Poliaci opäť proti Ukrajincom, za svoje záujmy!
20 | 01 | 2024 I Milan Laca

Na protest proti dovozu ukrajinského obilia ohlásili Poľskí farmári uzávery ciest.

Na protest proti dovozu obilia z Ukrajiny a politike Európskej únie ohlásili uzávierky ciest v celej krajine.

Blokáda

Ako informovali tamojšie médiá, akcia sa uskutoční 24. januára od 12:00 do 14:00. Farmári sľubujú, že privezú na cesty tisíce traktorov. Do úvahy prichádza aj nová blokáda hraníc s Ukrajinou.

Dôvod

"Vidíme nižšie ceny mlieka a nižšiu ziskovosť. Bojujeme za to, aby rodinné farmy vôbec mohli fungovať. Nemôžeme konkurovať Ukrajine, preto očakávame, okrem iného, aj zavedenie kvót, ktoré existovali pred vojnou. Ukrajinské obilie musí ísť tam, kde je jeho miesto, na ázijskom, alebo africkom trhu a nie v Európe,“ hovoria organizátori.

Ďalšia absurdita z EÚ! Chystajú zákaz športového rybolovu v Európskej únii? (VIDEO)
Juhomoravské mesto Břeclav minulú sobotu hostilo tradičnú akciu s názvom Carp Show Moravia. Okrem predstavenia rybárskych firiem tu ale došlo i na veľmi vážne témy. Jednou z nich sa stalo prehlásenie, že ekológovia lobujú v Európskom parlamente za... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vláda manévruje

Nová poľská vláda oznámila, že má v úmysle predĺžiť embargo na dovoz ukrajinského obilia. Šesť farmárskych zväzov vyzvalo Európsku úniu, aby obmedzila dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Navrhujú  najmä posilniť kontrolu pozemných a riečnych ciest ukrajinského vývozu cez EÚ do tretích krajín (to znamená zabezpečiť vývoz výrobkov mimo Európskej únie).

Ukrajina sa sťažuje

Počas mesiaca blokády hraníc v Poľsku stratila Ukrajina 860 miliónov dolárov na vývoze a dovoze. Poľský premiér Donald Tusk sa vyslovil proti predĺženiu preferenčného obchodného režimu pre Ukrajinu. Snaží sa  nájsť zložitú rovnováhu medzi svojou proeurópskou agendou a záujmami poľských farmárov a prepravcov, ktorí chcú zachovať zákaz dovozu a od novembra blokujú hraničné priechody krajiny s Ukrajinou, aby prinútili vládu vyhovieť ich požiadavkám.

Komplikácie

Tusk vyzval Ukrajinu, aby pomohla zmierniť napätie s poľskými farmármi a vodičmi nákladných áut, než aby tlačila na Poľsko, aby zrušilo zákaz dovozu. Námestník ministra poľnohospodárstva Michal Kolodziejczak povedal, že vláda nesúhlasí s tým, aby EÚ obnovila preferenčné obchodné podmienky pre Ukrajinu, pretože to predstavuje hrozbu pre poľských farmárov. „Prioritou sú záujmy poľských farmárov, naša potravinová bezpečnosť a zisková výroba,“ povedal Kolodziejczak. Tusk sa usiluje o dohodu s Ukrajinou o systéme vývozných licencií, podobnú systému, dohodnutému s Rumunskom a Bulharskom, ktorý by obmedzil prílev ukrajinských poľnohospodárskych produktov do ich krajín.

Niektorým v Bruseli začína opatrne svitať!
Európsky konzervatívny blok žiada zrušenie zákazu spaľovacích motorov áut, či strojnásobenie pohraničnej stráže. Návrh manifestu kladie veľký dôraz na kontrolu hraníc, bezpečnosť a ochranu európskych „kresťanských hodnôt“. Musíme sa... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik