ŠIMEČKA z PS sa plnou parou pustil do kandidáta na prezidenta, Petra Pellegriniho!
19 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Slovensko potrebuje autonómneho, silného a sebavedomého prezidenta, ktorý bude vedieť oponovať tejto vláde. Uviedol to predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Prezidentská kandidatúra predsedu parlamentu a Hlasu-SD Petra Pellegriniho podľa neho predstavuje presný opak.

Šimečka poukázal na to, že hlavným heslom Pellegriniho kampane je pokoj. "Pokoj, presne o to im ide - pokoj od opozície, pokoj od plných námestí, pokoj od protiváh a bŕzd moci. Pokoj na ich kradnutie a unášanie demokracie," zdôraznil šéf PS.

Pellegrini v piatok oficiálne oznámil svoju kandidatúru na prezidenta. Hlava štátu musí podľa jeho slov spájať krajinu a požívať úctu aj v zahraničí. Avizoval, že v prípade úspechu vo voľbách sa vzdá funkcie šéfa Hlasu-SD a predsedu parlamentu.

Peter Pellegrini: Chcem vám povedať niečo dôležité!

"Prezident musí byť tým, komu budú ľudia dôverovať, na koho sa budú v ťažkých chvíľach spoliehať a za koho sa nebudú musieť nikdy hanbiť," zdôraznil Pellegrini. Prezident nemá byť podľa neho koaličný a ani opozičný. Je presvedčený o tom, že koncepcia prezidenta ako protiváhy voči vláde je pomýlená. "Je to nepochopenie skutočnej úlohy prezidenta," podotkol. Hlava štátu musí podľa jeho slov spájať krajinu a požívať úctu aj v zahraničí.

Kandidovať za hlavu štátu môže podľa zákona každý občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Návrhy kandidátov na prezidenta možno odovzdať do 30. januára do polnoci. Kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi.

Do funkcie predsedu parlamentu navrhne Pellegrini v prípade víťazstva vo voľbách buď Denisu Sakovú, alebo Richarda Rašiho. Mimoriadnemu snemu Hlasu-SD odporučí, aby jeho prípadného nástupcu na čele strany vybral zo súčasného najužšieho vedenia, ktoré tvoria podpredsedovia a generálny manažér strany.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.

Peter Pellegrini: Chcem vám povedať niečo dôležité!
Počas mojej politickej dráhy som niekoľkokrát prešiel celou našou vlasťou. Ak som niečo počul v posledných troch rokoch od ľudí naozaj zreteľne, bola to tisíckrát vyslovená žiadosť: politických konfliktov už máme dosť! Píše na sociálnej sieti Peter... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik