Dvaja európski strašiaci - Donald a Vladimir!
20 | 01 | 2024 I Milan Laca

Trumpov návrat sa blíží, Európa sa chveje z vyhliadky, že bude čeliť Putinovi sama.

Nemecko je čoraz viac frustrované z toho, ako ďaleko jeho vojenská podpora pre Ukrajinu prevyšuje podporu partnerov z EÚ.

Prekvapenie? 

Drsné víťazstvo Donalda Trumpa v predsedníctve v Iowe začiatkom tohto týždňa len zvýšilo stávky, takže je až príliš možné, že Európa bude ponechaná, aby si razila vlastnú cestu proti Rusku, ak sa nakoniec Trump ujme prezidentského úradu. Tvárou v tvár tomuto nebezpečenstvu bude Scholz tlačiť na lídrov EÚ, aby zintenzívnili svoje kroky a prispeli väčším dielom k porážke ruského prezidenta Vladimira Putina. Scholz začína krútiť diplomatickými skrutkami a tlačí na ostatné krajiny EÚ, aby dali zoznam zbraní, ktoré posielajú na front. Vyzerá to ako pokus, pomenovať a zahanbiť svojich kolegov pred samitom Európskej rady 1. februára, na ktorom nastolí tému žalostných vojenských záväzkov Európy.

Rusi tlačia, Západ sa snaží...
Kličko hovoril o šialenom tlaku ruských vojsk na ukrajinské ozbrojené sily. Vitalij Kličko povedal, že ukrajinské ozbrojené sily sú pod šialeným tlakom ruských jednotiek. Rusi tlačia Starosta Kyjeva vyhlásil, že Ozbrojené sily Ukrajiny zažívajú... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Milan Laca

Uplietli si na seba bič

Nemecko je na druhom mieste po USA v poskytovaní vojenskej pomoci Ukrajine. Do októbra minulého roka poskytlo pomoc vo výške 17,1 miliardy eur, podľa údajov Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku. Na porovnanie, Francúzsko prispelo len 0,5 miliardy eur, Taliansko 0,7 miliardy eur a Španielsko 0,3 miliardy eur.

Paríž pochopil

Ako vždy, Macron rýchlo zareagoval na výsledok z Iowy svojou tradičnou rétorikou o tom, že Európa ide sama – „strategická autonómia“, ako to nazval. "Ukazuje to, že Európe musí byť jasno o USA. "Preto potrebujeme silnejšiu Európu, ktorá sa dokáže ochrániť a ktorá nezávisí od ostatných", povedal Macron

Váhanie

V prvých dňoch rozsiahlej invázie Moskvy na Ukrajinu to bola vojenská pomoc USA, v kombinácii s ukrajinským odhodlaním, čo odrazilo ruský útok. Na druhej strane, Nemecko bolo vnímané ako váhavé a neochotné, neschopné, alebo neochotné poskytnúť Ukrajine zbrane, ktoré potrebovala na svoju obranu. Napríklad na to, aby Scholz povolil dodávku tankov Leopard 2 na Ukrajinu, bol potrebný obrovský medzinárodný tlak. Nemeckí predstavitelia z času na čas povedali, že nechcú posielať ťažké zbrane, kým tak neurobia Američania. Ten luxus čakania na kývnutie z Washingtonu sa pravdepodobne stratí, ak Trump vyhrá voľby.

Záchrana? 

V centrále EÚ v Bruseli majú tiež zvýšený pocit, že stávky stúpajú a Európa už nemôže váhať. V decembri dostal maďarský premiér Viktor Orbán, Putinov spojenec, povolenie zabrániť EÚ poslať záchranné lano vo výške 50 miliárd eur  zničenej vojnovej ekonomike Ukrajiny. Deň po zhromaždení republikánov v Iowe, zdanlivo rezolútna predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prisľúbila, že nájde spôsob, ako schváliť finančné prostriedky počas summitu 1. februára, nech sa deje čokoľvek. Aj keď uviedla, že uprednostňuje jednomyseľné rozhodnutie všetkých 27 členských krajín EÚ, trvala na tom, že je pripravená jednoducho "vystrihnúť" Maďarsko, ak to bude potrebné. 

Zvládnu to sami?

Ale kľúčovou otázkou, ktorú si európski predstavitelia kladú je, či je Európa schopná nahradiť americkú tvrdú silu, najmä vzhľadom na jej slabý výkon pri zvyšovaní priemyselnej výroby, aby sa pokúsila uspokojiť potreby Ukrajiny. Británia a Francúzsko tvrdia, že uzatvárajú bezpečnostné dohody s Ukrajinou, ale nie je jasné, čo to znamená bez podpory USA. François Heisbourg, hlavný poradca pre Európu na Medzinárodnom inštitúte pre strategické štúdie pre POLITICO povedal, že odchod USA je potenciálnym historickým zlomovým bodom. "Na túto zmenu nie sme pripravení, rovnako ako na koniec studenej vojny v roku 1989. Ale to bola dobrá správa. Toto je zlá správa."

Niektorým v Bruseli začína opatrne svitať!
Európsky konzervatívny blok žiada zrušenie zákazu spaľovacích motorov áut, či strojnásobenie pohraničnej stráže. Návrh manifestu kladie veľký dôraz na kontrolu hraníc, bezpečnosť a ochranu európskych „kresťanských hodnôt“. Musíme sa... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik