len jeden ukazovateľ. V priebehu tohto roka chce MIRRI vytvoriť sumár ďalších ukazovateľov, ktoré dotvoria obraz o regióne.

„Tým pádom vôbec nevylučujeme, že tých najmenej rozvinutých okresov bude viac,“hovorí Michal Kaliňák v relácii Teraz takto. Chcú ich preto premenovať na prioritné okresy. Sú to spravidla prihraničné okresy a preklopiac ich na Atlas rómskych komunít, sú veľmi podobné. Spolu s tým prichádza aj problém potravinových púští (niekoľko obcí v susedstve, v ktorých nie je ani obchod so základnými potravinami, pozn. red.). Preto chcú problém riešiť inak – systémovo a udržateľne.

Do najmenej rozvinutých okresov pôjde minimálne 17 miliónov eur a budú pod kontrolou nie len ľudí, samospráv, ale aj MIRRI a budú navzájom porovnávané. Ďalšie peniaze získajú cez cezhraničné projekty, nejaké investície prídu aj cez splnomocnenca pre marginalizované komunity, centrá zdieľaných služieb.

Reťazcu zaoberajúcemu sa predajom elektroniky a nábytku došla energia. Príde o prácu 1500 ľudí?
Reťazec predajní so spotrebnou elektronikou a nábytok OKAY je už dlhšiu dobu v problémoch a v najbližšej dobe pôjde pravdepodobne do konkurzu. Ako je uvedené na portáli živé.sk buď bude OKAY predané novému majiteľovi alebo si bude musieť nájsť... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Bezpečnosť musí byť aj v záujme štátu

“Za tri a pol roka minulej vlády išlo na kamery pre obce nula eur. Výsledok v území je taký, že ak v médiách vidíme kamerové záznamy, sú to kamery obcí, na ktoré štát neprispel. Aj toto potrebujeme riešiť, aby mali policajti prístup ku kamerám, aby ľudia vedeli, že sú v bezpečí oni, aj ich majetok,”upozorňuje štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák.

Chudoba nemá farbu pleti

“Igor Matovič si môže spievať pesničku Cigánsky barón. Chodím po regiónoch, som z okresu Medzilaborce, videl som záznam, kde jeho pravá ruka Pollák chodil s bývalým primátorom a korumpoval, tento záznam je na sociálnych sieťach, Igor Matovič ako najväčší vajda predával falošnú nádej a obchodoval s chudobou,“ vyčíta štátny tajomník Matovičovi.

„Buď budeme rovnako pristupovať k ľuďom ku každému a budeme vytvárať rovnaké podmienky, alebo sa bude ten problém prehlbovať. Už to nebude otázka najmenej rozvinutých okresov, ale obrovských hladových dolín, s obrovskou mierou kriminality,“obáva sa Michal Kaliňák.

Sľuby nestačia

Kaliňákovi je však jasné, že zvlášť ľudia z rómskych komunít už „bielemu človeku“ odkiaľsi z Bratislavy po skúsenostiach posledných troch rokov neveria, preto nejde nič sľubovať.

„Ideme ponúkať. Toto je naša ponuka, toto sú naše opatrenia, toto sú naše riešenia. Dnes už iba skutky budú násobiť  a deliť v dôvere a nedôvere ľudí,“ hovorí Kaliňák s tým, že na tzv. rezortné dni v regiónoch vycestujú ministerskí úradníci preto, aby v teréne videli realitu a vnímali súvislosti.

Peter Pellegrini: Chcem vám povedať niečo dôležité!
Počas mojej politickej dráhy som niekoľkokrát prešiel celou našou vlasťou. Ak som niečo počul v posledných troch rokoch od ľudí naozaj zreteľne, bola to tisíckrát vyslovená žiadosť: politických konfliktov už máme dosť! Píše na sociálnej sieti Peter... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Rozdiel medzi Remišovou a úradníckou vládou nevidí

Úradnícka vláda podľa Kaliňáka regióny brala, ako priestor na výlet, nie ako možnosť nejakých výsledkov. Síce zozbierala nejaké podnety, neprišla však so žiadnym zákonným riešením.

„Na jednej strane sme mali jedenásť miliónov nevyčerpaných eurofondov, ktoré samosprávy potrebujú, na druhej strane sme mali úradníčku Líviu Vašákovú s takmer desaťtisícovým platom a s devätnásťtisícovým odstupným,“ kritizuje Kaliňák s tým, že úradníci, ktorí netušili o čom je život v regiónoch napáchali veľkú galibu. Preto nevidí rozdiel medzi Remišovej pôsobením na MIRRI a úradníckou vládou.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik