Robert Fico pripravuje stretnutie s ukrajinským premiérom Denisom Šmyhalom v Užhorode
21 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Slovenský premiér sa plánuje 24. januára stretnúť s ukrajinským premiérom Denisom Šmyhalom na hraniciach s Ukrajinou, v Užhorode. Ministerka Šimkovičová koná v prospech spolupráce medzi Slovenskom, Ruskom a Bieloruskom

Robert Fico svoju návštevu na Ukrajine okomentoval slovami: „... v stredu ráno som so Šmyhalom na Ukrajine" povedal Fico o svojich pracovných plánoch na nadchádzajúci týždeň. Ukrajinský portál ru.interfax.com.ua uviedol, že „sa Fico stretne s predsedom vlády Ukrajiny v Užhorode.“ Slovenský premiér so Šmyhalom  o tomto rokovaní hovoril prostredníctvom telefonického rozhovoru.

Postoj Roberta Fica k pomoci voči Ukrajine zostáva nemenný.

Predseda vlády Slovenskej republiky ani naďalej nemieni Ukrajine pomáhať dodávkami zbraní a o členstve Ukrajiny v aliancii NATO ani EÚ neuvažuje, pretože tvrdí, že to všetko môže viesť iba k tretej svetovej vojne. Nepopiera však európsku perspektívu Ukrajiny a Moldavska, ale iba v spolupráci s krajinami západného Balkánu.

Fico prejavil podozrenie, že ukrajinská strana neprejavila dostatočný záujem o stretnutie s jeho osobou. Je možné, že si nezískal sympatie Ukrajincov ani svojim vyhlásením, keď označil Ukrajinu za štát, ktorý je skorumpovaný a nie je suverénný. "Od roku 2014, po Majdane, je Ukrajina pod totálnym vplyvom a kontrolou Spojených štátov amerických," vyjadril sa. Nepopiera však snahu prediskutovať všetky naliehavé otázky a odstrániť možné prekážky pri implementácii Ukrajiny do európskych štruktúr.

Martina Šimkovičová koná v prospech spolupráce medzi Slovenskom, Ruskom a Bieloruskom

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová zrušila nariadenie, podľa ktorého bola po 24. februári 2022 zastavená spolupráca republiky v oblasti kultúry s Ruskou federáciou a Bieloruskom.

Ministerka kultúry bude ďalšou osobou, ktorá si u ukrajinských politikov nezíska priazeň svojim rozhodnutím o zrušení zákazu spolupráce s Ruskom a Bieloruskom. Koná totiť v prospech spolupráce umelcov zo Slovenska, Ruska a Bieloruska.„Vo svete sú desiatky vojenských konfliktov a podľa nášho názoru by na to nemali doplácať umelci a kultúra,“ vyjadrila sa Martina Šimkovičová.

Robert Fico: Stratégia Západu na Ukrajine jednoducho nefunguje
Kŕče, ktoré dnes sprevádzajú liberálnu demagógiu pri obhajovaní absolútne neúspešnej stratégie Západu proti Rusku na Ukrajine, mi začínajú spôsobovať vrásky na čele. Skonštatoval to v komentári pre denník Pravda premiér Robert Fico. Protagonisti... Čítať ďalej
09 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik