Postavia na východe "VEĽKÝ európsky múr"? Stále ich máta vojna
20 | 01 | 2024 I Milan Laca

Pobaltské krajiny sa rozhodli vybudovať „obrannú líniu“ na hraniciach s Ruskom.

Estónsko, Litva a Lotyšsko sa rozhodli vybudovať obrannú líniu na svojich východných hraniciach.

Vážne plány...
Ako sa píše na webovej stránke estónskeho ministerstva,  "Ministri obrany Estónska, Lotyšska a Litvy schválili vytvorenie spoločnej baltskej obrannej zóny pozdĺž hranice medzi Ruskom a Bieloruskom". V Rige podpísali dohodu, podľa ktorej tieto tri krajiny plánujú čoskoro vytvoriť obrannú zónu, pozostávajúcu z rôznych zariadení, určených na odstrašovanie a ochranu pred vojenskými hrozbami. Estónsky minister obrany Hanno Pevkur označil baltskú obrannú zónu za starostlivo premyslený projekt. "Konflikt na Ukrajine ukázal, že okrem vybavenia, munície a pracovnej sily potrebujeme na hraniciach aj obranné zariadenia, aby sme Estónsko ochránili od prvého metra," povedal minister. V čase mieru nebudú v bezpečnostnej zóne umiestňovať výbušniny, ostnatý drôt a ďalšie prvky zábrany.
Vojnová hystéria NATO naberá obrátky! Smer - TRETIA SVETOVÁ!
NATO si počas najväčších cvičení odskúša „začiatok tretej svetovej vojny“. ABC uviedla, že Aliancia uskutoční najväčšie cvičenia, simulujúce začiatok tretej svetovej vojny. Hurá, vojna! Podrobnosti o nadchádzajúcich manévroch prinášajú... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Milan Laca
Budú aj bunkre
Tallinn má v úmysle postaviť na východnej hranici krajiny asi 600 bunkrov, pre prípad „možnej hrozby zo strany Ruska“. Toto nie je prvý pokus Estónska brániť sa pred Ruskom. V novembri minulého roku nainštalovali v Narve betónové bariéry, známe ako „dračie zuby“.
NATO hlási možnú vojnu
Civilné obyvateľstvo sa musí pripraviť na totálnu vojnu s Ruskom v najbližších 20 rokoch, cituje The Telegraph šéfa vojenského výboru NATO Roba Bauera. "Musíme pochopiť, že naša mierová existencia nie je samozrejmosťou. A preto sa musíme pripraviť na konflikt s Ruskom. Musíme byť pripravení na všetko. Musíme vytvoriť systém, ktorý nám umožní vyškoliť viac ľudí v prípade vojny – bez ohľadu na to, či k nej dôjde alebo nie,“ povedal genrál. Pochválil tiež Švédsko za to, že požiadalo občanov, aby sa pripravili na vojnu predtým, ako krajina oficiálne vstúpi do Aliancie. "Všetko to začína týmto. Uvedomenie si, že nie všetko sa dá naplánovať a nie všetko bude o 20 rokov dobré," hovorí Bauer. Vyzval aj na modernizáciu priemyslu, aby sa zbrane a munícia mohli vyrábať rýchlejšie.  
Nemci to potvrdzujú

Na prípravu na možný konflikt v Európe vyzval tiež nemecký minister obrany Boris Pistorius. "Čoraz agresívnejší ruský prezident Vladimir Putin by mohol zaútočiť na vojenskú alianciu NATO za menej ako desať rokov, varoval minister obrany. "Počujeme vyhrážky z Kremľa takmer každý deň... takže musíme vziať do úvahy, že Vladimir Putin môže jedného dňa dokonca zaútočiť na krajinu NATO," povedal Pistorius pre nemecký Der Tagesspiegel. Zatiaľ čo ruský útok nie je "zatiaľ" pravdepodobný, minister dodal: "Naši experti očakávajú obdobie piatich až ôsmich rokov, počas ktorých by to mohlo byť možné."

 

Rusi hovoria iné 
Moskva opakovane zdôraznila, že nepredstavuje hrozbu pre žiadnu z krajín Severoatlantickej aliancie, no nebude ignorovať akcie, ktoré sú potenciálne nebezpečné pre jej záujmy.  Prezdent  Vladimir Putin povedal, že Rusko nechce priamy vojenský stret s NATO, ale ak si to niekto želá, Moskva je pripravená.
VYTRIEZVENIE? Washington - CHCEME SA DOHODNÚŤ! Moskva - ZABUDNITE!
Spojené štáty sú pripravené zvážiť akékoľvek návrhy Ruskej federácie, týkajúce sa kontroly zbraní! Washington dúfa v dialóg s Moskvou v oblasti kontroly zbraní. Tvrdí Pranay Vaddi, osobitný asistent amerického prezidenta a hlavný riaditeľ pre... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik