P. Pellegrini oficiálne potvrdil prezidentskú kandidatúru. Aké sú jeho šance?
20 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Ak zvíťazí, na šéfa parlamentu navrhne D. Sakovú alebo R. Rašiho. Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca.

Šéf strany Hlas-SD a predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini v piatok (19. 1.) oficiálne potvrdil, že sa v nadchádzajúcich prezidentských voľbách bude uchádzať o post hlavy štátu. Informoval o tom v prejave v Štátnej opere v Banskej Bystrici.

Zdroj: tasr
Zdroj: tasr
Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) potvrdil svoju prezidentskú kandidatúru na podujatí Hlasu-sociálnej demokracie v Štátnej opere v Banskej Bystrici 19. januára 2024. FOTO TASR - Ján Krošlák
Zdroj: tasr
Zdroj: tasr
Zdroj: tasr
V prípade úspechu sa vzdá funkcií

Zároveň uviedol, že v prípade zvolenia za prezidenta sa vzdá funkcií predsedu strany Hlas-SD a šéfa parlamentu.

„Post predsedu NR SR podľa koaličnej zmluvy patrí strane Hlas-SD. V prípade úspechu v prezidentských voľbách navrhnem do tejto funkcie jedného z mojich kolegov, ktorí získali od ľudí vo voľbách najvyššiu dôveru: Denisa Saková alebo Richard Raši,“ potvrdil.

O novom predsedovi Hlasu-SD by musel následne rozhodnúť mimoriadny snem. „Môjho prípadného nástupcu odporučím z kruhu najužšieho vedenia strany, ktoré dnes tvoria podpredsedovia a generálny manažér,“ povedal Pellegrini.

„Prezident musí byť tým, komu budú ľudia dôverovať, na koho sa budú v ťažkých chvíľach spoliehať a za koho sa nebudú musieť nikdy hanbiť,“ zdôraznil Pellegrini.

Prezident nemá byť podľa neho koaličný a ani opozičný. Je presvedčený o tom, že koncepcia prezidenta ako protiváhy voči vláde je pomýlená.

„Je to nepochopenie skutočnej úlohy prezidenta,“ podotkol. Hlava štátu musí podľa jeho slov spájať krajinu a požívať úctu aj v zahraničí.

KOHO CHCÚ SLOVÁCI ZA PREZIDENTA?

V prvom kole prezidentských volieb by v prvej polovici januára získal najviac hlasov Peter Pellegrini s podporou 40,6 percenta. S druhým najväčším počtom hlasov by s ním do druhého kola volieb postúpil Ivan Korčok s 37,7 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane.

Ďalej nasleduje Štefan Harabin s osempercentnou podporou. Ján Kubiš by získal 3,1 percenta hlasov. Krisztián Forró oslovil 2,4 percenta a Andrej Danko 1,5 percenta respondentov. Menej ako jedno percento ľudí by hlasovalo za Beátu Janočkovú (0,8 percenta), Miroslava Radačovského (0,7 percenta) a Martu Čurajovú (0,4 percenta). Ani jedného z menovaných by si nevybralo 4,8 percenta opýtaných.

MATÚŠ ŠUTAJ EŠTOK: PREZIDENTKA je vždy tam, kde ju najmenej treba... (VIDEO)
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok prízvukoval počas diskusie v relácii Na hrane, ktorú, bohužiaľ, uvádza majsterka sveta v skoku do reči Jana Krescanko Dibáková úlohu prezidentky Zuzany Čaputovej. Tou je nebyť tam, kde ju treba a byť tam a vtedy,... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik