Slovenský potenciál sa ukázal i na poli výroby v oblasti batérií. Košické univerzity prišli s unikátnym prekvapením
20 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Prietoková batéria, ktorá má oproti klasickej, lítiovej, výhodu v tom, že je ekologickejšia, bezpečnejšia, má dlhšiu životnosť a je úspornejšia je ďalším dôkazom, že slovenská akademická obec sa vyrovná svetovej špičke.

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach prišla na svet s prietokovou batériou, meniacou pravidlá hry na trhu s energetikou. Rozmermi je síce väčšia, ale ušetrí viac energie a je šetrnejšia aj voči prírode, na rozdiel od lítiovej. Jej výrobou sa zníži závislosť od dovozu.

Generálny riaditeľ INO-HUB Energy Rudolf Sihlovec poznamenal: „Výsledky testov ukazujú, že naša batéria dosahuje lepšie výsledky a vieme tiež znížiť jej základovú cenu tak, aby sa priblížila tej pri LFP riešeniach. Zároveň, naše riešenie má omnoho dlhšiu životnosť, veľká časť komponentov sa dá recyklovať a celý elektrolyt použiť v ďalšej batérii,“ priblížil výhody prietokovej batérie Rudolf Sihlovec.

Dôležitý je aj jej dopad na importnú sebestačnosť Slovenska v tejto oblasti. „Zároveň sa zníži naša závislosť od dodávateľov komponentov z Ázie,“ prízvukoval Rudolf Sihlovec.

Nová batéria však na sebe neponesie miesto krajiny, kde bude vyrábaná, pretože na nej bude uvedená ako „krajina výroby“ Made in Europe.

Slovensko potvrdilo svoju cenu na poli svetovej vedy
Ako všetci vieme, slovenská inteligencia a vzdelanie majú vo svete úspech. Často je lepšie oceňovaná v zahraničí, než doma. Dôkazom vysokej vzdelanosti Slovákov je aj fakt, že takmer pätina obyvateľstva má vysokoškolský titul. Je síce fakt, že... Čítať ďalej
24 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik