Americký plyn možno dofuči? Európe zostane dlhý nos?
21 | 01 | 2024 I Milan Laca

USA prehodnocujú export plynu a strašia Európu

EÚ počíta s tým, že Washington schváli veľké nové projekty LNG.

USA špekulujú 

Prehodnotenie vývozu zemnéjoplynu z USA BIdenovou administratívou straší krehký európsky priemysel. Hrozí zastavením projektov, od ktorých je Európa závislá, aby naplnila svoje energetické požiadavky, zatiaľ čo sa snaží čeliť ruskej vojne na Ukrajine. Je to len najnovší príklad toho, ako priority politiky USA – v tomto prípade zníženie závislosti od fosílnych palív – môžu spôsobiť bolesti hlavy európskym lídrom a dokonca zmariť spoločné bezpečnostné ciele transatlantických spojencov.

Nemajú spojencov, iba svoje záujmy!
Spojené štáty nákupom ruskej ropy opäť dokázali, že nemajú spojencov, iba svoje záujmy. Európa, ktorá akceptovala americkú politiku, utrpela škody a nakoniec dostala od USA silnú facku. No a čo? Nedávno boli zverejnené údaje, ktoré vyvolali... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vraj klíma

Biely dom zvažuje posilnenie kontroly toho, ako vývoz plynu zhoršuje klimatické zmeny. Spôsobuje to však napätie medzi hlavami európskeho priemyslu, keďže vojna na Ukrajine, podľa odhadov obchodného združenia EuroGas, znížila príjem ruského plynu na menej ako tretinu. Dokázali ho nahradiť strojnásobením dovozu skvapalneného zemného plynu z USA, ktorý v roku 2023 dosiahol 60 miliárd metrov kubických. „Tento LNG bol pre Európu úľavou a prispel k stabilizácii cien plynu a elektriny v Európe pre spotrebiteľov po dlhom období rekordne vysokých cien, spôsobených poklesom dodávok z Ruska,“ povedal Didier Holleaux, prezident obchodného združenia EuroGas.

Sľuby sa sľubujú... 

USA a EÚ sa na klimatickom samite v Dubaji pripojili k sľubu, že začnú „opúšťať fosílne palivá“. To však nezmenilo postavenie Spojených štátov amerických, ako najväčšieho svetového producenta ropy a najväčšieho vývozcu zemného plynu – ani to nezmenšilo európsky smäd po americkom palive.  

Nastane tma... 

Svetlá v Európe nezhasnú, ak dôjde k oneskoreniu pri schvaľovaní nových vývozných povolení v USA, povedala Leslie Palti-Guzmanová, vedúca prieskumu trhu pre Synmax. Akékoľvek výrazné spomalenie na americkej strane by mohlo prinútiť európske spoločnosti, aby podpísali zmluvy s Katarom, ktorý tiež plánuje výraznú expanziu svojej štátnej spoločnosti.

Čo ďalej? 

EÚ je najväčším svetovým nákupcom LNG. Región investoval miliardy do budovania infraštruktúry, aby zvýšil svoju dovoznú kapacitu. Od začiatku roku 2022 pridal šesť nových prístavných terminálov v rámci úsilia zbaviť sa ruského plynu. Analýza posunu ponuky,  vykonaná odborníkmi z Bakerovho inštitútu pre verejnú politiku na Riceovej univerzite však minulý rok varovala, že európske hlavné mestá riskujú vytvorenie rovnakého druhu nadmernej závislosti od jedného dodávateľa ako v minulosti, v prípade Moskvy.

Dvaja európski strašiaci - Donald a Vladimir!
Trumpov návrat sa blíží, Európa sa chveje z vyhliadky, že bude čeliť Putinovi sama. Nemecko je čoraz viac frustrované z toho, ako ďaleko jeho vojenská podpora pre Ukrajinu prevyšuje podporu partnerov z EÚ. Prekvapenie? Drsné víťazstvo Donalda... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik