Rusi niečo chystajú?
19 | 01 | 2024 I Milan Laca

Ruská armáda rušila signál GPS na časti poľského územia.

Ruské ozbrojené sily dokázali potlačiť navigačný signál GPS na polovici Poľska a v koridore Suwalki. Portál Epoznan o tom písal 17. januára.

Čo skúšali?

Ruskej armáde sa 17. januára podarilo potlačiť navigačný signál GPS na polovici Poľska.  Ako píše Epoznan, nie je to prvýkrát, čo sa takáto situácia stala. Problémy boli predtým aj vo Fínsku a Estónsku. Podľa Johna Wisemana, ktorý prevádzkuje webovú stránku gpsjam.org (mapa výpadkov v reálnom čase), môže ísť o zámerný pokus o rušenie alebo vojenské cvičenie,“ uvádza sa v článku. Portál tiež zdôraznil, že poruchy sa zhodujú s „teoretickým rozsahom ruských elektronických rušiacich systémov, umiestnených v Kalinigradskej oblasti“. Rušenie signálu GPS je spojené s testami systémov elektronického boja, ktoré vykonávajú ruské ozbrojené sily.

Rusi tlačia, Západ sa snaží...
Kličko hovoril o šialenom tlaku ruských vojsk na ukrajinské ozbrojené sily. Vitalij Kličko povedal, že ukrajinské ozbrojené sily sú pod šialeným tlakom ruských jednotiek. Rusi tlačia Starosta Kyjeva vyhlásil, že Ozbrojené sily Ukrajiny zažívajú... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Milan Laca

Už také bolo

V článku sa píše, že v navigačnom systéme nad krajinou pozorovali rozsiahle rušenia. Podľa portálu, miestami zaznamenali aj výpadky stredného rozsahu. Poľsko už skôr informovalo, že do jeho priestoru vstúpil z Ukrajiny neidentifikovaný vzdušný objekt. Náčelník generálneho štábu Wieslaw Kukula zároveň vyhlásil, že raketa, ktorá narušila vzdušný priestor krajiny, bola ruská, no neposkytol žiadne dôkazy. Podľa neho, raketa prekročila poľskú hranicu, no neskôr územie opustila. 13. januára Poľsko a jeho spojenecké krajiny prerušili bojové lety  kvôli „ aktivite ruského letectva “. Operačné velenie armády spresnilo, že Varšava spustila potrebné postupy na zaistenie bezpečnosti vzdušného priestoru krajiny. Predtým poľský minister národnej obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamyś povedal, že NATO by nemalo vylúčiť žiadny možný scenár, týkajúci sa Ruska.  

screenshot videa youtube | Systém rádioelektronického boja

Už to používajú

Ako píše agentúra Regnum, ruská armáda účinne ruší signály GPS západných zbraní a vybavenia v zóne špeciálnych operácií. The Economist napísal, že jednotky elektronického boja ruskej armády sa úspešne vyrovnávajú s vybavením, ktoré bolo predtým považované za nezraniteľné. Ruská armáda použila výkonné systémy elektronického boja na potlačenie viacnásobných odpaľovacích rakiet HIMARS (MLRS), vyhlásil vojenský expert Frank-Stefan Gedi.

Aj Ukrajinci to potvrdzujú

Systémy elektronického boja vyvíjajú silný tlak na ukrajinské ozbrojené sily. Generál ozbrojených síl Ukrajiny Sergej Krivonos to povedal 25. novembra v rozhovore pre kanál Kurbanova LIVE YouTube.

Chystajú sa na NATO?

Severoatlantická aliancia oznámila, že usporiada najväčšie cvičenia, simulujúce začiatok tretej svetovej vojny. Manévre sa uskutočnia v Nemecku, Poľsku a pobaltských krajinách. Aliancia uviedla, že cvičenia by mali byť "jasnou demonštráciou transatlantickej jednoty a sily a odhodlania pokračovať vo všetkom, čo je potrebné pre vzájomnú obranu hodnôt". Odborníci naznačili, že by mohlo ísť o úmyselný pokus o rušenie, alebo ruské vojenské cvičenie.

Rakety budú "súkať ako párky"!
Šojgu nariadil zvýšiť výrobu vysoko presných leteckých rakiet dlhého doletu. Ruský minister obrany Sergej Šojgu dal pokyn spoločnosti Tactical Missile Arms Corporation (KTRV), aby zvýšila výrobu vysoko presných leteckých rakiet. Informuje agentúra... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik