Petra Vlhová sa do pretekov už nevráti. Jasná má za sebou deň obrovského slalomu (FOTO+VIDEO)
20 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Naša lyžiarska šampiónka si poranila väzy v kolene a sezóna sa pre ňu skončila. Reaguje aj Pellegrini

Dvadsaťosemročná Slovenka spadla na domácom svahu v Jasnej ešte v prvom úseku trate, zo zjazdovky ju zviezli na záchranných saniach a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice v Ružomberku. Na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu. Výsledkom toho bol nepríjemný pád. V snahe predísť mu si navyše podvrtla koleno.

“Správy sú bohužiaľ smutné. Petra utrpela poškodenie väzov v kolene, je v opatere lekárov, ktorí sa špecializujú na tento druh zranení,” povedal manažér tímu Richard Galovič. Dodal tiež, že 28-ročná lyžiarka si pri páde silno udrela aj hlavu a rameno.

Preteky však pokračujú ďalej. Trať je náročná, mnoho pretekárok z takmer sedemdesiatčlennej štartovacej listiny svoju jazdu rovnako, ako Vlhová, nedokončilo už po prvom kole.

Ste skvelá bojovníčka odkazuje Vlhovej Pellegrini

Na nešťastný pád najlepšej slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej zareagoval na sociálnej sieti aj čerstvo ohlásený prezidentský kandidát Peter Pellegrini. „Petra, ste veľká bojovníčka, skvelá reprezentantka Slovenska vo svete a inšpirácia pre mnohých z nás. Všetci na Vás v tejto chvíli myslíme, držíme palce a prajeme Vám, nech ste čoskoro v poriadku. To je teraz jediné dôležité,“ píše Pellegrini v stanovisku.

Preteky po 15-tich minútach pokračovali

Mikaela Shiffrinová je v cieli so stratou rovnej sekundy. Veľmi dobre odjazdila prvé kolo Sara Hectorová. Aktuality.šport konštatujú, že trať je veľmi náročná, čo poznať aj na výsledkoch pretekárok. Pokiaľ tie nejdú v ideálnej stope, nie je trať taká rýchla, ako by sa očakávalo. 

Facebook / Šport v RTVS | K náročnosti trate sa vyjadrila aj Mikaela Shiffrinová

Sumár 1. kola

Sobotné dopoludnie v Jasnej sa dá rozdeliť na tri preteky.

Po fantastickej jazde Švédka Sara Hectorová o sekundu porazila aktérky druhého preteku v súboji o druhé miesto Mikaelu Shiffrinovú a Alicu Robinsonovú.

Pomyselné tretie preteky potom absolvovali ostatné pretekárky, štvrtá Zrinka Ljutičová totiž na čelo stratila 2,61 sekundy. Do druhého kola sa prebojovala aj česká reprezentantka Adriana Jelínková, ktorá vybojovala 28. miesto.

Vlhová už na trati! Zosadí "doma" z trónu Shiffrinovú? (GALÉRIA)
Tento víkend je pre slovenských fanúšikov slalomu a obrovského slalomu veľkým športovým sviatkom – v Demänovskej doline, v Jasnej sa po niekoľkých rokoch predstaví špička týchto športových disciplín. Chýbať nebude ani Petra Vlhová. O obrovskej... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Poradie po 1. kole obrovského slalomu: 
  1. Sara Hectorová (SWE) 1:10,18
  2. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,00
  3. Alice Robinsonová (NZL) +1,05
  4. Zrinka Ljutićová (CRO) +2,61
  5. Camille Rastová (SUI) +2,87
  6. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +2,92
  7. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +2,97
  8. A.J. Hurtová (USA) +3,13
  9. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +3,42
  10. Lara Colturiová (ALB) +3,65
  11. Kajsa Vickhoff Lieová (NOR) +3,75
  12. Ricarda Haaserová (AUT) +3,92
  13. Elisa Platinová (ITA) +3,93
  14. Ana Buciková (SLO) +3,95
  15. Asja Zenereová (ITA) +4,14
DNF – skratka, ktorú nik nevidí rád

Do not Finish, alebo nedošli do cieľa. Aj s týmto neželaným výsledkom sa muselo „uspokojiť“ okrem Petry Vlhovej niekoľko pretekárok.

Carmen Harová (FRA); Estelle Alphandová (SWE); Ambra Pomareová (ITA); Tifany Rouxová (FRA); Mary Bococková (USA); Luisa Bertaniová (BUL); Emma Aicherová (GER); Stefanie Grobová (SUI); Doriane Escaneová (FRA); Britt Richardsonová (CAN); Stephanie Brunnerová (AUT); Petra Vlhová (SVK); Federica Brignoneová (ITA).

Vyhlásenie NIKÉ SKI TEAM Petra Vlhová

„Petra Vlhová bola po páde v 1. kole obrovského slalomu v Jasnej prevezená v stabilizovanom stave do nemocnice. V súčasnosti sa podrobuje komplexným vyšetreniam, ktoré odhalia rozsah zdravotných indispozícií, o čom vás budeme informovať. Žiadame vás o trpezlivosť a pochopenie.

V mene celého Niké Ski Team Petra Vlhová by sme sa radi poďakovali fanúšikom za obrovskú podporu, ktorej sa nám v týchto chvíľach od vás dostáva. Užite si zvyšok dnešných pretekov a povzbudzujte, prosím, všetky pretekárky na trati,"  informovala v sobotu na poludnie Facebooková stránka Šport v RTVS.

Facebook / Šport v RTVS

Poradie po 2. kole Svetového pohára v obrovskom slalome:
  1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1109 b
  2. Petra Vlhová (SVK) 802 b
  3. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 789 b
  4. Federica Brignoneová (ITA) 787 b
  5. Sara Hectorová (SWE) 618 b
  6. Sofia Goggiaová (ITA) 582 b
  7. Michelle Gisinová (SUI) 490 b
  8. Cornelia Hütterová (AUT) 435 b
  9. Valérie Grenierová (CAN) 369 b
  10. Lena Dürrová (GER) 368 b
  11. Ester Ledecká (CZE) 76 b
  12. Martina Dubovská (CZE) 55 b
  13. Adriana Jelínková (CZE) 9 b

Hoci Vlhová preteky nedokončila kvôli pádu, stále si v celkovom poradí Svetového pohára uržala druhú priečku. Za víťazkou Shiffrinovou zaostáva o 307 bodov.

Šimkovičovú mala odstaviť pochybná petícia, SNS však má jasný postoj
Koaličná SNS plne podporuje ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantku SNS) a nevidí žiadny dôvod na jej odvolanie z funkcie. TASR o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. "Ministerka si zaslúži podporu za jej odvahu, že je po... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik